Quantcast
Channel: Reseklubb - Senioren
Viewing all 229 articles
Browse latest View live

Hitta Siciliens guldkorn

$
0
0

 

Ur programmet

* Stadsrundtur till fots i charmiga Palermo och hembesök hos Contesssan Federico
* Tur till populära badorten Cefalú med ståtlig katedral.
* Halvdagsutflykt till uråldriga staden Syrakusa där helgonet Lucia föddes på 200-talet.
* Besök på vingård och provsmakning av de berömda Marsalavinerna. Olivprovning och musikunderhållning på charmig Agriturismo.
* Mot tillägg kan man göra en dagsutflykt till vulkanen Etna och semesterorten Taormina med sin antika teater.

annarudh_webb

Vår guide på resan är populära Anna Rudh, bosatt i Italien sedan många år. Anna har valt ut sina egna guldkorn som vi får ta del av under våra dagar på Sicilien.

Resfakta

DATUM: 27 maj – 2 juni
PRIS FÖR MEDLEMMAR: 15 950 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEMMAR: 16 950 kr

I priset ingår
* Flyg Arlanda-Palermo och Catania-Arlanda med Norwegian
* Sex nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard.
* Svensktalande guide.
* Fullständigt program inkl samtliga entréavgifter.
* Frukost alla dagar, välkomstmingel samt tre måltider inkl måltidsdryck.
* Alla transporter och bagagehantering i Italien.
* Flygskatter och säkerhetsavgifter.

Tillägg
* Enkelrum: 2 600 kr för 6 nätter.
* Dricks till chaufför och guide.
* Heldagsutflykt Etna: 1 300 kr (minst 15 deltagare).

Boka:

Boka din resa på www.lotustravel.se/senioren eller ring 08-545 188 40
Uppge kod SENIOREN för rabatt.

Lotus-Logo-res-for-att-du-alskar_med-platta_vit

Hela programmet:

DAG 1: ANKOMST PALERMO

Vi landar i Palermo på kvällen och åker direkt till vårt trevliga hotell där vi kommer bo första delen av vår vistelse på Sicilien. Hotellet ligger centralt i Palermo med bekvämt gångavstånd till sevärdheter, restauranger och shopping. Innan läggdags samlas vi för ett gemensamt välkomstmingel där vi avnjuter ett glas vin och lite italienska delikatesser.

DAG 2

Idag börjar vi med att göra en stadsrundtur till fots i charmiga Palermo. Vi vandrar genom den underbara Mercato Ballaró som exploderar av färg, dofter och intryck. Vi fortsätter sedan till en av Palermos viktigaste sevärdheter, Cappella Palatina, ett mäktigt kapell som ligger i det normandiska slottet Palazzo dei Normanni med anor från början av 1100-talet. Vi avnjuter en siciliansk gemensam lunch och fortsätter sedan på eftermiddagen till Contessa Federico. Contessan öppnar dörrarna till sitt hem för en rundvandring och en aperitif.

Kvällen är programfri för middag på egen hand. Vår guide tipsar gärna om trevliga restauranger.

Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 3
Ett par timmar västerut hittar vi den lite mer oupptäckta delen av ön, som vi i dag kommer utforska närmare. Vi börjar i staden Marsala där vi besöker den stora läckra vingården Cantine Florio. Här gör vi en rundvandring på det enorma området samt får provsmaka de kända Marsalavinerna. Vidare fortsätter vi till de häpnadsväckande salinerna vid Saline della Laguna där vi får se hur salt tillverkas på traditionellt vis. Vägarna i detta område är kantat av saliner och i soligt väder är landskapet extra vackert då salthögarna gnistrar i rosa och vitt.  Dagens lunch äter vi på en agriturismo, Baglio Fontanasalsa. Här möts vi av siciliansk musik av en duktig sångerska: Vi får provsmaka gårdens egna olivoljor och njuta av härlig välkomnande atmosfär och äkta hemlagad mat.

På eftermiddagen återvänder vi till Palermo och vårt hotell. Resten av dagen och kvällen är programfri för middag på egen hand. Vår guide tipsar gärna om trevliga restauranger.

Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 4
Efter frukost checkar vi ut och lämnar Palermo bakom oss. Vi åker längs öns norra kust och kommer fram till en av Siciliens största och populäraste badorter Cefalú. Staden tillhör provinsen Palermo och är en romantisk medeltidsstad med smala gränder, kyrkor, trattorior samt en lång fin sandstrand med kristallklart vatten. Här stannar vi för en rundvandring samt lite tid på egen hand innan vi fortsätter vi upp genom bergen till byn Castelbuono. Här äter vi lunch på en mysig restaurang (betalas på plats). I denna förtjusande lilla by lever man ett stilla liv präglad av traditioner. Många av gatorna är för smala för bilar så åsnor är vanligt förekommande som transportmedel. På en höjd ser man medeltidsborgen Castello dei Ventimiglia från 1300-talet.

På eftermiddagen åker vi vidare tills vi når öns östra kust och staden Letojanni belägen strax utanför Taormina. Letojanni blir hemvist för våra sista nätter på Sicilien och här checkar vi in på ett trevligt hotell, vackert beläget på en höjd med panoramavy över Taorminabukten. Här finns pool och gångavstånd till restauranger och butiker. Till den fina stranden kan man åka hiss hela vägen ner från vårt hotell. Resten av kvällen är programfri för middag på egen hand. Vår guide tipsar gärna om sina restaurangtips.

Lunch och middag på egen hand.

DAG 5
Denna dag är programfri för aktiviteter på egen hand. Vi bor bekvämt med härlig pool på hotellet samt gångavstånd till restauranger, butiker samt Letojannis strand för de som önskar ett dopp i medelhavet.

Lunch och middag på egen hand.

Tillval dag 5: Etna och Taormina
Följ med på en dagsutflykt till Europas största aktiva vulkan Etna. Vulkanen mäter drygt 3 300 m.ö.h och dagens naturupplevelse erbjuder en stor variaton med både snö, den svarta lavan, de gröna intilliggande skogarna samt ett månliknande landskap. Vi tar oss med linbana upp till 2 000 meters höjd. De som vill kan ta sig ända upp till 2 900 m.ö.h, extra tur med linbanan bekostas då plats.  Längs med Etnas sluttningar finner vi flera fina vingårdar och på en av gårdarna äter vi dagens lunch innan vi fortsätter till Taormina, en mycket populär och chic semesterort på öns östkust. Här gör vi ett besök till den antika teatern, vilket är östkustens mest berömda monument med anor troligtvis redan från 300-talet f.kr.  Teatern har med tiden restaurerats och de senaste årtionden använd teatern för konserter och föreställningar. Härifrån har man en magnifik utsikt över Taormina, det blåa medelhavet och Etna i bakgrunden. Därefter återvänder vi till vårt hotell för fri kväll.

Lunch ingår i utflykten, middag på egen hand.

Denna utflykt måste bokas och betala i Sverige innan avresa.

DAG 6
Idag gör vi en halvdagsutflykt till den uråldriga staden Syrakusa. Det vimlar av sevärdheter i denna stad som under många år var den mäktigaste staden i både italiensk och grekisk historia. Syrakusa var en betydelsefull handelsmetropol fram till Romarrikets fall och det var också här den grekiska filosofen Arkimedes föddes. Någon vi förknippar med Syrakusa är helgonet Lucia, född på 200-talet i Syrakusa och som hedras inom Romersk-katolska och Ortodoxa kyrkan den 13 december. Den äldsta delen av Syrakusa är ön Ortigia som vi kommer besöka lite närmare. Här finns många vackra hus, mysiga gränder, mäktiga kyrkor och katedraler.

Vi får lite egen tid att promenera runt samt äter lunch på egen hand innan vi återvänder till vårt hotell i Letojanni. Resten av dagen är programfri för att komplettera den sista shoppingen eller bara slappa vid hotellet pool. På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag.

Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 7 HEMRESA CATANIA

På förmiddagen checkar vi ut och gör oss redo för hemresa till Arlanda. Vi reser hem från närliggande flygplatsen Catania och landar åter på Arlanda senare på eftermiddagen.

Boka:

Boka din resa på www.lotustravel.se/senioren eller ring 08-545 188 40
Uppge kod SENIOREN för rabatt.

Lotus-Logo-res-for-att-du-alskar_med-platta_vit


Välkommen till Skottland

$
0
0

Du får verkligen lära känna Skottland med vår reseledare Jöran Nielsen som har djup kunskap om landet och även är whiskykännare. Reser du ensam hamnar du i trevligt sällskap.

Ur programmet

(Fullständigt program nedan)

* Vi bor 4 nätter på höglandet, gör flera utfärder och avslutar med tre dagar i huvudstaden Edinburgh.
* Besök hos fåraherde som vallar får med sina bordercollies. Resa med veterantåg genom höglandet.
* Utfärd till Speyside, en berömd whiskyregion. Vi provsmakar whisky på ett destilleri och besöker ett av traktens ståtliga slott med trädgård.
* Heldagsutflykt till den berömda Loch Ness där vi tar en båttur. Vi följer Caledonian Canal och beskådar det vackra landskapet.
* Stadsrundtur i Edingburghs medeltida ”Old Town” och 18000-talets georgianska ”New town” samt Leith. I den gamla delen ser vi Royal Mile.
* Mot tillägg utfärd på låglandet. Vi besöker Roslyn Chapel, känt från ”Da Vinci koden” samt slottet Traquair House med eget ölbryggeri.
* Mot tillägg Skotsk afton med fyrarättersmiddag och underhållning som består av dans och säckpipemusik.

Resefakta

DATUM. 25 APRIL – 2 MAJ
Pris för medlemmar: 14 550 KR
Pris för ickemedlemmar: 15 550 KR
Reslängd: 8 dagar

I priset ingår

• Flyg Arlanda-Edinburgh t/r.
• Del i dubbelrum med frukost 7 nätter.
• 5 middagar.
• Båttur Loch Ness.
• Whiskyprovning.
• Tre utfärder i höglandet.
• Stadsrundtur Edinburgh.
• Skottlandskännaren Jöran Nielsen är reseledare.
• Besök enligt program.

TILLÄGG

Enkelrum: 2 400 kr
Utfärd Låglandet inkl lätt lunch: 59 pundo
Skotsk afton: 70 pund
Utfärder bokas och betalas på plats i lokal valuta till er reseledare.

Avreseinformation

Preliminära flygtider: Norwegian
UT: Arlanda 08.45-Edinburgh 10.00
HEM: Edinburgh 10.30-Arlanda 13.45

Vi reserverar oss för ändringar utom vår kontroll.

Boka här

Reseskaparna, 08-94 40 40 eller www.reseskaparna.se
E-post: info@reseskaparna.se

Logga-ReseSkaparna_original

Hela programmet:

DAG 1: DINBURGH – GLEN MOHR
Direktflyg till Edinburgh. Vi åker norrut för att resa genom det vackra södra höglandet till vårt hotell. Middag.(M)

DAG 2-4: UTFÄRDER
”Karl för sin kilt” & hundar
Idag bekantar vi oss med trakten där vi bor. Vi besöker en fårherde och ser hur skickligt han vallar får med hjälp av sina bordercollies. Dagen bjuder på en resa med ett veterantåg genom landskapet till ”GlenBogle”. Vi gör ett besök på ett ljungcenter. Middag på hotellet. (F, M)

Slott & whisky
Utfärd till Speyside, en av Skottlands mest berömda whiskyregioner. Här ska vi besöka ett av traktens ståtliga slott med trädgård samt ett av de många whiskydestillerier som finns i området. Vi får provsmaka och ges en inblick i konsten att framställa denna ädla dryck. Gemensam middag. (F, M)

Myternas landskap – Loch Ness
Dagens heldagsutflykt tar oss över hedar, berg och längs sjöar till den berömda Loch Ness. Vi följer Caledonian Canal genom The Great Glen och beskådar det vackra landskapet. Under dagen gör vi en trevlig båttur på Loch Ness. Middag. (F, M)

DAG 5: GLEN MOHR- EDINBURGH
Vi lämnar vårt ”hem” i höglandet och färdas söderut genom ett hänförande landskap med berg, dalgångar och floder och via Perth kommer vi till huvudstaden Edinburgh. Vi gör flera fotostopp samt ett lunchstopp. Middag på lokal restaurang. (F, M)

DAG 6: EDINBURGH, SKOTSK AFTON
Vi inleder med en stadsrundtur i medeltida ”Old Town” och 1800-talets georgianska ”New Town” samt Leith med tillfälle till shopping och lunch. I den gamla delen ser vi Royal Mile och det finns möjlighet att besöka den stolta borgen Edinburgh Castle, som är ett av de mest kända slotten i världen, här kan du beskåda de Skotska kronjuvelerna, äldst i Storbritannien och kröningsstenen, eller den fina Botaniska Trädgården. (F)

DAG 7: EXTRA UTFÄRD LÅGLANDET
Egen dag i Edinburgh eller följ med på en utfärd till Låglandet. Till kvällen samlas vi igen för att äta gemensam middag. (F, M)

Utfärd Låglandet inkl lätt lunch:
Vi besöker Roslyn Chapel, känt från ”Da Vinci koden” samt slottet Traquair House, med en intressant historia som inbegriper Maria Stuart, Queen of Scots. Här finns även deras egna ölbryggeri.

Skotsk Afton:
En av kvällarna i Edinburgh erbjuds Skotsk Afton, en helkväll med traditionell fyrarättersmiddag, dryck och underhållning med sång, musik, dans och säckpipa.

DAG 8: HEMRESA
Transfer till flygplatsen för hemresa. (F)

Boka här

Reseskaparna, 08-94 40 40 eller www.reseskaparna.se
E-post: info@reseskaparna.se

Logga-ReseSkaparna_original

Många upplevelser när Veteranen besökte Istanbul

$
0
0

VETERANENS LÄSARRESA den 23-27 september samlade 27 deltagare från  61 till 81 år från Skurup i söder, Åmål i väst och Trosa och Norrtälje i öst, till Östersund i norr. Många deltagare var äkta par, några reste med en väninna och andra på egen hand. Under de fem dagar resan varade blev vi ett sammansvetsat gäng där alla umgicks med varandra. Vi bodde på ett fyrstjärnigt hotell i Gamla stan, nära spårvagnsstationen Laleli och Universitetets tekniska fakultet. Researrangör var Lotus, Turkish airlines fraktade oss dit antingen från Arlanda, Landvetter eller Sturup.

Istanbul är med sina 15 miljoner invånare Europas största stad och en smältdegel av olika influenser från öst och väst. Sekulariserade turkar lever samman med judar, muslimer och kristna.

Turistströmmarna österifrån har ökat och i kvarteren runt Stora Basaren har grossisterna särskilt gott öga för ryssar som köper stora mängder textilier. En turist som kliver in i en butik här möts av ”njet, vi säljer inte enstaka plagg bara stora partier”.

Många kända modehus är representerade på Istanbuls flottare gator men allt är inte äkta. Väskor märkta Chanel, Hermés och Jill Sander kostar, trots att de är kopior, lika mycket som en bättre skinnväska här hemma. Kan man tänka sig en kopia i fuskskinn så ska man gå till Stora Basaren. Här, men bara här, kan man pruta ner priset till hälften – om man står på sig.

I Stora Basarens vindlande gångar finns 3-4 000 butiker fulla av krimskrams, skinnvaror, jeans och keramik. Det går inte att passera utan att någon ropar ”Tjena, varifrån kommer du?”, på svenska. Men försäljarna är inte påflugna utan bara vänliga.

Kryddbasaren ligger i en egen byggnad i närheten av Galatabron. Här doftar det förföriskt av curry, ingefära och kanel. Men vill man köpa saffran gäller det att se upp. Det är den persiska saffran som är äkta vara. Och smakar det så kostar det,1 gram går på ca 100 svenska kronor!

I stadens centrala delar förflyttar man sig lättast till fots – eller med spårvagn. För fotgängare gäller det att se upp. Lösa stenplattor, hål och gropar är vanliga i trottoarerna, kantstenarna är höga och tar man ett snedsteg kan man plötsligt dyka ner i en källartrappa för några räcken finns inte!

Spårvagnen går i en egen fil mitt i gatan och polletter köps i automater intill påstigningsrampen. Men se upp i trängseln! En medresenär blev av med sin plånbok i villervallan. Polisen ville inte ens ta emot anmälan – de hinner inte med alla rån.

Beyoglu heter området som ligger på den branta höjden norr om viken Gyllene hornet. Kommer man söderifrån tar man enklast den underjordiska bergbanan Tünel uppför branten där gågatan Istiklal Caddesi börjar.

Flotta affärer och enklare butiker samsas utmed gatan och i en passage ligger flera trevliga tavernor och fiskrestauranger. Här äter vi färsk havsaborre som serveras enbart med sallad och citronskiva.

Innan vi lämnar Beyoglu tar vi en sväng till höger från gågatan Istiklal Caddesi och stannar till vid jugendpalatset Pera Palas Hotel. Här bodde världsstjärnor som Greta Garbo och Ernest Hemingway. Och här skrev Agatha Christie boken Mordet på Orientexpressen. När pianisten får höra att vi är svenskar spelar han genast Hugo Alfvéns ”Roslagsvals”, också känd som ”Johansson, se upp i svängarna”.

Mystik upplever vi under en show med sufisk dans. Sufisterna, eller derviserna, är en islamisk sekt med rötter från 1200-talet och använder sig av meditativa ritualer som består av dans, musik och recitation, för att komma i direkt kontakt med Allah.

Efter flera dagars trampande på stumma stentrottoarer far vi på båttur utmed Bosporen. Vår guide Sertac Celik tar oss med till sin grannby, Yeniköy Iksele, med 75 000 invånare. När han växte upp bodde här bara 3 500 personer. Nu ligger lyxbåtarna på rad i hamnen och många nybyggda hus skymmer utsikten från hans gård. I ”byn” ligger flera fina fiskekrogar.

Många av sevärdheterna ligger samlade i området Sultanhamet. Innan vi besöker Hagia Sofiakyrkan och Blå moskén beger vi oss ner i Basilikacisternen från 500-talet. Den underjordiska cisternen försåg tidigare staden med vatten. Numera finns bara bottenskyla kvar som inte skymmer de vackra pelargångarna och de två medusahuvuden av marmor som fungerar som pelarfundament.

Seraljudden med utsikt över Gyllene hornet ligger Topkapipalatset från 1400-talet. Bland byggnaderna finns bland annat den rådgivande församlingsbyggnaden ”Divan”, haremet och paviljonger för olika samlingar. Här kan man tillbringa åtskilliga timmar bland vackra guldföremål, juveler, ur, miniatyrer. Vi hann bara se en bråkdel för så här års får man trängas med turister från världens alla hörn. Det gör inget, vi kommer gärna tillbaka en annan gång!

 

TEXT OCH FOTO GUNILLA LINDAHL

 

Mer om vad som hänt och händer i Veteranens reseklubb hittar du här:

”En kick för kropp och själ”

$
0
0

Eva Jansson från Krylbo, som fyllde 65 år fyllde i januari, sammanfattar sin upplevelse så här:

– Den här resan var en kick både till kropp och själ!

Hon är själv ett levande bevis. Eva, som har arbetat som sjuksköterska och varit med om en svår bussolycka, utstrålar så mycket glädje att det värmer hela gruppen som samlas tidigt på Playitas strand för att delta i Carlos Lunas qigongpass.

Eva och hennes resekamrat Bodil Roesgaard Pedersen fann nya vänner i Inga Johnsson och Ingrid Petersson, båda från Hestra i Småland. De fyra beslöt att bilda Carlos fanclub.

Eller ta vandringsledarna Eva Marie och Hans-Ove Bramsved, båda pensionärer, som får oss att klättra uppför berget på slingriga vandringsleder. När vi nästan kroknar serverar de ett glas cava och återtåget går så mycket lättare.

Sonen Henrik Bramsved och hans unga team hjälper oss kantstötta seniorer till rätta i aerobicsen, gymmet, bassängen och på dansgolvet. Aldrig visar de förakt för stelnande leder, värkande muskler eller plufsiga magar. Alla blir sedda och känner sig respekterade.

Challe Lundholm, som sytt ihop programmet, håller i yogapassen som får deltagarna att andas på sparlåga. Här får vi energi som räcker resten av dagen.

Åsa Nilsonne, psykiater och mindfullnesexpert, lär oss att leva i nuet och bli vän med vår ålder. Vi är många som tar till oss det.

Ann-Louise Hanson och maken Bruno Glenmark peppar oss med allsångsövningar och underhållande musik. När Ann-Louise sjunger ”Jag är pensionär” på avslutningskvällen så lyfter sig nästan taket på Sportbaren.

Nu längtar vi bara till nästa resa!

 

Text och foto: Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se

 

Se Carlos Luna utföra qigong/taiji på stranden här: http://youtu.be/VkaCf5PuSoo

Carlos Luna följer även med på SPFs nöjeskryssning Kasta Loss, där han föreläser om qigong och vikten av att andas rätt för att undvika stress.

 

Se Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark uppträda för Veteranens resenärer här: http://youtu.be/OD3n7IcqLbY

Vad tyckte du?

1. Varför reste du med på Veteranens hälsoresa?

2. Om du reste själv – hur upplevde du det?

3. Vilka aktiviteter har du deltagit i?

4. Vad tar du med dig från resan?

Harriet Holmgren, 69 år, pensionär, Umeå:

1. Jag bestämde mig för att resa med när jag såg annonsen i oktober. Min man hade varit sjuk en längre tid och gick bort strax före jul. Trots att jag inte har hunnit bearbeta sorgen så har den här resan har gett mig mycket kraft och inspiration.

2. Tidigare var jag livrädd för att resa ensam men här har jag aldrig känt mig utanför. Man får alltid frågan ”Vill du sitta med oss”. Det har varit en väldig trygghet att resa med Veteranen.

3. Jag har provat allt utom vattengympa för det kan jag göra hemma. Jag tyckte om vandringarna som tog oss utanför anläggningen. Det var också många bra föreläsare. Åsa Nilsonne talade om att man ska leva här och nu och det försöker jag göra. Jag försöker se möjligheterna och tänka positivt. Så har jag nog alltid varit.

4. Att det aldrig är för sent att börja träna! Efter den här resan blir det lättare att komma igång. Plus att jag fått små enkla tips som att stå med ryggen mot en vägg och rulla en boll som massage. Och en pulsklocka måste jag köpa!

Mikael Göransson, 71 år, egen företagare, humanist och borgerlig officiant, Järfälla:

1. Jag har tidigare rest med Friskis&Svettis på hälsoresa till Side och gillade det. Jag tyckte att det var intressant att Veteranen arrangerade resan. Och jag har aldrig tidigare varit på Fuerteventura. Dessutom är det skönt att komma till ett varmare klimat i januari.

2. Jag reser oftast själv numera – både med gruppresor och på egen hand. Jag är i en fas i livet där jag vill leva fullt ut innan man inte är så rörlig längre. Här har jag mött människor i alla åldrar och det uppskattar jag.

3. Jag har prövat det mesta – tycker mycket om rytm och dans. Och så har jag vandrat på egen hand de två x sex kilometrarna till byn Gran Tarajal. Men massagen blev inte av. Jag tycker att föreläsningarna var bra. Åsa Nilsonne uppskattade jag särskilt och att hon använde sig av provetenskapliga begrepp.

4. Jag är sportig. Går på gympa och cyklar. Det kommer jag fortsätta med. I vår kommer jag att åka på några kryssningar, bland annat SPFs Kasta loss till Mariehamn.

Ing-Marie Andersson, 82 år, pensionär, Ingarö:

1. Det såg så roligt ut i annonsen så jag anmälde mig. Och det var roligt att ha något att se fram emot. Jag går på styrketräning hemma och gillar gåbandet bäst. Kan man gå fort så hejdar det demensen.

2. Jag fick frågan om jag ville dela lägenhet med någon annan men tackade nej. Det är bättre att bo ensam än med någon man inte känner.

3. Mitt blodtryck var för högt och läkaren hemma visst inte vad hon skulle göra åt det. Jag bad henne vänta tills jag kom hem efter resan. Första kvällen råkade jag ramla på en våt fläck vid middagsbuffén. Jag blev lite snurrig och slog i en armbåge. Nästa dag tog Playistas läkare blodtrycket på mig och det hade fallit! Det måste vara yogans förtjänst.

4. Styrketräningen har varit värdefull och den kommer jag att fortsätta med. Och så vill jag börja sjunga i kör efter att ha lyssnat på Ann Louise Hansson. Då kom tårarna!

Margareta Dunkars, f d dietist och f d sekreterare i SPF Daladistriktet och Per Gustav Larshage, 85 år, f d fastighetsmäklare, SPF Falubygden:

1. Vi brukar göra en långresa per år och nu fyllde Per Gustav 85 år den här tiden så det passade bra. Det var också ett bra program som lockade.

2. Vi bor i samma stad, Falun, men vi lever inte ihop utan är ”webbo”, det vill säga vi använder oss av skype och facetime för att kommunicera när vi inte ses i verkliga livet.

3. Just nu är vi på väg till gymmet. Jag, Margareta, har varit på qigongen och PG har styrketränat. Och så har vi följt föreläsningarna.

4. Det har varit så trevligt att komma i kontakt med så många människor. PG ska försöka fortsätta styrketräna hemma och jag med.

Bodil Roesgaard Pedersen, 65 år, f d sjuksköterska, Gustavsberg, och Eva Jansson, 65 år, f d sjuksköterska, Krylbo, SPF Avesta:

1. Eva: Inga av våra män är intresserade av att åka på hälsoresa så vi beslöt oss för att åka tillsammans. Vill min man åka till en storstad så kan han göra det.

2. Eva: Jag såg resan i Veteranen och tände direkt. Man måste passa på att resa medans man har ork och pengar. Vi kan plussa på ekonomin genom att jobba extra som sjuksyrror.

3. Eva: Alla gigongpass med Carlos Luna. Och salsan var otroligt rolig! Bodil: Dansen, gympaprogrammen, vandringarna och vattengympan. Och Carlos taijiprogram tar vi med oss hem. Vi har spelat in hans rörelser.

4. Alla människor som stöttat varandra. Det har varit väldigt trevligt att vara med de äldre. Den här resan var en kick för både kropp och själ!

Dölj faktaruta

Glada resenärer besökte Kina

$
0
0

Så äntligen stod vi där vid foten till den kinesiska muren. Höjdpunkten för oss nitton deltagare i Veteranens långa läsarresa till Kina, arrangerad av Lotus Travel den 5-14 oktober 2012.
Deltagarna kom från olika delar av landet och är mellan 60 och 87 år. Under de nio dagar resan varade blev vi en sammansvetsad grupp. Se några höjdpunkter från resan genom att klicka på bildspelets pilar nedan!

Några röster:

”Det bästa var sammanhållningen och den goda stämningen inom gruppen. Jag kommer gärna med på framtida resor. Det är definitivt en trygghet att resa med likasinnade.”
Gita 78 år

”Bra med en liten grupp. Aldrig varit med om så god sammanhållning inom gruppen!”
Inga, 84 år

”Trevligt att resa med seniorer”.
Lilian, 66 år

”Det mesta var bra. Och man ska ju lära sig en ny sak varje dag för att hålla hjärnan igång. Så med tanke på det blir vi nog alla minst 100 år”.
Jan, 63 år.
[slideshow]

Upplev Thailand och Kambodja

$
0
0

Mae Phim är en liten genuin fiskeort som ligger utmed Rayong Beach, en flera mil lång strand på östra sidan av Siamviken. Det är Bangkokbornas badparadis och här upplever man det äkta Thailand med en skön och avstressande atmosfär.
Mae Phim passar bäst för den som vill uppleva lokalt thailändskt vardagsliv samtidigt som man har en avkopplande semester.
Här finns ca 60 små familjeägda restauranger, kaféer och butiker. Prisnivån ca 30 procent lägre jämfört med »charterorterna« i Thailand. Klimatet är bra året om, även under regnperioden är det oftast soligt och alltid varmt.

Ur programmet:

  • Utflykt till Rayong akvarium som visar djurlivet i vår del av Siamviken och ger en fristad åt utrotningshotade sköldpaddsarter.
  • Utfärder: handelsträdgård för orkidéer; shopping i staden Rayong och middag på den unika regnskogsrestaurangen Tamnanpar; fruktodling där vi får äta så mycket frukt vi orkar och besök på lokal marknad.
  • Kvällstur på flodbåt med middag samt »skådespel« med eldflugor.
  • Två dagar i Kambodja där vi besöker det berömda tempelområdet Angkor Wat och Angkor museum. Utflykt till Banteay Srei. Middag med show på lokal restaurang.
  • Sista natten bor vi på ett fyrstjärnigt hotell vid Bangkoks flygplats där vi äter en gemensam avskedsmiddag.

Resfakta

DATUM: 2-17 november.
PRIS FÖR MEDLEMMAR I SPF SENIORERNA: 29 985 kr.
PRIS FÖR ICKE MEDLEMMAR: 31 985 kr.
TILLÄGG: Enkelrum: 4 200 kr. (Den som bokar enkelrum får ett dubbelrum för eget bruk).

I PRISET INGÅR

  • Flyg t/r inkl alla kända skatter och avgifter. Avresor från Arlanda, Kastrup, Landvetter, Umeå, Helsingfors.
  • Transfer med egen buss t/r flygplatsen – hotellet.
  • Visumkostnad till Kambodja.
  • Påkostade frukostbufféer på det 4-stjärniga hotellet i Kambodja samt i Bangkok.
  • I Mae Phim enkel frukost, ibland som buffé.
  • 14 middagar på olika lokala restauranger och hotellen.
  • Lunch dag 13, 14 och 15.
  • Tre helkroppsmassager à ca en timme.
  • Svenska reseledare och svensktalande lokalguider.
  • All dricks under måltider och utfärder.

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-209 090.

 

Preliminärt program Thailand-Kambodja:

Dag 1
Vår resa startar avresa från Arlanda med Finnairs Airbus via Helsingfors. Flygtiden till Helsingfors är ca en timma och därifrån till Bangkok ca 9 timmar och under flygningen serveras dels middag och dels frukost. OBS att inte bara maten utan även drycker är gratis.

Dag 2
Vi landar tidigt på morgonen lokal tid (sex timmars tidsskillnad) och efter passering av passkontrollen tar vår buss och reseledare oss till Mae Phim, det tar ca två timmar plus en bensträckare. När vi kommer dit gör vi först en kort orienteringstur innan vi bjuds på lunch på hotellet. Kanske vill ni redan nu ta ert första dopp i vad som anses vara Thailands renaste badvatten innan vi äter vår välkomstmiddag vid hotellets pool.

Dag 3-12
I Mae Phim slappnar man av från vardagen, här existerar inte ordet stress. De stora upplevelserna är att åka med på utfärderna, bada i det kristallklara vattnet, få massage och ta promenader utmed den långa stranden.

Dag 13
Vi startar kl. 08.00 från Mae Phim och vår buss och reseledare oss de ca 38 milen (tar ca 6 timmar) mot Kambodja och där vi strax före gränsen stannar för gemensam lunch på en lokal restaurang. Efter gränspassagen och visering (ni behöver endast ha med er två foton, resten ordnas vid gränsen) kör vi vidare mot Siem Reap och Angkor Wat och när vi anländer dit gör vi först en kort orienteringstur innan vi checkar in på vårt 4-stjärniga hotell. Middag på lokal restaurang.

Dag 14
Efter frukost börjar vi dagen med en utflykt till Banteay Srei, känt för sina ristningar i den rosa sandstenen och därefter äter vi en gemensam lunch på lokal restaurang. Eftermiddagen kommer sedan att ägnas åt besök på flera kända platser och det berömda tempelområdet Angkor Wat som var grunden till Khmerernas imperium, här vi får njuta av tempelområdet ända fram till solnedgången. Middag med show på lokal restaurang.

Dag 15
Efter frukost gör vi ett besök på Angkor Museum och därefter lunch på lokal restaurang. Efter lunchen påbörjar vi vår färd till Thailand och 4-stjärniga hotell Novotel vid Bangkoks flygplats dit vi anländer på kvällen efter ca 35 mils färd (tar ca 6 timmar) och här äter vi en gemensam middag.

Dag 16
Hemresa enligt nedanstående tider.

I resans pris ingår – utöver det ovanstående under dagarna i Kambodja följande 6 utfärder i Mae Phim:

  • Tre timmars utfärd till Rayong akvarium – ett projekt från det Thailändska kungaparet som visar djurlivet under ytan i den del av Siamviken vi befinner oss samt ger en ”fristad” åt utrotningshotade sköldpaddsarter. På väg tillbaka mot Mae Phim besöker vi också ett tempel som ”vaktas” av en flock – snälla – apor.
  • Halvdags naturutfärd till en handelsträdgård med bl.a. orkidéförsäljning, en riktigt genuin fiskeby, Mae Phims ”Lilla Venedig” m.m.
  • Halvdags shopping- och middagsutfärd till shoppingcentra i staden Rayong och den unika regnskogsrestaurangen Tamnanpar (www.tamnanpar-rayong.com)
  • Halvdagsutfärd till en enorm fruktodling där vi guidas runt samt får äta så mycket frukt vi orkar
  • Eftermiddagsutfärd till en lokal marknad
  • Kvällsutfärd till en flod där vi åker båt med middag ombord samt upplever ”skådespelet” med Eldflugor

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-209 090.

Resefakta

Valuta: 100 Bath = ca 25 SEK

Vårt hotell Princess i Mae Phim:
Hotellet har en rejält stor trädgård och ligger direkt vid stranden utan mellanliggande väg och har restaurang, pool, mm. Rummen är enkla men välutrustade, alla rum har balkong, dusch/wc, hårtork, vattenkokare, kaffe/tepåsar, luftkonditionering, TV och kylskåp.

Prel. flygtider (nedanstående tidsexempel kan variera, de som står på er flygbiljett är alltid de som till sist gäller)

Utresa: 

Avr. Arlanda 14.10
Avr. Kastrup 13.20
Avr. Landvetter 12.55
Avr. Umeå 12.10
Avr. Helsingfors 17.00
Ank. Bangkok 07.25

Hemresa

Avr. Bangkok 09.05
Ank. Helsingfors 14.55
Ank. Arlanda 16.10
Ank. Kastrup 16.50
Ank. Landvetter 16.30
Ank. Umeå 16.00

Om Mae Phim:

Mae Phim är en liten genuin fiskeort som ligger utmed Rayong Beach, en flera mil lång strand på östra sidan av Siamviken och där en västerlänning – farang – så sent som 2005 väckte uppmärksamhet. I Mae Phim finns fortfarande knappt någon utländsk turism förutom det fåtal svenskar som köpt lägenhet eller hus här.

Mae Phim är Bangkokbornas badparadis och här upplever man det äkta Thailand med en skön och avstressande atmosfär, till skillnad från högljudda och kommersiella charterorter som ex. vis Phuket.

Mae Phim passar bäst för den som vill uppleva lokalt thailändskt vardagsliv samtidigt som man har en avkopplande semester.

Denna del av Thailand är mest känd för sina långa, vackra och nästan helt folktomma stränder. Det är absolut ingen risk att man ska trängas med andra eftersom stranden är så lång. Här finns inte heller några strandförsäljare och högljudda barer.

I Mae Phim finns ca 60 små familjeägda restauranger sida vid sida mellan stranden och strandvägen och utmed denna finns också flera kaféer, små butiker av olika slag, uttagsautomater mm.

Prisnivå: Tack vare att många thailändare själva tillbringar sina weekends och semestrar här är prisnivån ca 30 procent lägre jämfört med ”charterorterna” i Thailand.

Klädinköp: Ni kan till verkligt lågt pris sy upp såväl dam- som herrkläder hos en skräddare inte långt från Mae Phim.

Marknaden: Marknaden i Mae Phim skiljer sig väsentligt från de större städernas. Här dignar inte borden av piratkopior av klockor eller kläder, i stället är det bybor som säljer det man behöver för det vardagliga livet som mat, frukt, verktyg mm. Det är en sann upplevelse att strosa omkring på det lilla marknadsområdet och känna att det här är en genuin thailändsk marknad.

Klimatet: Klimatet i Mae Phim är betydligt skönare än i södra Thailand, till exempel Phuketområdet. Mae Phim ligger ca 50 mil längre norrut från ekvatorn än Phuket vilket gör att man här slipper den ofta olidliga hetta och fuktighet som råder i Phuketområdet. Dessutom blåser det nästan ständigt en skönt svalkande havsbris i Mae Phim. Klimatet är bra hela året om och även under regnperioden är det oftast soligt och alltid varmt. Det förekommer självklart regnskurar men sällan sådana oväder som man kan få uppleva i södra Thailand.

Det som inte finns i Mae Phim är charterturism, ”flickbarer”, höga priser (”allt” är billigare här än på charterorter), efterhängsna försäljare mm. Här härskar lugnet.

Mae Phim är med andra ord ett utmärkt resmål för dig som vill ha en avkopplande semester med god mat, sköna bad, härlig massage och vänlig atmosfär.

Dölj faktaruta

Hurtigruten – från Kirkenes till Bergen

$
0
0

Ombord på MS Finnmarken råder en lugn atmosfär och måltiderna kommer från lokala leverantörer längs kusten. I vår resa ingår det mesta såsom flyg, övernattning i Kirkenes med välkomstmiddag, 5 nätters kryssning med helpension och vår egen kunniga färdledare.

Ur programmet

  • Om väder och vind tillåter gör vi en avstickare i Trollfjorden som är 2 km lång och endast 100 meter bred.
  • Gemensam utflykt En smak av Vesterålen med besök på Hinnöya och Trondheneshalvön.
  • Vi upplever Vegaöarnas skärgård i Helgelandskusten.
    Vi passerar de sju fjälltopparna de Syv SØstre och Torghatten, några av de klassiska sevärdheterna under resan.
  • Vi korsar Polcirkeln vid 66˚33 N.
  • Vi besöker Trondheim, Norges första huvudstad.

Resfakta

DATUM: 22-28 augusti 2017.
RESAN: Flyg Stockholm-Oslo-Kirkenes den 22 aug. Övernattning på hotell i Kirkenes 22-23 aug. Kryssning med MS Finnmarken från Kirkenes den 23 aug och ankomst i Bergen 28 aug. Flyg Bergen-Oslo-Stockholm den 28 augusti.
PRIS FÖR MEDLEMMAR I SPF SENIORERNA: 19 600 kr per person.
PRIS FÖR ICKE MEDLEMMAR: 20 600 kr per person.

I PRISET INGÅR

  • Del i insides dubbelhytt.
  • Flyg med Norwegian Stockholm-Oslo-Kirkenes och retur Bergen-Oslo-Stockholm.
  • En övernattning med del i dubbelrum på Scandic Kirkenes hotell inklusive frukost mellan 22-23 aug.
  • 2-rätters välkomstmiddag i Kirkenes (exkl dryck) den 22 aug.
  • Kryssning med Hurtigruten Kirkenes – Bergen inkl fem övernattningar del i insideshytt (USPI-hytt).
  • Busstransfers i Norge enligt programmet.
  • Utflykt En smak av Vesterålen.
  • Sex frukostbufféer.
  • Sex lunchbufféer (exkl. dryck).
  • Fem middagar (blandat buffé och 3-rätters, exkl. dryck).
  • Färdledare från Bengt-Martins hela resan.

TILLÄGG HYTTER: Fönsterhytt i fem nätter: 2 000 kr per person. Enkelrumshytt: ca 6 995 kr. Fler hyttalternativ finns.

Boka såhär

Ring 054-10 24 05 eller via www.bengt-martins.se/senioren

Program

Dag 1
Avresa tidig morgon från Stockholm och ankomst kring lunchtid Kirkenes är en liten ort med ca 3400 invånare, staden ligger vid Barentshav nära ryska gränsen. Vår transferbuss hämtar oss och det finns tid att på egen hand utforska denna nordliga stad där vi befinner oss faktiskt längre österut än både Istanbul och St. Petersburg. På kvällen avnjuter vi en 2-rätters välkomstmiddag tillsammans (exkl. dryck),

Dag 2
Efter frukostbuffén beger vi oss till Hurtigrutenskajen där vi får kliva ombord MS Finnmarken. Vi avnjuter en god lunchbuffé ombord och vårt fartyg avgår strax därefter. Innan vi har nått vår slutdestination Bergen har vi färdas 240 landmil och vi kommer att lägga till i 34 hamnar. På eftermiddagen lägger Hurtigruten till vid kaj i Vardø, som är Norges ostligaste hamn. Vi fortsätter vår resa längs Varangerhalvön i Båtsfjord innan vi på kvällen gör dagens sista stopp i Berlevåg, som är känt för Norges mest berömda manskör.

Dag 3
Nattetid lägger vi till i Mehamn och Kjøllefjord. Tidig morgon lägger vi till i Honningsvåg. Staden som har ca 2 500 invånare är Norges nordligaste stad, sommartid upplevs midnattssol med dagsljus dygnet runt och under två vintermånader är staden i totalt mörker. Vi äter middag tillsammans innan vi kl 23.45 ankommer till Tromsø, en liten storstad vid Norra Ishavets strand. Tromsø är stolta att ha såväl världens nordligaste golfbana som världens nordligaste symfoniorkester och världens nordligaste universitet. Tips på utflykt: ”Midnattskonserten” i Tromsø ishavskatedral fyller kyrkan av norsk folkmusik, klassisk musik och psalmer (ca 600 kr per person)

Dag 4
Denna dag kommer bli en dag att sent glömma, vi passerar ögrupperna Lofoten och Vesterålen som är något en höjdpunkt på vår resa. Om tid och vädret tillåter gör vi en avstickare in i den fantastiska Trollfjorden, havsörnens rike och en fjord på endast 2km längd och 100 meter bredd, bergsväggarna kommer så nära fartyget att vi nästan kan ta på dem. Mot kvällningen lägger vi till i Svolvaer, huvudorten på Lofoten.
Här genomför vi vår gemensamma utflykt ”En smak av Vesterålen” där vi besöker Hinnöya med sina vackra fjordar och branta fjäll, vi lär oss om historien bakom detta vackra landskap under vår 4h långa utflykt som även tar oss till Trondheneshalvön.

Dag 5
Vi kommer att passera polcirkeln vid 66° 33 N. Polcirkeln förflyttas ca 15 meter per år (p g a planeternas gravitation) så jämförelsevis med de äldre kartböckerna ligger inte dagens polcirkel på samma ställe. Längs Helgelands kust ligger legenden om de sju fjälltoppar ” de Syv Søstre”, på mellan 900 och 1000 meter höjd.
För att avsluta dagens fantastiska vyer åker vi förbi Torghatten, det 260 meter höga fjället med ett hål rakt igenom sig.

Dag 6
Under tidig morgon har vi kommit fram till Trondheim, Norges första huvudstad. Trondheims mest kända byggnadsverk är katedralen Nidarosdomen som vi man kan besöka genom utflykten ”Trondheim med Nidarosdomen” (ca 530 kr per person). Nidarosdomen byggdes mellan år 1070-1300 och hade namnet ”Cor Norvegiae” (Norges hjärta) innan reformationen 1537. Katedralen är byggd över St. Olavs begravningsplats.

Dag 7
Bergen är en internationell stad med småstadens charm, de mest kända sevärdheterna är Hansakajen Bryggen som finns med på UNESCO:s världsarvslista. När vi kommer iland i Bergen har vi färdas dryga 2400 km av unika naturupplevelser. Vår buss väntar på oss för att ta oss ut till flygplatsen där vi flyger tillbaka till Stockholm och landar kvällstid.

 

Boka såhär

Ring 054-10 24 05 eller via www.bengt-martins.se/senioren

Ett skepp kommer lastat …

$
0
0

Deltagarna möttes av en välkomstdrink när de kom ombord på Cinderella. Morgondagens föreläsare presenterades av konferenciern Annika Hagström. Efter det fick alla deltagare tillgång till sina hytter och kunde ta en vända dit innan det var dags att avnjuta en god trerättersmiddag med havsutsikt, alltmedan fartyget långsamt gled genom Stockholms skärgård och ut på öppet hav.

Vissa föds glada

Efter en – förhoppningsvis – god natts sömn, var det så dags för en heldag med ett fullmatat program, fullt av inspiration och peppande föreläsningar.
Först ut var ”vår egen husläkare”, Magnus Eriksson. Han inledde med att tala om att vissa föds lite gladare än andra, och att det inte är så mycket att göra åt det. När Magnus själv var liten sa hans mamma: ”Du ska inte tro att du är något, du föddes bara med ett gott humör.”
– Menar du att det är så orättvist, att vissa föds glada och andra mer sorgsna? undrade Annika Hagström, och såg lite förskräckt ut.
– Ja, jag tror det, sa Magnus. Men dysterkvistarna har mycket att tillföra de också, lade han till.

Karamellburkar

Hans stora människokärlek genomsyrade det mesta han berättade, hur han under alla sina år som distriktsläkare älskat att gå hem till äldre kvinnor och bli bjuden på karameller ur en burk.
– Det kändes som att jag var hemma hos min mormor eller farmor. Män har inte karamellburkar på samma sätt, de har inte det.
Han sa sig också haft en väldig tur i livet, eftersom han fått ett yrke som ”passade honom som handen i handsken”.
Avslutningsvis slog Magnus ett slag för att man ska vara stolt över sin ålder, glad att vara gammal, och inte försöka göra sig yngre än man är.
– Vi är lika vitala som yngre, även om vi inte springer lika fort.

Bestämde sig att skriva bestseller

Efter Magnus var det dags för ”virvelvinden” Catharina Ingelman Sundberg, som skrivit böckerna om Pensionärsligan, de som stjäl pengar från rika för att ge till fattiga pensionärer. Hennes peppande föreläsning beskrev hur allt, eller i alla fall väldigt mycket, är möjligt om man bara ger sig den på det.
Catharina beskrev hur hon tidigare levde på 7000 i månaden, hade skrivit flera böcker men ingen som blivit någon pengasuccé.
-Så jag bestämde mig för att skriva en bestseller. Och så gjorde jag det!

Var kryssningen som ni förväntat er?

Kerstin Lindmark, Britta och Staffan Wagner:
-Det var bättre än vi förväntat oss! Vi brukar åka på författarkryssningar, men det här var väldigt kul. Trevliga föreläsare och många bra tips. Jag ska gå med i Aktiespararna nu!


Agneta Englund, Gunilla Colliander, Ylva Bergengren, Inger Tidelius:
-Det vi föll för var faktiskt att vi läste menyn i förväg, och att Ingalill skulle prata om böcker! Det var en bra sammansättning, med läkaren, boktips, ekonomi och annat. Och så tycker vi att det var toppen att det inte var fler med, andra kryssningar vi varit på har det varit så mycket folk att det varit jobbigt. Föredömligt var också att man inte fick boka platser i föreläsningssalen, utan sätta sig där det fanns plats. Längden på föreläsningarna var också bra.

Dölj faktaruta

Bättre i fängelse

Böckerna om Pensionärsligan fick hon idén till då hon under tio års tid besökte sin moster på ett äldreboende i Siljansnäs i Dalarna. Under årens gång såg hon hur de äldre fick det sämre och sämre, och fick idén att skriva en berättelse om ett gäng pensionärer som ger sig den på att hamna i fängelse, eftersom de får det bättre där än på äldreboendet.

För höga krav

Efter en kaffepaus och bensträckare var Seniorens expert på sex och samlevnad, Malena Ivarsson, på plats. Annika Hagström undrade vilka de vanligaste frågorna hon får av läsarna är, och Malena räknade in dem i tre olika kategorier: ”Jag vill ha en ny partner”, ”Vad finns det för hjälpmedel?” och ”Nu borde vi ju ha tid för varandra”.
Vidare pratade Malena om hur vi idag ofta har alldeles för höga krav på våra relationer.
-Relationerna belastas av alla lyckokrav. Vi har så mycket föreställningar idag om vad en relation ska uppfylla, och lägger för stora krav på relationen som är som en liten planta som behöver vatten och omvårdnad, sa Malena.

”Sexfulness”

Hon tycker också att uttrycket ”ha sex” är tråkigt, och försöker istället lansera begreppet ”sexfulness”, som omfattar närhet, tid, lugn och ro. Som att bara ligga bredvid varandra, lyssna, känna, ta sig tid. Framförallt vara helt närvarande.
Malena utlyste även en tävling med fina priser. Den eller de som kom med det bästa relationstipset skulle få prispåsen. Det blev Christina och Ulf Ericsson som kammade hem det, genom sin fiffiga lösning med löpande ”ettårs-kontrakt”. Varje år i november sätter de sig ner och går igenom hur relationen fungerar, vad som är bra och vad som behöver förbättras.
-Och så gör vi något roligt på utvärderingsdagarna, det ska inte kännas som något tråkigt eller betungande förstås, sa Christina.

Gör nåt roligt

Seniorens privatekonomiska expert Ylva Yngvesson försökte lätta upp ämnet ekonomi lite grand. Många säger sig känna ”panik” inför sin egen ekonomi, men Ylva betonade vikten av att helt enkelt sätta sig ner och beta av det man måste göra, som att boka tid med en jurist, se över försäkringarna och sparpengarna.
-Man ska vara rädd om pengarna, men också se till att göra något roligt för dem, sa Ylva.

Inga tråkiga böcker

Efter en välbehövlig lunch bjöds vi på mängder av spännande boktips av Ingalill Mosander (se lista härintill), som sa sig precis som Magnus, ha fått ett jobb som passar henne som handen i handsken.
-Jag får läsa böcker och jag får betalt för det!
Hon slog också fast att livet är för kort för tråkiga böcker. Känner man att man inte gillar en bok behöver man inte, eller SKA man inte, plåga sig igenom den. Det finns så många andra som väntar på att bli lästa.

Skottlandsresa

Avslutningsvis bjöd Christina Wallbom från Reseskaparna på spännande restips, allt från salsa på Kuba till vin- och vandringsresor. Hon fick också den stora glädjen att dela ut första priset i en tipsrunda som alla kunde delta i under dagen. Första pris var en resa till Skottland, inte illa alls.

Ingalills boktips:

  • Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld
  • I trädgården hörs andra ekon av Göran Greider
  • Störst av allt av Malin Persson Giolito
  • Kobra av Deon Meyer
  • Efter din död av Eva Doland
  • Ännu ett liv av Theodor Kallifatides
  • Mörkrummet av Susan Faludi
  • Den sista kvinnan av Audur Ava Olafsdottir
  • En engelsk gentleman av Jane Gardam
  • Elena Ferrantes fyra böcker. Den sista heter Det förlorade barnet.
  • Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström
  • Den lille fursten av Barbro Lindgren och Eva Eriksson
  • Hjälp, vi har fått barnbarn! av Erik Sidenbladh
Dölj faktaruta

Trötta men nöjda och fyllda av intryck tog sig sedan alla i land och hem till en välbehövlig vila. Det tar på krafterna att åka på kryssning, men roligt är det!

Text och foto: Ulrika Palmcrantz


Pekings pärlor – Kultur och shopping

$
0
0

RESFAKTA
Datum: 18-25 oktober.
Resan: Direktflyg Arlanda-Peking med Air China.
Pris för medlemmar i SPF Seniorerna: 13 600 kr per person med del i dubbelrum.
Pris för ickemedlemmar: 14 600 kr.

I PRISET INGÅR
• Flyg med Air China i ekonomiklass inkl skatter och avgifter.
• Övernattning 6 nätter i dubbelrum på mellanklasshotell inkl frukostbuffé
• Samtliga transporter till/från flygplats och till sevärdheter enligt program.
• Fullständigt program inklusive inträden till sevärdheter.
• Egen svensktalande färdledare under hela vistelsen samt medföljande representant från Lotus Travel.
• Nio måltider enligt program (5 luncher och 4 middagar inkl. måltidsdryck)
• Dricks till guide och chaufför.
• Turistvisum till Kina för svenska medborgare.
• Informationsskriften ’’Lotus Lilla Blå’’.

TILLÄGG
Enkelrumstillägg: 1 750 kr/person.
Tillvalspaket: Akrobatikshow och BBQ-middag, 350kr/person. Bokas och betalas senast 30 dagar före avresa.

Ur programmet

* Vi besöker Den förbjudna staden, Himmelska fridens torg, åker cykeltaxi i hutongområdet och gör hembesök hos en kinesisk familj som bjuder på te.
* Övriga utfärder går bland annat till Sommarpalatset, Himmelens tempel och Lamatemplet.
* I en kinesisk park upplever vi morgongymnastik och testar Taiji.
* Chans att fynda fina pärlor i en pärlaffär och siden i en sidenaffär.
* Matlagningskurs där vi lär oss laga dumplings.
* Besök på dagcenter för seniorer där pensionärer berättar om hur de tillbringar sina dagar.
* Promenad på Kinesiska muren, därefter fotmassage.
* Avslutningsmiddag med Pekinganka.

Boka

Boka direkt hos Lotustravel eller ring 08-545 188 40
Uppge kod SENIOREN för rabatt.

Dagsprogram:

Dag 1 – 18 oktober
Avresa med Air Chinas direktflyg till Peking. Middag, förfriskningar och frukost serveras ombord.

Dag 2 – 19 oktober
Vi anländer på förmiddagen, lokal tid och möts på flygplatsen av vår egen svensktalande guide som är med oss under hela veckan. För att komma in i den lokala tiden så kör vi igång med vårt program direkt. Först på tur är ett besök vid det vackra Sommarpalatset där vi promenerar längs med Kunmingsjöns strand samt ser Långa gångens fina målningar. Vi äter vår första kinesiska lunch och checkar sedan in på hotellet där vi får lite tid för vila och uppackning innan vi samlas för gemensam välkomstmiddag på kvällen.
Lunch och middag ingår.

Dag 3 – 20 oktober
Idag börjar vi med att besöka världens största kejsarpalats, Den förbjudna staden. Här inne levde kejsarna helt isolerade från omvärlden ända fram till 1911. Intill palatset ser vi det enorma torget Himmelska fridens torg, där många av landets lyckligaste men även mest tragiska händelser ägt rum. Vi äter lunch och beger oss sedan in i Pekings gamla charmiga hutongområden där vi kommer vardagslivet nära inpå från våra cykeltaxis. Vi får en trevlig inblick av livet i Kina då vi gör ett hembesök hos en kinesisk familj där vi bjuds på en kopp te.
På kvällen äter vi gemensam middag.
Lunch och middag ingår.

Dag 4 – 21 oktober
Tidigt på morgonen beger vi oss till en av Pekings parker där stadens pensionärer sjunger och dansar och tränar in den nya dagen med klassisk morgongymnastik. Vi får själva testa den kinesiska rörelsekonsten Taiji. Vi fortsätter sedan till Himmelens tempel som anses vara en av Kinas vackraste byggnader med sitt blåglaserade tak. Kina har länge varit världens största producent av sötvattenspärlor och i en pärlaffär får vi en introduktion i hur framställningen går till samt får se vackra pärlor i otaliga former och färger.
Vi får sedan testa våra kunskaper i kinesisk matlagning under en kurs där vi, tillsammans med en professionell kock, själva tillagar de smaskiga degknytena dumplings som också utgör dagens lunch.
På eftermiddagen strosar vi runt i det trevliga området Nanluoguxiang där gatorna är kantade av roliga affärer som säljer allt från hantverk och konst till det absolut trendigaste modet. En spännande mix av gammalt och nytt. Kvällen är programfri för middag på egen hand. Vår guide tipsar gärna om trevliga matställen.
Lunch ingår.
(De som önskar kan boka ett tillvalspaket för kvällen: En fartfylld och halsbrytande akrobatikshow samt en härlig BBQ-middag.)

Dag 5 – 22 oktober
På förmiddagen besöker vi ett dagcenter för seniorer där vi gör en rundvandring. Vi får möta Pekings pensionärer och se och höra hur de tillbringar sina dagar. Vi kommer även att utöva en aktivitet tillsammans. Efter besöket äter vi lunch.
För 5000 år sedan började man framställa siden i Kina och i en sidenaffär får vi lära oss hur framställningen går till samt fynda bland de vackra tygerna.
Vi gör sedan ett besök till Lamatemplet som är det finaste tibetansk-buddhistiska templet utanför Tibet. Vi återväder sedan till hotellet för lite vila innan vi på kvällen samlas för middag tillsammans.
Lunch och middag ingår.

Dag 6 – 23 oktober
Att promenera på Kinesiska muren är en upplevelse att minnas för resten av livet. Vi besöker en av de vackraste delarna vid Mutianyu. Den ligger vid bergen norr om Peking och vägen dit går genom vacker landsbygd och mysiga byar. Vi åker linbana den sista biten och belönas med en fantastisk utsikt. Vi får höra om murens spännande historia samt givetvis promenera på muren i egen takt. Vi äter lunch och fortsätter sedan tillbaka till Peking för en välbehövlig fotmassage. Resten av dagen och kvällen är programfri för middag på egen hand. Vår guide tipsar gärna om trevliga matställen.
Lunch ingår.

Dag 7 – 24 oktober
Programfri dag för egna aktiviteter. Kanske kompletterar du den sista shoppingen eller bara strosar runt på stan och i de fina parkerna. Vår guide finns tillgänglig och kan komma med förslag på aktiviteter.
På kvällen samlas vi för gemensam avslutningsmiddag och vad passar då bättre än den delikata Pekingankan?
Middag ingår.

Dag 8 – 25 oktober
Transfer till flygplatsen för hemresa mot Arlanda. Vi landar samma dag på eftermiddagen, lokal tid.

Boka här

Boka direkt hos Lotustravel eller ring 08-545 188 40
Uppge kod SENIOREN för rabatt.

Många upplevelser när Veteranen besökte Istanbul

$
0
0

VETERANENS LÄSARRESA den 23-27 september samlade 27 deltagare från  61 till 81 år från Skurup i söder, Åmål i väst och Trosa och Norrtälje i öst, till Östersund i norr. Många deltagare var äkta par, några reste med en väninna och andra på egen hand. Under de fem dagar resan varade blev vi ett sammansvetsat gäng där alla umgicks med varandra. Vi bodde på ett fyrstjärnigt hotell i Gamla stan, nära spårvagnsstationen Laleli och Universitetets tekniska fakultet. Researrangör var Lotus, Turkish airlines fraktade oss dit antingen från Arlanda, Landvetter eller Sturup.

Istanbul är med sina 15 miljoner invånare Europas största stad och en smältdegel av olika influenser från öst och väst. Sekulariserade turkar lever samman med judar, muslimer och kristna.

Turistströmmarna österifrån har ökat och i kvarteren runt Stora Basaren har grossisterna särskilt gott öga för ryssar som köper stora mängder textilier. En turist som kliver in i en butik här möts av ”njet, vi säljer inte enstaka plagg bara stora partier”.

Många kända modehus är representerade på Istanbuls flottare gator men allt är inte äkta. Väskor märkta Chanel, Hermés och Jill Sander kostar, trots att de är kopior, lika mycket som en bättre skinnväska här hemma. Kan man tänka sig en kopia i fuskskinn så ska man gå till Stora Basaren. Här, men bara här, kan man pruta ner priset till hälften – om man står på sig.

I Stora Basarens vindlande gångar finns 3-4 000 butiker fulla av krimskrams, skinnvaror, jeans och keramik. Det går inte att passera utan att någon ropar ”Tjena, varifrån kommer du?”, på svenska. Men försäljarna är inte påflugna utan bara vänliga.

Kryddbasaren ligger i en egen byggnad i närheten av Galatabron. Här doftar det förföriskt av curry, ingefära och kanel. Men vill man köpa saffran gäller det att se upp. Det är den persiska saffran som är äkta vara. Och smakar det så kostar det,1 gram går på ca 100 svenska kronor!

I stadens centrala delar förflyttar man sig lättast till fots – eller med spårvagn. För fotgängare gäller det att se upp. Lösa stenplattor, hål och gropar är vanliga i trottoarerna, kantstenarna är höga och tar man ett snedsteg kan man plötsligt dyka ner i en källartrappa för några räcken finns inte!

Spårvagnen går i en egen fil mitt i gatan och polletter köps i automater intill påstigningsrampen. Men se upp i trängseln! En medresenär blev av med sin plånbok i villervallan. Polisen ville inte ens ta emot anmälan – de hinner inte med alla rån.

Beyoglu heter området som ligger på den branta höjden norr om viken Gyllene hornet. Kommer man söderifrån tar man enklast den underjordiska bergbanan Tünel uppför branten där gågatan Istiklal Caddesi börjar.

Flotta affärer och enklare butiker samsas utmed gatan och i en passage ligger flera trevliga tavernor och fiskrestauranger. Här äter vi färsk havsaborre som serveras enbart med sallad och citronskiva.

Innan vi lämnar Beyoglu tar vi en sväng till höger från gågatan Istiklal Caddesi och stannar till vid jugendpalatset Pera Palas Hotel. Här bodde världsstjärnor som Greta Garbo och Ernest Hemingway. Och här skrev Agatha Christie boken Mordet på Orientexpressen. När pianisten får höra att vi är svenskar spelar han genast Hugo Alfvéns ”Roslagsvals”, också känd som ”Johansson, se upp i svängarna”.

Mystik upplever vi under en show med sufisk dans. Sufisterna, eller derviserna, är en islamisk sekt med rötter från 1200-talet och använder sig av meditativa ritualer som består av dans, musik och recitation, för att komma i direkt kontakt med Allah.

Efter flera dagars trampande på stumma stentrottoarer far vi på båttur utmed Bosporen. Vår guide Sertac Celik tar oss med till sin grannby, Yeniköy Iksele, med 75 000 invånare. När han växte upp bodde här bara 3 500 personer. Nu ligger lyxbåtarna på rad i hamnen och många nybyggda hus skymmer utsikten från hans gård. I ”byn” ligger flera fina fiskekrogar.

Många av sevärdheterna ligger samlade i området Sultanhamet. Innan vi besöker Hagia Sofiakyrkan och Blå moskén beger vi oss ner i Basilikacisternen från 500-talet. Den underjordiska cisternen försåg tidigare staden med vatten. Numera finns bara bottenskyla kvar som inte skymmer de vackra pelargångarna och de två medusahuvuden av marmor som fungerar som pelarfundament.

Seraljudden med utsikt över Gyllene hornet ligger Topkapipalatset från 1400-talet. Bland byggnaderna finns bland annat den rådgivande församlingsbyggnaden ”Divan”, haremet och paviljonger för olika samlingar. Här kan man tillbringa åtskilliga timmar bland vackra guldföremål, juveler, ur, miniatyrer. Vi hann bara se en bråkdel för så här års får man trängas med turister från världens alla hörn. Det gör inget, vi kommer gärna tillbaka en annan gång!

 

TEXT OCH FOTO GUNILLA LINDAHL

 

Mer om vad som hänt och händer i Veteranens reseklubb hittar du här:

”En kick för kropp och själ”

$
0
0

Eva Jansson från Krylbo, som fyllde 65 år fyllde i januari, sammanfattar sin upplevelse så här:

– Den här resan var en kick både till kropp och själ!

Hon är själv ett levande bevis. Eva, som har arbetat som sjuksköterska och varit med om en svår bussolycka, utstrålar så mycket glädje att det värmer hela gruppen som samlas tidigt på Playitas strand för att delta i Carlos Lunas qigongpass.

Eva och hennes resekamrat Bodil Roesgaard Pedersen fann nya vänner i Inga Johnsson och Ingrid Petersson, båda från Hestra i Småland. De fyra beslöt att bilda Carlos fanclub.

Eller ta vandringsledarna Eva Marie och Hans-Ove Bramsved, båda pensionärer, som får oss att klättra uppför berget på slingriga vandringsleder. När vi nästan kroknar serverar de ett glas cava och återtåget går så mycket lättare.

Sonen Henrik Bramsved och hans unga team hjälper oss kantstötta seniorer till rätta i aerobicsen, gymmet, bassängen och på dansgolvet. Aldrig visar de förakt för stelnande leder, värkande muskler eller plufsiga magar. Alla blir sedda och känner sig respekterade.

Challe Lundholm, som sytt ihop programmet, håller i yogapassen som får deltagarna att andas på sparlåga. Här får vi energi som räcker resten av dagen.

Åsa Nilsonne, psykiater och mindfullnesexpert, lär oss att leva i nuet och bli vän med vår ålder. Vi är många som tar till oss det.

Ann-Louise Hanson och maken Bruno Glenmark peppar oss med allsångsövningar och underhållande musik. När Ann-Louise sjunger ”Jag är pensionär” på avslutningskvällen så lyfter sig nästan taket på Sportbaren.

Nu längtar vi bara till nästa resa!

 

Text och foto: Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se

 

Se Carlos Luna utföra qigong/taiji på stranden här: http://youtu.be/VkaCf5PuSoo

Carlos Luna följer även med på SPFs nöjeskryssning Kasta Loss, där han föreläser om qigong och vikten av att andas rätt för att undvika stress.

 

Se Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark uppträda för Veteranens resenärer här: http://youtu.be/OD3n7IcqLbY

Vad tyckte du?

1. Varför reste du med på Veteranens hälsoresa?

2. Om du reste själv – hur upplevde du det?

3. Vilka aktiviteter har du deltagit i?

4. Vad tar du med dig från resan?

Harriet Holmgren, 69 år, pensionär, Umeå:

1. Jag bestämde mig för att resa med när jag såg annonsen i oktober. Min man hade varit sjuk en längre tid och gick bort strax före jul. Trots att jag inte har hunnit bearbeta sorgen så har den här resan har gett mig mycket kraft och inspiration.

2. Tidigare var jag livrädd för att resa ensam men här har jag aldrig känt mig utanför. Man får alltid frågan ”Vill du sitta med oss”. Det har varit en väldig trygghet att resa med Veteranen.

3. Jag har provat allt utom vattengympa för det kan jag göra hemma. Jag tyckte om vandringarna som tog oss utanför anläggningen. Det var också många bra föreläsare. Åsa Nilsonne talade om att man ska leva här och nu och det försöker jag göra. Jag försöker se möjligheterna och tänka positivt. Så har jag nog alltid varit.

4. Att det aldrig är för sent att börja träna! Efter den här resan blir det lättare att komma igång. Plus att jag fått små enkla tips som att stå med ryggen mot en vägg och rulla en boll som massage. Och en pulsklocka måste jag köpa!

Mikael Göransson, 71 år, egen företagare, humanist och borgerlig officiant, Järfälla:

1. Jag har tidigare rest med Friskis&Svettis på hälsoresa till Side och gillade det. Jag tyckte att det var intressant att Veteranen arrangerade resan. Och jag har aldrig tidigare varit på Fuerteventura. Dessutom är det skönt att komma till ett varmare klimat i januari.

2. Jag reser oftast själv numera – både med gruppresor och på egen hand. Jag är i en fas i livet där jag vill leva fullt ut innan man inte är så rörlig längre. Här har jag mött människor i alla åldrar och det uppskattar jag.

3. Jag har prövat det mesta – tycker mycket om rytm och dans. Och så har jag vandrat på egen hand de två x sex kilometrarna till byn Gran Tarajal. Men massagen blev inte av. Jag tycker att föreläsningarna var bra. Åsa Nilsonne uppskattade jag särskilt och att hon använde sig av provetenskapliga begrepp.

4. Jag är sportig. Går på gympa och cyklar. Det kommer jag fortsätta med. I vår kommer jag att åka på några kryssningar, bland annat SPFs Kasta loss till Mariehamn.

Ing-Marie Andersson, 82 år, pensionär, Ingarö:

1. Det såg så roligt ut i annonsen så jag anmälde mig. Och det var roligt att ha något att se fram emot. Jag går på styrketräning hemma och gillar gåbandet bäst. Kan man gå fort så hejdar det demensen.

2. Jag fick frågan om jag ville dela lägenhet med någon annan men tackade nej. Det är bättre att bo ensam än med någon man inte känner.

3. Mitt blodtryck var för högt och läkaren hemma visst inte vad hon skulle göra åt det. Jag bad henne vänta tills jag kom hem efter resan. Första kvällen råkade jag ramla på en våt fläck vid middagsbuffén. Jag blev lite snurrig och slog i en armbåge. Nästa dag tog Playistas läkare blodtrycket på mig och det hade fallit! Det måste vara yogans förtjänst.

4. Styrketräningen har varit värdefull och den kommer jag att fortsätta med. Och så vill jag börja sjunga i kör efter att ha lyssnat på Ann Louise Hansson. Då kom tårarna!

Margareta Dunkars, f d dietist och f d sekreterare i SPF Daladistriktet och Per Gustav Larshage, 85 år, f d fastighetsmäklare, SPF Falubygden:

1. Vi brukar göra en långresa per år och nu fyllde Per Gustav 85 år den här tiden så det passade bra. Det var också ett bra program som lockade.

2. Vi bor i samma stad, Falun, men vi lever inte ihop utan är ”webbo”, det vill säga vi använder oss av skype och facetime för att kommunicera när vi inte ses i verkliga livet.

3. Just nu är vi på väg till gymmet. Jag, Margareta, har varit på qigongen och PG har styrketränat. Och så har vi följt föreläsningarna.

4. Det har varit så trevligt att komma i kontakt med så många människor. PG ska försöka fortsätta styrketräna hemma och jag med.

Bodil Roesgaard Pedersen, 65 år, f d sjuksköterska, Gustavsberg, och Eva Jansson, 65 år, f d sjuksköterska, Krylbo, SPF Avesta:

1. Eva: Inga av våra män är intresserade av att åka på hälsoresa så vi beslöt oss för att åka tillsammans. Vill min man åka till en storstad så kan han göra det.

2. Eva: Jag såg resan i Veteranen och tände direkt. Man måste passa på att resa medans man har ork och pengar. Vi kan plussa på ekonomin genom att jobba extra som sjuksyrror.

3. Eva: Alla gigongpass med Carlos Luna. Och salsan var otroligt rolig! Bodil: Dansen, gympaprogrammen, vandringarna och vattengympan. Och Carlos taijiprogram tar vi med oss hem. Vi har spelat in hans rörelser.

4. Alla människor som stöttat varandra. Det har varit väldigt trevligt att vara med de äldre. Den här resan var en kick för både kropp och själ!

Dölj faktaruta

Magiska dagar på Island

$
0
0
Gruppfoto
32 glada resenärer och en ännu gladare reseledare Magnus (liggande) framför vattenfallet Seljalandfoss.

 

Vi börjar i Reykjavik:

Perlan
Utsikt över Reykjavik från Perlan, vattentornet som fått utsiktsplattform för nyfikna gäster. Längst bort i mitten anas Hallgrimskyrkan, Islands högsta byggnad.
Orgel i Hallgrimkyrkan
Med ett snabbt skutt hamnar vi inne i Hallgrimskyrkan, med den magnifika orgeln.

 

Alltinget_L_Trulsson
Alltinget mitt inne i hjärtat av huvudstaden. Foto Lars Trulsson
Cafe Mokka
Paus i stadsvandringen på Kafé Mokka, ett anrikt ställe där kaffet serveras i baljor. Men gott var det!
Saga museum
Saga Museum berättar om Islands tidigaste historia i olika scener med mycket naturtrogna vaxdockor.
Harpa
Reykjaviks stolthet – konsert- och operahuset Harpa. Byggt i stål med tusentals glasprismor i olika färger.
Harpan_L_Trulsson
Harpa inifrån. Foto Lars Trulsson
konsten
Det finns mycket att se för den konstintresserade. På Reykjaviks konstmuseum hade bland mycket annat Kathy Clark en utställning med begagnade nallebjörnar. Lite udda. Vid sjön Tjörnins strand, bredvid Rådhuset står denna staty, benämnd Byråkraten. Foto Lars Trulsson

 

Nu ger vi oss ut på havet, valsafari står på programmet:

Valsafari
I morgonens regnskur var det skönt att dra på sig överlevnadsoverallerna, även om rörligheten blev lite begränsad.
Illaluktande
Delfinerna var för snabba för fotografen och valen klöv aldrig vattenytan. Men lukten från hens oborstade tänder var vidrigt påtaglig. Trots att solen hade tittat fram!

 

Island är fullt av naturupplevelser:

Tingvalla
Tingvalla, den forna platsen för Islands parlament. Numera nationalpark och en av sevärdheterna i Den gyllene cirkeln.
Gullfoss
Gullfoss ingår också i Den gyllene cirkeln. Ett av Islands största vattenfall. Den som ville kunde gå ner längs stigen till vänster och ända ut på udden.
Seljalandsfoss
Vattenfallet Seljalandfoss. Här var det möjligt att följa stigen bakom vattenfallet. Blött, slipprigt – magnifikt!
Lavastranden
På den här lavastranden i närheten av staden Vik spelades filmen Korpen flyger in. Och ja – sanden är svart!
Skogafoss
Vattenfallet i Skogafoss. Det är inte alla förunnat att skåda detta vattenfall med regnbåge i den här typen av väder – solen sken på oss!

Urval: Anna Rask
anna.rask@veteranen.se

Lissabon – Kontrasternas stad

$
0
0

Ur programmet

  • Vi bor på centralt beläget fyrstjärnigt hotell.
  • Stadstur med buss där vi ser Rossiotorget, paradavenyn Avenida da Liberdade, Marques de Pombaltorget och Miradouro São Pedro de
  • Alcantara med utsikt över staden. Vi besöker Chiados lyxkvarter, Jeronimoklostret och Lissabons symbol Belemtornet och äter trerätters lunch inkl vin/öl.
  • Mot tillägg: Heldagsutflykt till ”Den blå kusten”. Mot Azeitão och vinkällaren J. Maria da Fonseca. Besök i familjens herrgård med vinprovning.
  • Tvårätters lunch i fiskebyn Sesimbra med utsikt över Atlanten. Möjlighet att bada. Hemligt inslag.
  • Upplev Alfama, den gamla stadsdelen, till fots med Isabel. På kvällen trerätters avskedsmiddag på en av Isabels favoritrestauranger.

Vår guide

Isabel Höckert är född i Portugal, gift med en svensk och har jobbat i mer än 30 år på Portugals turistbyrå i Stockholm. Nu är hon tillbaka och förverkligar sin dröm att visa Portugals smultronställen.

Resfakta

DATUM: 24 – 28 september
PRIS FÖR MEDLEMMAR: 9 950 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEMMAR: 10 450 kr

TILLÄGG
Enkelrum: 1 950 kr

I PRISET INGÅR

  • Svensktalande reseledare.
  • Flyg Arlanda-Lissabon t/r.
  • Transfer flygplats-hotell t/r.
  • Del i dubbelrum med frukost 4 nätter.
  • 1 trerätters lunch inkl öl/vin.
  • 2 trerätters middagar inkl öl/vin och vatten.
  • 1 kaffe med dopp.
  • 2 stadsrundturer.
  • Alla gemensamma transporter på resmålet.
  • Övriga besök enligt program.

TILLVAL (Bokas innan avresa!)
* Trerätters middag inkl öl/vin med fadoshow: 850 kr.
* Costa Azul med lunch & vinprovning: 950 kr.

Bokning

Reseskaparna 08-94 40 40 eller www.reseskaparna.se/spf

Hela programmet:

DAG 1: STOCKHOLM – LISSABON
Direktflyg från Stockholm Arlanda. Väl framme på flygplatsen möter vi vår svensktalande reseledare och guide, Isabel Höckert, som tar oss med till vårt fyrstjärniga hotell, Neya, som ligger centralt beläget i Lissabon. Gemensam middag på hotellet. (M)

DAG 2: STADRUNDTUR
Tillsammans med Isabel kommer vi att få lära känna Lissabon genom en stadsrundtur med buss. Vi får höra om stadens rika historia. Vi ser Rossiotorget i hjärtat av Lissabon, paradavenyn Avenida da Liberdade, Marques de Pombaltorget och åker mot Miradouro São Pedro de Alcantara med vacker utsikt över staden. Vi passerar även lyxkvarteren i stadsdelen Chiado. Vi fortsätter till den historiska och kulturella stadsdelen, Belem, med det magnifika Jeronimoklostret som grundades av kung Manuel, designades av arkitekten Boytac och anses vara kronjuvelen av manuelinsk konst.
Vi stannar och fikar vid Jeronimoklostret. Efter fikat fortsätter vi till Belemtornet, ett medeltida vakttorn som har blivit Lissabons symbol. Vi ser även Upptäckarmonumentet, ett monument som byggdes till minnet av Henrik Sjöfarares död. Stadsrundturen slutar vid Rossiotorget där vi äter gemensam lunch. Eftermiddagen är fri för att upptäcka Lissabon på egen hand. Museerna är öppna och där finns bra restauranger för de som vill fortsätta denna dag i kulturens tecken. (F,L)
Tillval Fadokväll:
Denna kväll kan de som vill följa med Isabel på Fadorestaurang. Fadon är Portugisernas egen blues. Vi äter en trerättersmiddag inklusive öl/vin och njuter av den vackra sången. Transfer tur och retur ingår. (F,L)

DAG 3: EGEN DAG /DEN BLÅ KUSTEN
En egen dag att utforska Lissabon eller följ med Isabel på en heldagsutflykt till den blå kusten. (F)
Tillval utfärd:
Costa Azul med lunch och vinprovning. Färden går mot Azeitão och vinkällaren J. Maria da Fonseca som bland annat producerar Piriquitaviner. Vi besöker deras trevliga familjeherrgård med gamla anor där vi gör en vinprovning som avslutas med deras söta Moscatelvin (Sautere), Setubal. Efter vinprovningen fortsätter vi till den trevliga fiskebyn Sesimbra. Lunchen består av blåmusslor i vitt vin, grillad svärdfisk och en god efterrätt. Här kan vi sitta och njuta efter maten och se ut över den blå Atlanten. De som vill kan ta sig ett dopp. Åter Lissabon. Fri tid för egna aktiviteter på kvällen. (L)

DAG 4: ALFAMA & AVSKEDSMIDDAG
På förmiddagen ser vi Alfama, den gamla stadsdelen till fots med Isabel. Vi går längs de krokiga gatorna och gränderna och lär oss med om det ”gamla Lissabon” med dess anekdoter och historia. Eftermiddagen egen tid att se mer innan vi samlas för en trevlig trerätters avskedsmiddag. (F,M)

DAG 5: HEMRESA
Strax efter lunch blir vi hämtade med bussen för att bege oss till flygplatsen för hemresa.
Direktflyg till Stockholm Arlanda. (F)

Bokning

Reseskaparna 08-94 40 40 eller www.reseskaparna.se/spf

Många upplevelser när Veteranen besökte Istanbul

$
0
0

VETERANENS LÄSARRESA den 23-27 september samlade 27 deltagare från  61 till 81 år från Skurup i söder, Åmål i väst och Trosa och Norrtälje i öst, till Östersund i norr. Många deltagare var äkta par, några reste med en väninna och andra på egen hand. Under de fem dagar resan varade blev vi ett sammansvetsat gäng där alla umgicks med varandra. Vi bodde på ett fyrstjärnigt hotell i Gamla stan, nära spårvagnsstationen Laleli och Universitetets tekniska fakultet. Researrangör var Lotus, Turkish airlines fraktade oss dit antingen från Arlanda, Landvetter eller Sturup.

Istanbul är med sina 15 miljoner invånare Europas största stad och en smältdegel av olika influenser från öst och väst. Sekulariserade turkar lever samman med judar, muslimer och kristna.

Turistströmmarna österifrån har ökat och i kvarteren runt Stora Basaren har grossisterna särskilt gott öga för ryssar som köper stora mängder textilier. En turist som kliver in i en butik här möts av ”njet, vi säljer inte enstaka plagg bara stora partier”.

Många kända modehus är representerade på Istanbuls flottare gator men allt är inte äkta. Väskor märkta Chanel, Hermés och Jill Sander kostar, trots att de är kopior, lika mycket som en bättre skinnväska här hemma. Kan man tänka sig en kopia i fuskskinn så ska man gå till Stora Basaren. Här, men bara här, kan man pruta ner priset till hälften – om man står på sig.

I Stora Basarens vindlande gångar finns 3-4 000 butiker fulla av krimskrams, skinnvaror, jeans och keramik. Det går inte att passera utan att någon ropar ”Tjena, varifrån kommer du?”, på svenska. Men försäljarna är inte påflugna utan bara vänliga.

Kryddbasaren ligger i en egen byggnad i närheten av Galatabron. Här doftar det förföriskt av curry, ingefära och kanel. Men vill man köpa saffran gäller det att se upp. Det är den persiska saffran som är äkta vara. Och smakar det så kostar det,1 gram går på ca 100 svenska kronor!

I stadens centrala delar förflyttar man sig lättast till fots – eller med spårvagn. För fotgängare gäller det att se upp. Lösa stenplattor, hål och gropar är vanliga i trottoarerna, kantstenarna är höga och tar man ett snedsteg kan man plötsligt dyka ner i en källartrappa för några räcken finns inte!

Spårvagnen går i en egen fil mitt i gatan och polletter köps i automater intill påstigningsrampen. Men se upp i trängseln! En medresenär blev av med sin plånbok i villervallan. Polisen ville inte ens ta emot anmälan – de hinner inte med alla rån.

Beyoglu heter området som ligger på den branta höjden norr om viken Gyllene hornet. Kommer man söderifrån tar man enklast den underjordiska bergbanan Tünel uppför branten där gågatan Istiklal Caddesi börjar.

Flotta affärer och enklare butiker samsas utmed gatan och i en passage ligger flera trevliga tavernor och fiskrestauranger. Här äter vi färsk havsaborre som serveras enbart med sallad och citronskiva.

Innan vi lämnar Beyoglu tar vi en sväng till höger från gågatan Istiklal Caddesi och stannar till vid jugendpalatset Pera Palas Hotel. Här bodde världsstjärnor som Greta Garbo och Ernest Hemingway. Och här skrev Agatha Christie boken Mordet på Orientexpressen. När pianisten får höra att vi är svenskar spelar han genast Hugo Alfvéns ”Roslagsvals”, också känd som ”Johansson, se upp i svängarna”.

Mystik upplever vi under en show med sufisk dans. Sufisterna, eller derviserna, är en islamisk sekt med rötter från 1200-talet och använder sig av meditativa ritualer som består av dans, musik och recitation, för att komma i direkt kontakt med Allah.

Efter flera dagars trampande på stumma stentrottoarer far vi på båttur utmed Bosporen. Vår guide Sertac Celik tar oss med till sin grannby, Yeniköy Iksele, med 75 000 invånare. När han växte upp bodde här bara 3 500 personer. Nu ligger lyxbåtarna på rad i hamnen och många nybyggda hus skymmer utsikten från hans gård. I ”byn” ligger flera fina fiskekrogar.

Många av sevärdheterna ligger samlade i området Sultanhamet. Innan vi besöker Hagia Sofiakyrkan och Blå moskén beger vi oss ner i Basilikacisternen från 500-talet. Den underjordiska cisternen försåg tidigare staden med vatten. Numera finns bara bottenskyla kvar som inte skymmer de vackra pelargångarna och de två medusahuvuden av marmor som fungerar som pelarfundament.

Seraljudden med utsikt över Gyllene hornet ligger Topkapipalatset från 1400-talet. Bland byggnaderna finns bland annat den rådgivande församlingsbyggnaden ”Divan”, haremet och paviljonger för olika samlingar. Här kan man tillbringa åtskilliga timmar bland vackra guldföremål, juveler, ur, miniatyrer. Vi hann bara se en bråkdel för så här års får man trängas med turister från världens alla hörn. Det gör inget, vi kommer gärna tillbaka en annan gång!

 

TEXT OCH FOTO GUNILLA LINDAHL

 

Mer om vad som hänt och händer i Veteranens reseklubb hittar du här:

Glada resenärer besökte Kina

$
0
0

Så äntligen stod vi där vid foten till den kinesiska muren. Höjdpunkten för oss nitton deltagare i Veteranens långa läsarresa till Kina, arrangerad av Lotus Travel den 5-14 oktober 2012.
Deltagarna kom från olika delar av landet och är mellan 60 och 87 år. Under de nio dagar resan varade blev vi en sammansvetsad grupp. Se några höjdpunkter från resan genom att klicka på bildspelets pilar nedan!

Några röster:

”Det bästa var sammanhållningen och den goda stämningen inom gruppen. Jag kommer gärna med på framtida resor. Det är definitivt en trygghet att resa med likasinnade.”
Gita 78 år

”Bra med en liten grupp. Aldrig varit med om så god sammanhållning inom gruppen!”
Inga, 84 år

”Trevligt att resa med seniorer”.
Lilian, 66 år

”Det mesta var bra. Och man ska ju lära sig en ny sak varje dag för att hålla hjärnan igång. Så med tanke på det blir vi nog alla minst 100 år”.
Jan, 63 år.
[slideshow]


Färöarna – nordatlantens pärla

$
0
0

Från Kastrup i Köpenhamn tar det bara ett par timmar att flyga till Färöarna, ändå är det som en helt annan värld man kommer till. Ögruppen i Nordatlanten hör till Danmark, men har ändå har ett visst självstyre.
Har man tur och det inte är molnigt när man flyger in över Färöarna, dyker de plötsligt upp utanför flygplansfönstret och ser magiska ut – en grupp karga öar utslängda mitt i havet.
Färöarna består av 18 öar, alla utom en är bebodd. På några av dem bor det bara några enstaka människor. De flesta bor på huvudön, Streymoy, där huvudstaden Tórshavn finns. Den brukar kallas världens minsta huvudstad, med sin befolkning på knappa 20 000 människor. Totalt bor runt 50 000 människor på Färöarna. Fåren är fler, de är runt 70 000.
Det är också dem man ser överallt när man åker på de slingrande vägarna längs neongröna bergssluttningar. Överallt går får och betar, inte i stora flockar, utan utspridda. Oftast en tacka med ett eller två söta lamm som skuttar bredvid. Ibland farligt nära ett stup eller ett vattenfall, men de verkar förvånansvärt stadiga på benen.

På Färöarna finns både islandshästar och den egna rasen, Färöponny.

Tunnlar gör infrastrukturen lite smidigare

Färöisk natur är karg, och ofattbart vacker. Gräset är som sagt grönare än grönast (antagligen för att det regnar så mycket). Bergen kan skifta mellan mjukt böljande till branta och karga. Och här och var i en dalgång ser man en liten by, ofta med en vit liten kyrka i mitten och några hus runt den. Man kan inte annat än undra hur människorna klarar sig – så isolerat, med Atlanten som närmaste granne.
Vår guide John är född och uppvuxen här, hans efternamn är Eysturoy, som också är namnet på den näst största ön.
– Det var min farfar som köpte sig namnet en gång i tiden. Alla öar här har familjer som bär dess namn, förklarar han.
Han möter oss på Vágar, den tredje största ön, där flygplatsen med samma namn ligger. Härifrån åker vi buss genom en fem kilometer lång tunnel, till huvudön Streymoy.
Tunnlar är ett sätt att göra infrastrukturen på de bergiga öarna lite smidigare, och underlätta förbindelsen öarna emellan. Idag finns det 22 tunnlar, varav två går under vatten. Fler är på gång, men det är förstås en kostsam historia att spränga sig genom bergen eller under havet.
När vi närmar oss Tórshavn pekar John ut en länga hus som ligger uppe på en bergsklippa, med utsikt över stan och havet. Husen sitter ihop, ändå är inget det andra likt. Det är olika färger och olika utformning på fönster och andra detaljer.
– Det där kan karakterisera oss färöingar, säger John. Man vill inte att ens hus ska likna någon annans, man ska kunna känna igen det på långt håll.
Självständiga, och kanske lite envisa, möjligen kan man beskriva färöingarna så. De ingår i den danska monarkin, men är självstyrande i många lokala frågor, och har egen frimärksutgivning sedan 1976. Man är inte med i EU, trots att moderlandet Danmark är det. Då och då höjs röster om att landet borde vara helt självständigt. Men då skulle man också få klara sig utan det årliga bidraget på 600 miljoner kronor från danska statskassan…
Tórshavn rymmer allt en huvudstad ska – affärer, restauranger och vindlande gränder bland låga hus med grästak. Hamnen med fiskebåtarna är ett viktigt inslag, och påminner om att fisket och laxexporten är landets största inkomstkälla. En domkyrka finns, några fina gamla handelshus, och nere vid hamnen ligger också parlamentet, ett stort rött trähus med grästak. Det sägs vara världens äldsta parlament.
Den här första kvällen är många av oss trötta efter en lång resdag, så efter en god middag på hotellet drar de flesta sig tillbaka. Följande morgon kommer John och bussen att stå redo redan vid nio.
Alla är på plats, i tid. Det är bekvämt att bara sätta sig i en buss och låta sig föras iväg på äventyr. Vi åker den övre vägen, ”på fjället”, som John säger. Högsta berget på Färöarna är 882 m.ö.h. Där bergen brant störtar ner mot havet, känns det högre.

TjØrnuvik är en av Färöarnas äldsta byar. Ligger vackert i en vik högst upp på Streymoy.

Seniorguide Färöarna

Resa hit: Flyg från Köpenhamn, Edinburgh, Reykjavik och Bergen med landets egna flygbolag, Atlantic Airways. Från Kastrup är flygtiden är två timmar. Tur och retur från Stockholm via Köpenhamn kostar från 4 000 kr.
Prisläge: Ungefär som i Sverige.
Språk: Färöiska ligger nära isländskan, men de talar också en ”blandinaviska” som är lätt att förstå.
Bästa tiden: Sommaren, då mängder av lunnefåglar intar öarna.
Missa inte: Att åka ut på en båttur och se de karga klipporna från vattnet, det är ett helt annat intryck än från landsidan.
Seniortips: Det är bekvämt att ha Tórshavn som bas och göra utflykter härifrån. Man kan hyra bil och ta sig runt på egen hand, annars finns också paketresor, där allt är ordnat.
Länkar: visitdenmark.se, faroeislands.com

 

Dölj faktaruta

Stor respekt för naturen

Vi åker till Saksun, en gammal by på nordvästra Streymoy som ligger vid en fjord omgiven av höga berg. Här finns en kyrka från 1858 och en gammal kungsbondgård med anor från 1600-talet. Den är i typisk färöisk stil, med en storstuga och små korta sängar där man sov i sittande ställning, dessutom flera stycken i varje litet »bås«. Men om det var trångt inne, hade de i alla fall en vidunderlig utsikt över Saksundalen varje gång de klev utanför huset.
Nästa anhalt är TjØrnuvik, den nordligaste byn på Streymoy. De höga bergen runt viken där byn ligger håller solen borta två tredjedelar av året. Ändå odlas här rabarber i långa rader, som tillsammans med potatis är det man mest odlar på Färöarna.
Stranden nere i viken beskriver John som »Färöarnas bästa surfstrand«. Bara det att vattnet håller sig runt 7-9 grader året om…
– Men ibland kan det komma upp i tolv i vikarna, säger John och ler.
Det är Golfströmmen som gör att det trots allt är ett milt klimat på dessa nordliga breddgrader. På sommaren ligger medeltemperaturen på cirka 11-12 grader i luften, på vintern runt tre. Hamnarna fryser inte, däremot kan några av insjöarna frysa till ibland, berättar John.
Titt som tätt påminner han oss också om hur viktigt det är att vi håller oss till stigar och gångar. Vi får absolut inte gå på gräset, som är fårens mat. Respekten för naturen är stor, när vi stannar på en rastplats och John ser en pizzakartong ligga slängd på marken, plockar han genast upp den.
Vi äter medhavd matsäck i TjØrnuvik, och tittar på de förstenade jättarna Risin och Kellingin ute i havet. De är två sällsamma klippformationer, som enligt myten är Jätten och Jättekäringen från Island, som försökte dra med sig Färöarna till sitt eget land. Men se det gick inte, solen gick upp innan de hann med sitt ofog, och de blev förstenade.

Domkyrkan och de gamla handelshusen nere i hamnen i TÓrshavn – världens minsta huvudstad.

Fantastiska klippformationer reser sig upp ur havet

Vår tredje dag i öriket ska vi åka båt. Vi kliver på i Vestmanna på Streymoy, och åker norrut längs kusten till fågelfjällen. Bergen blir brantare och kargare, och fantastiska klippformationer reser sig lodrätt rakt upp ur havet. På sina håll har det bildats grottor och håligheter, och vår kapten styr skickligt in båten långt in i skrevorna så att vi kan se fåglarna som häckar på avsatserna.
Mest ser vi vita tärnor, men vid ett tillfälle ropar någon att de ser en lunnefågel, och alla spanar ivrigt åt det hållet. På ett ställe åker vi igenom en tunnel som bildats bland klippformationerna, en mäktig upplevelse.
Förutom klipporna och fågellivet, är det fascinerande att se att även här ute går det får och betar på små avsatser långt ner mot havet. De sätts ut på våren och hämtas in på hösten av bönderna, och på sina håll är det så brant att man firar djuren upp och ner i rep.
– Det händer tyvärr att ett lamm trillar i, och då tar de starka strömmarna dem, säger John, när vi förfäras över ett litet lamm som balanserar på en brant avsats.

Enkät – Några som var med på resan

Britt Ericsson och Katarina Hending, väninnor från Norrtälje:
– Det är första gången vi gör en resa ihop och det var bättre än vi förväntat oss. Otroliga naturupplevelser, och det har varit kul med allt som John berättat om kulturen och livet här. Allting blir mer levande då, när man har någon som berättar lite kuriosa.

 

 

Lilian och Sievert Alexandersson, makar från Bunkeflostrand:
– Jag är väldigt förtjust i nordisk natur, vi har varit mycket i Norge, men det här var nog ännu mer spektakulärt. (Lilian)
– Det är lite som på Island, fast kanske inte lika kargt. Vi åkte hit för naturens skull och för att Lilian inte gillar varma länder. (Sievert)

 

 

Marita Malmenstam Pehrson och Ann-Britt Pettersson, väninnor från Arboga:
– Det var Ann-Britt som tyckte vi skulle åka hit. Vi tänkte åka på en vandringsresa först, men så hittade vi den här och ville prova. Det är fascinerande med naturen, och att folk faktiskt kan leva här! Det berättas om stormarna som kan svepa in, det måste vara skrämmande.

Dölj faktaruta

Lätt att känna sig fri

Fjärde och sista dagen åker vi över till ön Eysturoy, via en bro som beskrivs som den ”enda bron över Atlanten”.
– Välkomna till min ö, säger John.
Vi åker upp till norra kusten på ön, till samhället Eidi. Här tillbringade John vartenda skollov som barn.
– Det var ett fritt liv här, ett härligt liv, säger han.
Och fri är det lätt att känna sig här. Ingenting står emellan dig och naturen.

Text och foto Ulrika Palmcrantz

Stora Hälsoresan till Spanska Solkusten

$
0
0

Inspireras av spännande och kunniga profiler. Testa rolig och effektiv seniorträning, prova stolsyoga, qigong och meditation, hitta dansglädjen, sjung, skratta och träffa nya vänner.
Lär dig mer om dig själv och om hur du blir modigare och vågar mer, om hur du kan ta hand om dig och träna för att må som bäst. Sola, bada, ät och drick gott.
Bäst av allt – hela programmet är specialutformat och anpassat för Seniorens läsare. Du reser tillsammans med likasinnade, alla aktiviteter är anpassade för dig, alla medföljande profiler och tränare finns där och kommer att göra allt för att veckan ska bli en succé.
Den här resan är perfekt även för dig som väljer att resa ensam – här finns ett fullspäckat program att välja ur och massor av tillfällen att göra nya bekantskaper.

Allt som ingår

  • Inspirerande föreläsningar/workshops.
  • Enkel och effektiv senioranpassad gruppträning.
  • Rolig släpp loss-dans och discokväll.
  • Stolsyoga, qigong, mindfuness och meditation.
  • Morgonpromenader längs stranden.
  • Trevligt sällskap.
  • Kvällsunderhållning enligt program.

OBS! Alla aktiviteter är speciellt anpassade för Seniorens läsare.

Resfakta

DATUM: 15-21 april 2018
RESMÅL: 4-stjärniga Playa Granada Club Resort.
FLYG: Från Stockholm/Arlanda Köpenhamn och Göteborg. (Avresa Gbg 14 april, tillägg 800 kr).
PRIS: 14 490 kr.

I priset ingår

  • Boende i dubbelrum (enkelrum mot tillägg).
  • All inclusive, all mat och dryck.
  • All träning och aktiviteter enligt program.

ARRANGÖR: Resan arrangeras av Senioren i samarbete med Reseskaparna och FeatureFamiljen.
OBS! För att resan ska bli av krävs minst 70 deltagare.

Så bokar du:

Ring ReseSkaparna tel 08-94 40 40 eller boka via www.reseskaparna.se/seniorenshalsoresa

Våra inspiratörer

Madelein Månsson, 72,
DJ, fitnessinstruktör och föreläsare:
Våga nytt efter 60, det är Madeleins budskap. Hon vill ingjuta mod och styrka i alla seniorer och är själv bästa exemplet. Vid 60 tog livet tog en ny vändning. Nu håller hon populära, gympapass, driver discoklubben Glorias för 50+, där hon själv är disc jockey, och håller i föreläsningar och kryssningar. Hon kommer att få oss att vilja träna, dansa och göra qi gong.
Läs mer på www.gloriasdj.se

Bodil Jönsson, 73,
författare, filosof och fysiker:
Bodil slog igenom med storsäljaren ”Tio tankar om tid” och har sedan skrivet ett flertal böcker. Hon är med på resan för att sprida tankeglädje. ”Vi har ju haft en sådan oerhörd tur, vi som lever och åldras nu, att vi allesammans borde gå omkring med pannband som det står TACK på”, säger hon. På resan får du två djupborrande Bodil-föreläsningar, och dessutom kommer hon att ha några entimmes ”samtalssalonger” för dem som vill tänka tillsammans.
Läs mer på: www.bodiljonsson.se

Monica Dominique, 77, artist och musiker & Carl-Axel, 78, musiker:
Monica kan verkligen konsten att leva fullt ut. Och hon har vågat det mesta. Hon sjunger, får oss att skratta, skådespelar, spelar klassiskt och jazz. Allt med samma lätthet och glimt i ögat. Nu får vi inspireras och komma nära denna härliga artist som tillsammans med sin man och samarbetspartner Carl-Axel kommer att förgylla vår vecka. Läs mer på: www.dominiquemusik.se

Challe Lundholm,
yogainstruktör och hälsoguide:
Challe är hälsoinspiratör, yogalärare och fd chefredaktör på magasinet ToppHälsa. Med en medicinsk typ av yoga och meditation som alla kan göra sittandes på stol eller stående, kommer hon att ge oss verktyg för ett friskare och gladare liv. Challe kommer också att vara vår peppande guide under resan.
Läs mer: www.happyandhealthy.se

Aesa Ardal,
danslärare och –terapeut:
Aesa är utbildad på Danshögskolan och kan få vem som helst att bli vän med sin kropp och få det att svänga. Hennes klasser är enormt läkande och upplyftande för båda kropp och själ. Aesa tror på dansens kraft och dess förmåga att få oss att känna glädje och lust.
Läs mer: www.aesa.se

Om hotell Playa Granada Club Resort

Det fyrstjärniga hotellet ligger i Andalusien, 3,5 km utanför Motril, direkt vid stranden på Spanska sydkusten nedanför bergskedjan Sierra Nevada. Kuststräckan kallas Costa tropical och har 320 soldagar per år. Här kan du njuta vid de två poolerna i en miljö med härliga gräsytor, bra mat med all inclusive och möjligheter till egna aktiviteter som tennis och golf och utflykter. På hotellet finns spa, fina rum, havsutsikt. Medeltemperaturen är 21 grader i april.

 

Så bokar du:

Ring ReseSkaparna tel 08-94 40 40 eller boka via www.reseskaparna.se/seniorenshalsoresa

Upplev Elena Ferrantes Italien

$
0
0

Ur programmet

  • Busstur genom Lilas och Elenas barndomskvarter i Neapel. Lunch vid strandpromenaden där Lila hade sin bröllopslunch och promenad till kvarteren där skoaffären låg. Vi avslutar dagen med en äkta napolitansk pizza på en klassisk restaurang.
  • Heldagsutflykt på Amalfikusten, dit Lina åkte på sin bröllopsresa. Vi äter vi lunch i Scala och fortsätter därefter till Ravello, musikens stad, där vi besöker Villa Rufolo för att beundra utsikten.
  • Vi upplever vi det välbevarade Pompeji och vandrar genom gränder, och känner gladiatorstämningen på amfiteatern som om vi levde år 79 e Kr Kristus.
  • Vi gör som italienarna och tar in på ett termalbadhotell på Ischia och blir ompysslade. Besök i den mäktiga borgen Castello Aragonese. På en familjeägd vingård i Fontana får vi provsmaka vin med tilltugg.
  • Uppfriskande promenad på sandstranden Maronti. Om vädret tillåter tar vi en taxibåt till den lilla charmiga byn Sant´Angelo.

Resfakta

Datum: 3-9 April
PRIS FÖR MEDLEMMAR i SPF SENIORERNA: 15 450 KR
Pris för ickemedlemmar: 16 450 KR
Tillägg: 1 700 kr

I PRISET INGÅR
• Flyg Arlanda-Rom t/r
• Rundresa med buss 7 dgr
*Tre nätter på hotell i Neapel och tre på Ischia
• Del i dubbelrum med frukost
• 3 luncher, 5 middagar
• Vinprovning med tilltugg
• Fri tillgång till termalbad på hotellet
• Utfärd Amalfikusten med Amalfi & Ravello
• Guidad rundtur Neapel
• Utfärd Pompeiji
• Rundtur Ischia med Ponte & kastellet
• Alla transporter på resmålet
• Övriga besök enligt program
• Svensk reseledare/guide

ferrante, resa, guide, senioren, italien
Vår svenska reseledare Anna Rudh Meo, bor på ön Ischia. Hon är en erfaren kultur- och vinguide och visar oss Neapel och Ischia på ett personligt sätt.

BOKNING

ReseSkaparna 08-94 40 40 eller www.reseskaparna.se/seniorenselenaferrante

Dag 1: Rom-Neapel

Flyg till Rom med ankomst på eftermiddagen. Anna möter oss på flygplatsen för resa till Neapel. Väl framme på vårt centralt belägna hotell får vi våra rum följt av middag på lokal restaurang. (M)

Dag 2: Neapel

Anna visar oss stadens sevärdheter under en rundtur. Vi ser miljöer som inspirerade Elena Ferrante. Busstur genom Lilas och Elenas barndomskvarter där vi börjar i Luzzatikvarteret där flickorna växte upp. Lunch vid strandpromenaden där Lila hade sin bröllopslunch på Burgo Marinaro och promenad från lunchen till kvarteren där skoaffären låg. Vi besöker även de lyxigare Chiaia – kvarteren som flickorna drömmer om. Vi avslutar dagen som sig bör i Neapel med pizza på en klassisk restaurang. (F, L, M)

Dag 3: Amalfikusten

Heldagsutflykt på Amalfikusten med vår reseledare Anna. Linas bröllopsresa gick till Amafli och under dagen besöker vi Amalfi och Ravello. Vi äter vi lunch i Scala och fortsätter därefter till Ravello, musikens stad, där vi besöker Villa Rufolo för att beundra den fantastiska utsikten. I Amalfi stannar vi för en guidad promenad genom gränder och över vackra torg med sina kyrkor. Åter sen eftermiddag. Egen kväll i Neapel eller följ men Anna på restaurang. (F, L)

Dag 4: Pompeji

Idag upplever vi det sägenomspunna, vackra och fantastiskt välbevarade Pompeji. Vi vandrar genom gränder, ser målningar och känner gladiatorstämningen på amfiteatern precis som om vi levde år 79 efter Kristus.
Vi lämnar Neapel och tar båten till Ischia där Elena arbetade en sommar och åkte på semester till med Lila. Vi skall bo på trevligt termal hotell. (F, M)

Dag 5: Ischia & vinprovning

Idag får vi uppleva Ischia tillsammans med Anna som visar oss sin ö. Vårt första stopp blir Ischia stad och ett besök på Ischia ponte för en guidad rundtur med besök i den mäktiga borgen – Castello Aragonese, ett fort som ligger ute på en alleles egen ö och som härstammar från 474 f Kr. då den första fästningen byggdes upp. Lite egen tid för lunch innan vi fortsätter vår ö-tur. Vi besöker en av Annas vänner som har en familjeägd vingård i Fontana. Vi får provsmaka deras vin och något gott tilltugg. Vi åker längs vackra vägar och man kan tänka sig hur det såg ut på Ischia under den tid böckerna utspelar sig. Stopp i mysiga Forio där Nino bodde hos sin vän. Åter vårt hotell för middag. (F, M)

Dag 6: Maronistranden

Vi får en uppfriskande promenad på sandstranden Maronti, där stranden på vissa ställen är varm på grund av de varma källorna. Här hade Elena ett känslosamt möte med sin stora kärlek Nino. Vi får uppleva närvaron av och påminns om Ischias vulkaniska ursprung. En god lunch serveras på en av de mysiga krogarna. Om vädret tillåter tar vi en taxibåt till den lilla charmiga byn Sant´Angelo för eftermiddagskaffe innan vi fortsätter till staden Forio. (Om det blåser promenerar vi hela vägen). Middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 7: Hemresa

Efter en god frukost lämnar vi Ischia för hemresa via Neapel till Rom för vidare resa till flygplatsen. (F)

PRELIMINÄRT HOTELL
Hotel San Francesco, Ischia (3 nätter)
www.hotelsanfrancescoischia.it
Hotel Naples, Neapel (3 nätter)
www.hotelnaples.it

PRELIMINÄRA FLYGTIDER (NORWEGIAN)
UT: Arlanda-Rom, 13.05-16.15
HEM: Rom-Arlanda, 16.20-19.30
Vi reserverar oss för ändringar utom vår kontroll.

BOKNING

ReseSkaparna 08-94 40 40 eller www.reseskaparna.se/seniorenselenaferrante

Res i Draculas fotspår

$
0
0

Följ med på en rundresa i Transylvanien: Bukarest – Bran – Sighisoara – Sibiu

  • Besök till Parlamentspalatset i Bukarest där den rumänske diktatorn Ceausescus höll hov. Välkomstmiddag med folkloreunderhållning.
  • Vi reser mot Karpaterna, besöker en vinkällare och far vidare till byn Bran där Draculas Slott ligger. Middag med vampyrinslag.
  • I den medeltida staden Sighisoara ligger Vlad Pålspetsaren ”Draculas” födelsehus där vi äter middag.
  • Besök hos fåraherdefamilj i byn Sibiu som även kallas staden med tusen ögon. Passa på att besöka butikerna.
  • Rundresan avslutas i SInaia, en ort som minner om Rumäniens storhetstid under Hohenzollerndynastin. Besök i vackra Peles Slott.

Resfakta

Datum: 10-15 maj.
Pris för medlemmar: 12 500 kr
Pris för icke-medlemmar: 13 500 kr
Tillägg enkelrum: 1 400 kr för fem nätter

I PRISET INGÅR

  • Flyg Arlanda-Bukarest t/r.
  • Fem nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard. (Du kan alltid lämna önskemål om att dela rum. Hittar vi någon att dela med återbetalar vi enkelrumstillägget.)
  • Svensktalande guide.
  • Fullständigt program inkl samtliga entréavgifter enligt program
  • Frukost alla dagar samt sju måltider inkl mineralvatten. På första och sista middagen ingår 1 glas vin/öl/läsk.
  • Alla transporter på resmålet.
  • Flygskatter och säkerhetsavgifter

 

BOKNING:

Boka här hos Lotus:  Eller ring 08-545 188 40.

Uppge kod SENIOREN för rabatt.

PROGRAM

Dag 1: 10 maj

Avresa från Arlanda med direktflyg till Bukarest. Under flyget med det rumänska flygbolaget BlueAir har ni möjlighet att köpa en prisvärd lunch (måltiden ombord ingår inte). På Bukarest flygplats välkomnas vi av år svensktalande guide med lokalproducerad snaps och bakelser redan på flygplatsen.
Vi börjar vår vistelse i Bukarest med ett besök till Parlamentpalatset, världens näst största myndighetsbyggnad efter Pentagon, ett bevis på den rumänske diktatorns Ceausescus storhetsvansinne och en unik sevärdhet. Om tiden tillåter så gör vi ett besök inne på palatset. Efter incheckning på ett centralt och charmigt hotell fortsätter vi att utforska ’’Lilla Paris’’ tillsammans med vår guide. Bukarest är en kontrasternas stad, med fin art nouveau arkitektur uppblandad med gråa byggnader från Ceausescus tid. Charmen och blandningen av post-diktatur och mellankrigsperiod gav även Bukarest smeknamnet ’’Nya Berlin’’.
Den guidade promenaden avrundas med en traditionell rumänsk välkomstmiddag med folkloreunderhållning på en stadens mest populära restauranger.
Lunch på egen hand, middag ingår.

Dag 2: 11 maj

På morgonen, efter frukost, checkar vi ut från hotellet och påbörjar vår resa med buss mot Karpaterna, vi färdas på små vägar genom byar och fin natur. Vi stannar för en bensträckare samt besöker en speciell vinkällare där vi får en vinprovning av lokala mousserande viner, samt lunch på vägen tills vi når byn Bran, där Draculas Slott är belagt.
Här checkar vi in på ett mysigt pensionat byggt i lokal anda, precis nedanför Draculas Slott. Vi besöker slottet för att få reda på sanningen bakom myten om vampyrgreven. Därefter får vi chansen att spendera lite tid och kanske även pengar på den lokala marknaden som är ett potpurri av färger, dofter och smaker. Vår guide rekommenderar att ni provsmakar ostarna och kanske inhandlar en vacker rumänsk blus.
En speciell och rolig middag med vampyrinslag serveras på vårt hotell och eftersom vi övernattar så nära slottet blir vi utrustade med krucifix och vitlök.
Lunch och middag ingår.

Dag 3: 12 maj

Vi lämnar Draculas Slott på en brant klippa bakom oss och färdas mot Sighisoara. På vägen dit stannar vi till i staden Brasov, där vi får en guidad rundtur av gamla staden. Efter rundturen kommer det finnas tid för lunch på egen hand, samt shopping på gågatan och i små mysiga gränder kring gamla staden.
Efter lunch fortsätter vi mot Transsylvaniens pärla, medeltida staden Sighisoara. Här tar vi en intressant guidad promenad på det medeltida citadellet, samt får en stund att utforska borgen på egen hand innan vi äter middag i Vlad Pålspetsaren “Draculas” födelsehus. I Sighisoara övernattar vi på ett trevligt centralt hotell.
Lunch på egen hand, middag ingår.

Dag 4: 13 maj

Efter frukost lämnar vi Sighisoara och åker mot Sibiu genom vinregionen Tarnave, och anländer till byn Sibiel där vi äter lunch på en rustik innergård som ägs av en fåraherdefamilj där de bjudit in en autentisk fåraherde som kommer berätta om traditionen med detta typiskt rumänska yrke. Efter en hemlagad och smakrik lunch checkar vi in på ett trevligt hotell i staden Sibiu, gångavstånd från gamla staden. Sedan går vi en guidad promenad genom Sibiu, för att upptäcka mer av saxiska Siebenbürgen, som den tysktalande befolkningen kallar Transsylvanien. Sibiu, kallas även “staden med tusen ögon” har en mystisk charm. Eftermiddagen och kvällen är fri på egen hand, passa på att titta in i någon av stadens alla butiker och ät en god middag på någon av de trevliga restauranger som erbjuds. Vår guide bistår gärna med tips på restauranger.
Lunch ingår, middag på egen hand.

Dag 5: 14 maj

Efter en förmiddag i Sibiu, med tid för shopping och lunch på egen hand, åker vi mot Karpaterna igen. Vi stannar denna gång i Sinaia, och checkar in på ett trevligt hotell nära Peles Slott. Sinaia är en tjusig liten ort som påminner om Rumäniens nostalgiska glanstid under den kortvariga dynastin av Hohenzollern. Ta en promenad i den kungliga parken bredvid det gamla casinot, beundra det karpatiska landskapet ta en titt på den historiska tågstationen därifrån Rumäniens sista kung lämnade sitt land i exil 1948. Vi äter en fin avskedsmiddag i Sinaia.

DAG 6: 15 maj

Tidigt på morgonen besöker vi kungafamiljens sommarresidens och tillika Rumäniens vackraste slott, Peles Slott, byggd i nyrennässans stil. Vi fortsätter därefter mot flygplatsen och hinner med en sista lunch innan det är dags att ta avsked från vår svensktalande guide som säger “La revedere”!
Lunch ingår.

FLYG:
10 maj Arlanda – Bukarest 09:55 – 13:40 Blue Air
15 maj Bukarest – Arlanda 16:35 – 18:30 Blue Air

Hotellrum: Se Lotus bokningssida!

BOKNING:

Boka här hos Lotus:  Eller ring 08-545 188 40.

Uppge kod SENIOREN för rabatt.

Spetsbergen de luxe

$
0
0

Njut redan här hemma av tanken att du åker båt på Isfjorden, omgiven av vackert fjällandskap, mäktiga bergssidor och ett otroligt fågelliv. De många fjordarna är isfria under den korta och hektiska sommaren. Medeldagstemperaturen i juni-juli är ca + 10 och under sommarhalvåret står solen högt hela dygnet.

På Svalbard finns den största kolonin isbjörnar i världen, en uppstoppad isbjörn välkomnar besökarna redan ute på flygplatsen. Vi bor på det bästa hotellet, förstklassiga Radisson Blu Hotel och äter i deras spektakulära restaurang.

Observera att resan kräver full rörlighet samt ”normal” kondition med tanke på vandringarna.

UR PROGRAMMET:

Efter incheckning på hotellet beger vi oss ut på en tre timmar lång naturvandring i Björndalen tillsammans med en guide som bär gevär. Här häckar alkekungar och här finns intressant flora och fauna att beskåda.

  • Båttur på Isfjorden till det ryska gruvsamhället Barentsburg. Har vi tur får vi se säl och isbjörn under färden. Lunch på båten och tid att strosa runt i souveniraffärer.
  • Tre timmars rundtur i Longyearbyen med besök på bland annat Svalbard Museum och Galleri Svalbard.
  • Vi beger oss in i Gruva 3 till fots, utrustade med hjälmar och iklädda overaller.  Avslutningsmiddag på hotellet.
  • Före avresan kommer kläd- och utrustningstips skickas ut tillsammans med flygbiljetterna.

Resfakta

Datum:  11-15 juni 2018.
Pris för medlemmar: 21 985 kr
Pris för icke medlemmar: 23 985 kr
Enkelrumstillägg: 3 800 kr

I priset ingår:
• Flyg med SAS t/r Arlanda alt Kastrup- Longyearbyen
• Fyra nätter på Radisson Blu Polar Hotel
• Frukostbuffé
• Påkostade 3-rätters middagar med kaffe/te varje kväll
• Lunch på Barentsburg utfärden
• Vår reseledares medverkan
• Alla utfärder enligt programmet, ledda av lokalguide

Vår guide på resan

Christer Kullberg som äger och driver resebyrån CK:s Resor är vår reseledare. Han har besökt Svalbard ett tjugotal gånger. Dessutom finns en lokal guide på plats.

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-20 90 90

Fakta om Svalbard

Ingenstans i världen finns det ett permanent mänskligt boende liknande det som finns i Norra Ishavet, på Svalbard, vilket är ett landområde som är lite mer än hälften så stort som Island varav närmare två tredjedelar är täckt av snö och is.Medeldagstemperaturen i juni-juli är ca + 10 och invånarantalet här är ca 3 000 varav ca 2 300 är ryssar och ca 700 norrmän. Under sommarhalvåret står solen högt hela dygnet och på Svalbard finns den största kolonin isbjörnar i världen, en isbjörn (uppstoppad) välkomnar besökarna redan ute på flygplatsen, den blev skjuten utanför byns dagis av länsmannen!

Preliminärt program

OBS! Kan ändras beroende på väder eller andra orsaker:

Dag 1

Avresa från antingen Arlanda eller Kastrup via Oslo till Longyearbyen där vi möts på flygplatsen av buss som tar oss till Longyearbyens bästa hotell, Radisson Blu. I kväll välkomstmiddag i hotellets restaurang med vidunderlig utsikt över fjorden.

Dag 2

På förmiddag gör vi med vår lokalguide en intressant ca tre timmars rundtur i Longyearbyen där vi bl.a. besöker det fascinerande Svalbard Museum och även får veta mycket om stadens spännande historia samt besöka att besöka Galleri Svalbard med sin vackra samling Svalbardmålningar av Kåre Tveter. Härefter ett par timmar på egen hand för lunch m.m. och på eftermiddagen beger vi oss ut på en ca tre timmar lång naturvandring i relativt plan terräng i Endalen alt. någon annan dal.
Middag på hotellet

Dag 3

Vi beger oss ner till hamnen för en båttur på Isfjorden till Barentsburg. Under utfärden kommer vi med vår båt nära glaciären Esmarkglaciären och har vi tur ser vi säl och isbjörn. Vi passerar också förbi de spännande fågelfjällen inte långt från det ryska gruvsamhället Barentsburg. I Barentsburg möts vi av en engelsktalande lokalguide och efter guideturen till fots får vi tid till att strosa omkring på egen hand och varför då inte besöka någon av souveniraffärerna för att köpa ett minne och ta med hem. Under utfärden serveras det lunch på båten där man också säljer te, kaffe och t.o.m. ”diverse starka drycker”. Middag på hotellet.

Dag 4

Efter frukost ska vi under ca tre timmar möta en del av det som gav Longyearbyen sitt existensberättigande och Gruva 3 är den sista med manuell kolbrytning på låg höjd. Vi utrustas med hjälmar och overaller och därefter ger vi oss in i gruvan till fots.Eftermiddagen fri och på kvällen äter vi vår avslutningsmiddag på hotellet.

Dag 5

Förmiddagen till eget förfogande, kl. 13.00 avresa till flygplatsen och vi flyger via Oslo till antingen Arlanda eller Kastrup.
Observera att det på den ”fria tiden” finns olika former av utfärder att boka hos de lokala arrangörerna i Longyearbyen och det behöver som regel inte göras förrän efter ankomsten dit.

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-20 90 90

Viewing all 229 articles
Browse latest View live