Quantcast
Channel: Reseklubb - Senioren
Viewing all 225 articles
Browse latest View live

Hurtigruten – från Kirkenes till Bergen

$
0
0

I vår resa ingår flyg, övernattning i Kirkenes med välkomstmiddag och helpension ombord på MS Kong Harald samt besök på Midnattskonsert i Tromsø och Nidarosdomen i Trondheim.

Ur programmet

  • Välkomstmiddag i Kirkenes, staden som ligger vid Barentshav nära ryska gränsen.
  • Upplev magisk stämning på vår gemensamma utflykt till midnattskonserten i Tromsø ishavskatedral.
  • Om tid och väder tillåter gör vi en avstickare in i Trollfjorden som är 2 km lång och endast 100 meter bred. Mot kvällen lägger vi till i Solvaer, huvudorten på Lofoten.
  • Vi passerar de sju fjälltopparna de Syv Søstre och Torghatten, ett 260 m högt fjäll med ett hål rakt igenom.
  • Gemensam utflykt i Trondheim till katedralen Nidarosdomen.

Resfakta

DATUM: 15-21 augusti .
RESAN: Flygresa från Stockholm-Oslo-Kirkenes den 15 aug. Övernattning på hotell (del i dubbelrum) i Kirkenes inklusive middag och frukost. Kryssning med Hurtigruten Kirkenes-Bergen inkl fem övernattningar (16-21 augusti) del i dubbel insideshytt (USPI). Retur med flyg Bergen-Oslo-Stockholm den 21 augusti.
PRIS FÖR MEDLEMMAR: 21 800 kr per person .
PRIS FÖR ICKEMEDLEMMAR: 22 800 kr per person.

I priset ingår även

  • Färdledare från Bengt-Martins under hela resan.
  • Busstransfers i Norge enligt program.
  • Utflykten Midnattskonsert i Tromsø.
  • Utflykten Trondheim med Nidarosdomen.
  • fem frukostbufféer ombord på Hurtigruten.
  • sex lunchbufféer (exkl. dryck) ombord på Hurtigruten.
  • fem middagar, blandat buffé och 3-rätters, (exkl. dryck).

TILLÄGG HYTTER: Fönsterhytt i fem nätter: 2 000 kr per person. Enkelrumshytt: 8 350 kr. Fler hyttalternativ finns.

Arrangör: Bengt-Martins

Boka här:

Ring 054-10 24 05 eller via http://hurtigruten.bengt-martins.se/senioren

 

Program dag för dag

Dag 1- 15 augusti

Avresa eftermiddag, ankomst i Kirkenes kvällstid och där inleder vår resa med en välkomstmiddag.

Dag 2- 16 augusti

Efter en god natts sömn tar vår transfer tar oss till Hurtigruteterminalen där MS Kong Harald ligger till kaj. Vi avnjuter en god lunchbuffé ombord och vårt fartyg avgår strax därefter. Innan vi har nått vår slutdestination Bergen har vi färdas 240 landmil och vi kommer att lägga till i 34 hamnar.

Dag 3- 17 augusti

Nattetid lägger vi till i Mehamn och Kjøllefjord. Tidig morgon lägger vi till i Honningsvåg. Staden som har ca 2500 invånare är Norges nordligaste stad, sommartid upplevs midnattssol med dagsljus dygnet runt och under två vintermånader är staden i totalt mörker.
Vi äter middag tillsammans innan vi kl 23.45 ankommer till Tromsø, en liten storstad vid Norra Ishavets strand. Tromsø är stolta att ha såväl världens nordligaste golfbana som världens nordligaste symfoniorkester och världens nordligaste universitet.
Upplev en magisk stämning under vår gemensamma utflykt i ishavskatedralen som är utsmyckad med Europas största glasmosaik. I midnattstimman fylls kyrkan av norsk folkmusik, klassisk musik och psalmer. En stämningsfull och unik avslutning på dagen!

Dag 4- 18 augusti

Denna dag kommer bli en dag att sent glömma, vi passerar ögrupperna Lofoten och Vesterålen som är något en höjdpunkt på vår resa. Om tid och vädret tillåter gör vi en avstickare in i den fantastiska Trollfjorden, havsörnens rike och en fjord på endast 2km längd och 100 meter bredd.
Mot kvällningen lägger vi till i Svolvaer, huvudorten på Lofoten. Ljuset i Lofoten sägs vara något unikt och har lockat kända konstnärer såsom Lars Lerin att försöka fånga dess skönhet i sina målningar. Färden längs Lofoten fortsätter och i Stamsund kan vi beundra Lofotsväggens majestätiska klippor.

Dag 5- 19 augusti

Vi kommer att passera polcirkeln vid 66° 33 N. Polcirkeln förflyttas ca 15 meter per år (på grund av planeternas gravitation) så jämförelsevis med de äldre kartböckerna ligger inte dagens polcirkel på samma ställe. Längs Helgelands kust ligger legenden om de sju fjälltoppar ”de Syv Søstre”, på mellan 900 och 1 000 meter höjd. För att avsluta dagens fantastiska vyer åker vi förbi Torghatten, det 260 meter höga fjället med ett hål rakt igenom sig.

Dag 6- 20 augusti

Under tidig morgon har vi kommit fram till Trondheim, Norges första huvudstad. Staden grundades redan år 997 och är idag Norges tredje största stad.
Trondheims mest kända byggnadsverk är katedralen Nidarosdomen som vi under vår gemensamma utflykt får uppleva. Nidarosdomen byggdes mellan år 1070-1300 och hade namnet ”Cor Norvegiae” (Norges hjärta) innan reformationen 1537. Katedralen är byggd över St. Olavs begravningsplats. Under denna inblick får vi en guidad tur av katedralen samt att vi får lite egen tid att beundra denna dom där tre drottningar och sju kungar krönta. Vi lämnar Trondheim och fortsätter vår resa genom att passerar öarna Munkholmen och Hitra samt små holmar innan vi på tidig kväll lägger kaj igen i Kristiansund. Denna stad kallas också Norges klippfiskhuvudstad tack vare dess historia att exportera just klippfiske. Vi styr ut över det öppna havet mot Molde som med sin närhet till Golfströmmen även är känd som Rosornas stad.

Dag 7- 21 augusti

Vår sista frukost ombord innan vi lägger till i Bergen, som under medeltiden var Skandinaviens största stad. Bergens smeknamn var ”porten till fjordarna”. Bergen är en internationell stad med småstadens charm, de mest kända sevärdheterna är Hansakajen Bryggen som finns med på UNESCO:s världsarvslista. När vi kommer i land i Bergen väntar vår transfer buss på oss för att ta oss ut till flygplatsen.

Boka här:

Ring 054-10 24 05 eller via http://hurtigruten.bengt-martins.se/senioren


Rhen och Mosel i skördetid

$
0
0

UR PROGRAMMET

  • Lunch och vinprovning av Rehnviner på vingård i Rheingau
  • Rundtur i buss i Tysklands äldsta stad Trier där vi ser amfieteatern och gör en stadspromenad till andra kvarlämningar efter romarna.
  • En stillsam båttur på Mosel och besök på sagoborgen Burg Eltz, som ser ut som ett Disneyslott.
  • Vinprovningar i byarna längs Mosels vindlande lopp. Avskedsmiddag i den lilla byn Bernkastel-Kues där vi också bor under hela vistelsen.
  • Vid Kröv kan vi prova vinet med det speciella namnet ”Nacktarsch”, Under en vinprovning i Bernkastel berättar vinodlaren om produktionen av denna ädla dryck.

RESFAKTA

Datum: 15-19 oktober
Pris för medlemmar: 11 950 kr
Pris för icke medlemmar: 12 450 kr (Bli medlem i SPF Seniorerna här:)
Tillägg: enkelrum 450 kr (max 5 st)

I PRISET INGÅR:

  • Svensk reseledare
  • Flyg Arlanda-Frankfurt t/r
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  • Del i dubbelrum med frukost (F)
  • 2 luncher (L)
  • 4 middagar (M)
  • 3 vinprovningar
  • Besök på sagoborgen Burg Eltz
  • Båttur Mosel
  • Utfärd Trier
  • Alla transporter på resmålet
  • Övriga besök enligt program

Vårt hotell: Hotel  Zur Post

PRELIMINÄRA FLYGTIDER (SAS)
UT: Arlanda 09.00-Frankfurt 11.15
HEM: Frankfurt 19.50 –Arlanda 21.55

Vår reseledare Jöran Nielsen är Skånepåg och ständigt på resande fot. Mycket påläst om länders historia och kultur samt de ädla dryckerna vin och whisky. Söker gärna lite udda pärlor och ger alltid lite mer än förväntat.

OBS! På våra resor besöker vi både små och äldre städer med trappor och ojämna markförhållanden. Många guidade rundturer sker till fots, ibland utan möjlighet att sitta och vila. Kontakta oss om du har funderingar kring detta.

BOKNING

Gå in på http://reseskaparna.se/resor/rhen_och_mosel_med_senioren/
eller ring ReseSkaparna 08–94 40 40. Uppge kod Senioren

PROGRAMMET DAG FÖR DAG

DAG 1:
Arlanda – Bernkastel Kues 

Vår reseledare, Jöran Nielsen, möter oss på flygplatsen i Frankfurt. Vi passerar floden Main och åker parallellt med Rhen till Rüdesheim i vinområdet Rheingau. Här besöker vi en vingård för lunch och provning av gårdens Rhenviner. Vi tar färjan över Rhen och därefter kör vi över höjddraget Hunsrück. Sent på eftermiddagen når vi den lilla byn Bernkastel-Kues vackert belägen vid Mosels strand. Vi checkar in på vårt hotell och äter välkomstmiddag på ett närbeläget hotell. Här passar det såklart fint med ett gott Moselvin till maten. Er reseledare ger gärna tips. (L, M)

DAG 2:
Kryssning & sagoslott

Kryssning på Mosel och besök på ett riktigt sagoslott ingår i dagens program. Det blir en stillsam tur, floden slingrar sig genom det vackra landskapet i Moseldalen, fylld av små romantiska byar och vinodlingar på de branta sluttningarna. På båten kan man inta något att äta och dricka medan man njuter av turen. Vi stiger av i tvillingstaden Traben-Trarbach där vår buss möter upp för vidare färd till sagoborgen Burg Eltz, som ser ut som ett Disneyslott. Tillbaka till Bernkastel-Kues där ni har lite egen tid innan vi samlas för middag på hotellet. (F, M)•

DAG 3:
Trier

Vi ger oss av söderut längs Mosel till Tysklands äldsta stad Trier, grundad av den romerske kejsaren Augustus år 16 f.Kr. I denna trevliga stad med många sevärdheter gör vi en liten rundtur med vår buss och ser bland annat en del av kvarlämningarna efter romarna som den romerska amfiteatern och den gamla stadsporten Porta Nigra. Efter en kort orienterande stadspromenad, blir det tid för lunch och tillfälle till besök i den stora Domkyrkan samt shopping. Kanske lockar även en god bakelse på något av stans många kaféer? På eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell för middag. (F, M)

DAG 4:
Mosel och dess viner

Vi följer Mosels vindlande lopp längs vinbergen och byarna. Vid Bremm ligger Tysklands brantaste vinberg. Vi passerar Zell med sitt kända vin ”Zeller Schwarze Katz” och här får vi prova traktens vin. Vid Kröv, känt för sitt speciella vin, kan vi prova vinet med det ytterst speciella namnet ”Nacktarsch”. Under en vinprovning i Bernkastel berättar vinodlaren om vedermödorna för att producera denna ädla dryck. Möjlighet att handla med sig hem finns på samtliga vinprovningar. På kvällen samlas vi för en avskedsmiddag på restaurang i byn (F, L, M).

DAG 5:
Koblenz, Loreley

Vi lämnar vårt hotell på morgonen och följer delvis Moselweinstrasse till Koblenz där vi gör fotostopp vid Deutsches Eck där Mosel möter Rhen. Koblenz är en av de mest betydelsefulla orterna för vinhandeln. Vår färd fortsätter längs ”Vater Rhein” till Sankt Goarshausen och Loreley klippan. Uppifrån klippan får vi en magnifik utsikt över Rhen. Det erbjuds lunch innan vi fortsätter till flygplatsen för vidare färd hemåt efter en resa med många trevliga upplevelser (F).

BOKNING

Gå in på http://reseskaparna.se/resor/rhen_och_mosel_med_senioren/
eller ring ReseSkaparna 08–94 40 40. Uppge kod Senioren

Still going strong

$
0
0

Under den här unika resan får vi chans att umgås med de tre fantastiska damerna Barbro Lill-Babs Svensson, Siw Malmqvist och Ann-Louise Hansson, som förra året gjorde succé med showen ”Tillsammans 183 år”. Självklart kommer de också att underhålla oss under resan.
Vi gör härliga utflykter till fots, med båt och buss och upplever naturen och det goda livet i Kroatien.
Vi tränar smart och effektivt med seniortränaren Sofia Åhman från SVT:s Go´kväll, blir mjukare och avstressade med yoga och qi gong, promenerar med stavar, vattengympar i den uppvärmda poolen, lär oss att det aldrig är för sent av äldreforskaren Ingmar Skoog som menar att 70 är det nya 20, vi sjunger allsång, äter god mat och njuter av livet.
Det blir en vecka fylld av allt som får oss att må bra både till kropp och själ!

Allt som ingår:

  • Föredrag, aktiviteter och underhållning med Lill-Babs, Siwan och Ann-Louise. Både var för sig och tillsammans.
  • Föredrag av professorn, psykiatern och forskaren Ingmar Skoog om den nya vitala ålderdomen, hur vi kan leva längre med fortsatt god fysisk och mental hälsa.
  • Föredrag om hälsa och träning för seniorer.
  • Besök på olivodling med olivoljeprovning och tilltugg och vin.
  • Båtuflykt med grillunch och vin.
  • Naturskön blom- och örtvandring med guide.
  • Guidad tur i världsarvstaden Dubrovnik.
  • Seniorträning, stå- och stolsyoga, stavgång, vattengympa mm.
  • Allsång och disco.
  • Frukost och middag varje dag. Alla middagar med vin.
  • Middag på lokal restaurang.
  • Avslutningsmiddag på piren.
  • Trevligt sällskap och massor av ny energi!

    Obs! Alla aktiviteter är speciellt anpassade för Seniorens läsare!

RESFAKTA

Datum: 16 – 23 okt 2018 (17- 24 okt för Köpenhamn)
Resmål: Fyrstjärniga hotellet Medora Auri beach resort i Podgora, Dalmatien, Kroatien.
Pris: 14 950 kr, del i dubbelrum. Enkelrumstillägg 1 400 kr.
Flyg från: Stockholm och Köpenhamn.
Vad som ingår: Flyg, transfer, del i dubbelrum, halvpension med vin + 3 luncher/tilltugg på utflykt, 4 utflykter/guidade turer, all träning och alla aktiviteter och underhållning enligt program samt träningsmatta.

SÅ BOKAR DU

Gå in på https://reseskaparna.se/resor/halsoresa-med-senioren/
Eller ring Reseskaparna tel 08-94 40 40

Resan görs i samarbete med FeatureFamiljen och ReseSkaparna


(För att resan ska bli av krävs minst 70 deltagare.)

Dina inspiratörer:

Ann-Louise Hansson, 74, artist, komisk talang med massor av bus och klockren röst.

Siw Malmqvist, 82, artist, ett yrväder från Landskrona med huvudet på skaft.

Barbro ”Lill-Babs”, Svensson, 80, artist, inspirerande levnadskonstnär med hjärtat på rätta stället.

Ingmar Skoog, 64, professor, psykiater och forskare med massor av kunskap om och för en pigg ålderdom.

Sofia Åhman, 47, Seniorutbildad tränare med massor av smittande glädje, känd från SVT:s Go´kväll.

Challe Lundholm, 60, hälsoinspiratör och yogalärare som gör oss starkare, gladare och lugnare.

SÅ BOKAR DU

Gå in på https://reseskaparna.se/resor/halsoresa-med-senioren/
Eller ring Reseskaparna tel 08-94 40 40

Resan görs i samarbete med FeatureFamiljen och ReseSkaparna

(För att resan ska bli av krävs minst 70 deltagare.)

Magiska dagar på Island

$
0
0
Gruppfoto
32 glada resenärer och en ännu gladare reseledare Magnus (liggande) framför vattenfallet Seljalandfoss.

 

Vi börjar i Reykjavik:

Perlan
Utsikt över Reykjavik från Perlan, vattentornet som fått utsiktsplattform för nyfikna gäster. Längst bort i mitten anas Hallgrimskyrkan, Islands högsta byggnad.
Orgel i Hallgrimkyrkan
Med ett snabbt skutt hamnar vi inne i Hallgrimskyrkan, med den magnifika orgeln.

 

Alltinget_L_Trulsson
Alltinget mitt inne i hjärtat av huvudstaden. Foto Lars Trulsson
Cafe Mokka
Paus i stadsvandringen på Kafé Mokka, ett anrikt ställe där kaffet serveras i baljor. Men gott var det!
Saga museum
Saga Museum berättar om Islands tidigaste historia i olika scener med mycket naturtrogna vaxdockor.
Harpa
Reykjaviks stolthet – konsert- och operahuset Harpa. Byggt i stål med tusentals glasprismor i olika färger.
Harpan_L_Trulsson
Harpa inifrån. Foto Lars Trulsson
konsten
Det finns mycket att se för den konstintresserade. På Reykjaviks konstmuseum hade bland mycket annat Kathy Clark en utställning med begagnade nallebjörnar. Lite udda. Vid sjön Tjörnins strand, bredvid Rådhuset står denna staty, benämnd Byråkraten. Foto Lars Trulsson

 

Nu ger vi oss ut på havet, valsafari står på programmet:

Valsafari
I morgonens regnskur var det skönt att dra på sig överlevnadsoverallerna, även om rörligheten blev lite begränsad.
Illaluktande
Delfinerna var för snabba för fotografen och valen klöv aldrig vattenytan. Men lukten från hens oborstade tänder var vidrigt påtaglig. Trots att solen hade tittat fram!

 

Island är fullt av naturupplevelser:

Tingvalla
Tingvalla, den forna platsen för Islands parlament. Numera nationalpark och en av sevärdheterna i Den gyllene cirkeln.
Gullfoss
Gullfoss ingår också i Den gyllene cirkeln. Ett av Islands största vattenfall. Den som ville kunde gå ner längs stigen till vänster och ända ut på udden.
Seljalandsfoss
Vattenfallet Seljalandfoss. Här var det möjligt att följa stigen bakom vattenfallet. Blött, slipprigt – magnifikt!
Lavastranden
På den här lavastranden i närheten av staden Vik spelades filmen Korpen flyger in. Och ja – sanden är svart!
Skogafoss
Vattenfallet i Skogafoss. Det är inte alla förunnat att skåda detta vattenfall med regnbåge i den här typen av väder – solen sken på oss!

Urval: Anna Rask
anna.rask@veteranen.se

Still going strong

$
0
0

Under den här unika resan får vi chans att umgås med de fantastiska damerna Siw Malmqvist och Ann-Louise Hansson, som fortsätter göra succé med sina shower. Självklart kommer de också att underhålla oss under resan.

Vi gör härliga utflykter till fots, med båt och buss och upplever naturen och det goda livet i Kroatien.
Vi tränar smart och effektivt med seniortränaren Sofia Åhman från SVT:s Go´kväll, blir mjukare och avstressade med yoga och qi gong, promenerar med stavar, vattengympar i den uppvärmda poolen, lär oss att det aldrig är för sent av äldreforskaren Ingmar Skoog som menar att 70 är det nya 20, vi sjunger allsång, äter god mat och njuter av livet.
Det blir en vecka fylld av allt som får oss att må bra både till kropp och själ!

Allt som ingår:

  • Föredrag, aktiviteter och underhållning med bland andra Siw Malmqvist och Ann-Louise Hansson.
  • Föredrag av professorn, psykiatern och forskaren Ingmar Skoog om den nya vitala ålderdomen, hur vi kan leva längre med fortsatt god fysisk och mental hälsa.
  • Föredrag om hälsa och träning för seniorer.
  • Besök på olivodling med olivoljeprovning och tilltugg och vin.
  • Båtuflykt med grillunch och vin.
  • Naturskön blom- och örtvandring med guide.
  • Guidad tur i världsarvstaden Dubrovnik.
  • Seniorträning, stå- och stolsyoga, stavgång, vattengympa mm.
  • Allsång och disco.
  • Frukost och middag varje dag. Alla middagar med vin.
  • Middag på lokal restaurang.
  • Avslutningsmiddag på piren.
  • Trevligt sällskap och massor av ny energi!

    Obs! Alla aktiviteter är speciellt anpassade för Seniorens läsare!

RESFAKTA

Datum: 16 – 23 okt 2018 (17- 24 okt för Köpenhamn)
Resmål: Fyrstjärniga hotellet Medora Auri beach resort i Podgora, Dalmatien, Kroatien.
Pris: 14 950 kr, del i dubbelrum. Enkelrumstillägg 1 400 kr.
Flyg från: Stockholm och Köpenhamn.
Vad som ingår: Flyg, transfer, del i dubbelrum, halvpension med vin + 3 luncher/tilltugg på utflykt, 4 utflykter/guidade turer, all träning och alla aktiviteter och underhållning enligt program samt träningsmatta.

SÅ BOKAR DU

Gå in på https://reseskaparna.se/resor/halsoresa-med-senioren/
Eller ring Reseskaparna tel 08-94 40 40

Resan görs i samarbete med FeatureFamiljen och ReseSkaparna


(För att resan ska bli av krävs minst 70 deltagare.)

Dina inspiratörer:

Ann-Louise Hansson, 74, artist, komisk talang med massor av bus och klockren röst.

Siw Malmqvist, 82, artist, ett yrväder från Landskrona med huvudet på skaft.

Ingmar Skoog, 64, professor, psykiater och forskare med massor av kunskap om och för en pigg ålderdom.

Sofia Åhman, 47, Seniorutbildad tränare med massor av smittande glädje, känd från SVT:s Go´kväll.

Challe Lundholm, 60, hälsoinspiratör och yogalärare som gör oss starkare, gladare och lugnare.

SÅ BOKAR DU

Gå in på https://reseskaparna.se/resor/halsoresa-med-senioren/
Eller ring Reseskaparna tel 08-94 40 40

Resan görs i samarbete med FeatureFamiljen och ReseSkaparna

(För att resan ska bli av krävs minst 70 deltagare.)

Många upplevelser när Veteranen besökte Istanbul

$
0
0

VETERANENS LÄSARRESA den 23-27 september samlade 27 deltagare från  61 till 81 år från Skurup i söder, Åmål i väst och Trosa och Norrtälje i öst, till Östersund i norr. Många deltagare var äkta par, några reste med en väninna och andra på egen hand. Under de fem dagar resan varade blev vi ett sammansvetsat gäng där alla umgicks med varandra. Vi bodde på ett fyrstjärnigt hotell i Gamla stan, nära spårvagnsstationen Laleli och Universitetets tekniska fakultet. Researrangör var Lotus, Turkish airlines fraktade oss dit antingen från Arlanda, Landvetter eller Sturup.

Istanbul är med sina 15 miljoner invånare Europas största stad och en smältdegel av olika influenser från öst och väst. Sekulariserade turkar lever samman med judar, muslimer och kristna.

Turistströmmarna österifrån har ökat och i kvarteren runt Stora Basaren har grossisterna särskilt gott öga för ryssar som köper stora mängder textilier. En turist som kliver in i en butik här möts av ”njet, vi säljer inte enstaka plagg bara stora partier”.

Många kända modehus är representerade på Istanbuls flottare gator men allt är inte äkta. Väskor märkta Chanel, Hermés och Jill Sander kostar, trots att de är kopior, lika mycket som en bättre skinnväska här hemma. Kan man tänka sig en kopia i fuskskinn så ska man gå till Stora Basaren. Här, men bara här, kan man pruta ner priset till hälften – om man står på sig.

I Stora Basarens vindlande gångar finns 3-4 000 butiker fulla av krimskrams, skinnvaror, jeans och keramik. Det går inte att passera utan att någon ropar ”Tjena, varifrån kommer du?”, på svenska. Men försäljarna är inte påflugna utan bara vänliga.

Kryddbasaren ligger i en egen byggnad i närheten av Galatabron. Här doftar det förföriskt av curry, ingefära och kanel. Men vill man köpa saffran gäller det att se upp. Det är den persiska saffran som är äkta vara. Och smakar det så kostar det,1 gram går på ca 100 svenska kronor!

I stadens centrala delar förflyttar man sig lättast till fots – eller med spårvagn. För fotgängare gäller det att se upp. Lösa stenplattor, hål och gropar är vanliga i trottoarerna, kantstenarna är höga och tar man ett snedsteg kan man plötsligt dyka ner i en källartrappa för några räcken finns inte!

Spårvagnen går i en egen fil mitt i gatan och polletter köps i automater intill påstigningsrampen. Men se upp i trängseln! En medresenär blev av med sin plånbok i villervallan. Polisen ville inte ens ta emot anmälan – de hinner inte med alla rån.

Beyoglu heter området som ligger på den branta höjden norr om viken Gyllene hornet. Kommer man söderifrån tar man enklast den underjordiska bergbanan Tünel uppför branten där gågatan Istiklal Caddesi börjar.

Flotta affärer och enklare butiker samsas utmed gatan och i en passage ligger flera trevliga tavernor och fiskrestauranger. Här äter vi färsk havsaborre som serveras enbart med sallad och citronskiva.

Innan vi lämnar Beyoglu tar vi en sväng till höger från gågatan Istiklal Caddesi och stannar till vid jugendpalatset Pera Palas Hotel. Här bodde världsstjärnor som Greta Garbo och Ernest Hemingway. Och här skrev Agatha Christie boken Mordet på Orientexpressen. När pianisten får höra att vi är svenskar spelar han genast Hugo Alfvéns ”Roslagsvals”, också känd som ”Johansson, se upp i svängarna”.

Mystik upplever vi under en show med sufisk dans. Sufisterna, eller derviserna, är en islamisk sekt med rötter från 1200-talet och använder sig av meditativa ritualer som består av dans, musik och recitation, för att komma i direkt kontakt med Allah.

Efter flera dagars trampande på stumma stentrottoarer far vi på båttur utmed Bosporen. Vår guide Sertac Celik tar oss med till sin grannby, Yeniköy Iksele, med 75 000 invånare. När han växte upp bodde här bara 3 500 personer. Nu ligger lyxbåtarna på rad i hamnen och många nybyggda hus skymmer utsikten från hans gård. I ”byn” ligger flera fina fiskekrogar.

Många av sevärdheterna ligger samlade i området Sultanhamet. Innan vi besöker Hagia Sofiakyrkan och Blå moskén beger vi oss ner i Basilikacisternen från 500-talet. Den underjordiska cisternen försåg tidigare staden med vatten. Numera finns bara bottenskyla kvar som inte skymmer de vackra pelargångarna och de två medusahuvuden av marmor som fungerar som pelarfundament.

Seraljudden med utsikt över Gyllene hornet ligger Topkapipalatset från 1400-talet. Bland byggnaderna finns bland annat den rådgivande församlingsbyggnaden ”Divan”, haremet och paviljonger för olika samlingar. Här kan man tillbringa åtskilliga timmar bland vackra guldföremål, juveler, ur, miniatyrer. Vi hann bara se en bråkdel för så här års får man trängas med turister från världens alla hörn. Det gör inget, vi kommer gärna tillbaka en annan gång!

 

TEXT OCH FOTO GUNILLA LINDAHL

 

Mer om vad som hänt och händer i Veteranens reseklubb hittar du här:

”En kick för kropp och själ”

$
0
0

Eva Jansson från Krylbo, som fyllde 65 år fyllde i januari, sammanfattar sin upplevelse så här:

– Den här resan var en kick både till kropp och själ!

Hon är själv ett levande bevis. Eva, som har arbetat som sjuksköterska och varit med om en svår bussolycka, utstrålar så mycket glädje att det värmer hela gruppen som samlas tidigt på Playitas strand för att delta i Carlos Lunas qigongpass.

Eva och hennes resekamrat Bodil Roesgaard Pedersen fann nya vänner i Inga Johnsson och Ingrid Petersson, båda från Hestra i Småland. De fyra beslöt att bilda Carlos fanclub.

Eller ta vandringsledarna Eva Marie och Hans-Ove Bramsved, båda pensionärer, som får oss att klättra uppför berget på slingriga vandringsleder. När vi nästan kroknar serverar de ett glas cava och återtåget går så mycket lättare.

Sonen Henrik Bramsved och hans unga team hjälper oss kantstötta seniorer till rätta i aerobicsen, gymmet, bassängen och på dansgolvet. Aldrig visar de förakt för stelnande leder, värkande muskler eller plufsiga magar. Alla blir sedda och känner sig respekterade.

Challe Lundholm, som sytt ihop programmet, håller i yogapassen som får deltagarna att andas på sparlåga. Här får vi energi som räcker resten av dagen.

Åsa Nilsonne, psykiater och mindfullnesexpert, lär oss att leva i nuet och bli vän med vår ålder. Vi är många som tar till oss det.

Ann-Louise Hanson och maken Bruno Glenmark peppar oss med allsångsövningar och underhållande musik. När Ann-Louise sjunger ”Jag är pensionär” på avslutningskvällen så lyfter sig nästan taket på Sportbaren.

Nu längtar vi bara till nästa resa!

 

Text och foto: Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se

 

Se Carlos Luna utföra qigong/taiji på stranden här: http://youtu.be/VkaCf5PuSoo

Carlos Luna följer även med på SPFs nöjeskryssning Kasta Loss, där han föreläser om qigong och vikten av att andas rätt för att undvika stress.

 

Se Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark uppträda för Veteranens resenärer här: http://youtu.be/OD3n7IcqLbY

Vad tyckte du?

1. Varför reste du med på Veteranens hälsoresa?

2. Om du reste själv – hur upplevde du det?

3. Vilka aktiviteter har du deltagit i?

4. Vad tar du med dig från resan?

Harriet Holmgren, 69 år, pensionär, Umeå:

1. Jag bestämde mig för att resa med när jag såg annonsen i oktober. Min man hade varit sjuk en längre tid och gick bort strax före jul. Trots att jag inte har hunnit bearbeta sorgen så har den här resan har gett mig mycket kraft och inspiration.

2. Tidigare var jag livrädd för att resa ensam men här har jag aldrig känt mig utanför. Man får alltid frågan ”Vill du sitta med oss”. Det har varit en väldig trygghet att resa med Veteranen.

3. Jag har provat allt utom vattengympa för det kan jag göra hemma. Jag tyckte om vandringarna som tog oss utanför anläggningen. Det var också många bra föreläsare. Åsa Nilsonne talade om att man ska leva här och nu och det försöker jag göra. Jag försöker se möjligheterna och tänka positivt. Så har jag nog alltid varit.

4. Att det aldrig är för sent att börja träna! Efter den här resan blir det lättare att komma igång. Plus att jag fått små enkla tips som att stå med ryggen mot en vägg och rulla en boll som massage. Och en pulsklocka måste jag köpa!

Mikael Göransson, 71 år, egen företagare, humanist och borgerlig officiant, Järfälla:

1. Jag har tidigare rest med Friskis&Svettis på hälsoresa till Side och gillade det. Jag tyckte att det var intressant att Veteranen arrangerade resan. Och jag har aldrig tidigare varit på Fuerteventura. Dessutom är det skönt att komma till ett varmare klimat i januari.

2. Jag reser oftast själv numera – både med gruppresor och på egen hand. Jag är i en fas i livet där jag vill leva fullt ut innan man inte är så rörlig längre. Här har jag mött människor i alla åldrar och det uppskattar jag.

3. Jag har prövat det mesta – tycker mycket om rytm och dans. Och så har jag vandrat på egen hand de två x sex kilometrarna till byn Gran Tarajal. Men massagen blev inte av. Jag tycker att föreläsningarna var bra. Åsa Nilsonne uppskattade jag särskilt och att hon använde sig av provetenskapliga begrepp.

4. Jag är sportig. Går på gympa och cyklar. Det kommer jag fortsätta med. I vår kommer jag att åka på några kryssningar, bland annat SPFs Kasta loss till Mariehamn.

Ing-Marie Andersson, 82 år, pensionär, Ingarö:

1. Det såg så roligt ut i annonsen så jag anmälde mig. Och det var roligt att ha något att se fram emot. Jag går på styrketräning hemma och gillar gåbandet bäst. Kan man gå fort så hejdar det demensen.

2. Jag fick frågan om jag ville dela lägenhet med någon annan men tackade nej. Det är bättre att bo ensam än med någon man inte känner.

3. Mitt blodtryck var för högt och läkaren hemma visst inte vad hon skulle göra åt det. Jag bad henne vänta tills jag kom hem efter resan. Första kvällen råkade jag ramla på en våt fläck vid middagsbuffén. Jag blev lite snurrig och slog i en armbåge. Nästa dag tog Playistas läkare blodtrycket på mig och det hade fallit! Det måste vara yogans förtjänst.

4. Styrketräningen har varit värdefull och den kommer jag att fortsätta med. Och så vill jag börja sjunga i kör efter att ha lyssnat på Ann Louise Hansson. Då kom tårarna!

Margareta Dunkars, f d dietist och f d sekreterare i SPF Daladistriktet och Per Gustav Larshage, 85 år, f d fastighetsmäklare, SPF Falubygden:

1. Vi brukar göra en långresa per år och nu fyllde Per Gustav 85 år den här tiden så det passade bra. Det var också ett bra program som lockade.

2. Vi bor i samma stad, Falun, men vi lever inte ihop utan är ”webbo”, det vill säga vi använder oss av skype och facetime för att kommunicera när vi inte ses i verkliga livet.

3. Just nu är vi på väg till gymmet. Jag, Margareta, har varit på qigongen och PG har styrketränat. Och så har vi följt föreläsningarna.

4. Det har varit så trevligt att komma i kontakt med så många människor. PG ska försöka fortsätta styrketräna hemma och jag med.

Bodil Roesgaard Pedersen, 65 år, f d sjuksköterska, Gustavsberg, och Eva Jansson, 65 år, f d sjuksköterska, Krylbo, SPF Avesta:

1. Eva: Inga av våra män är intresserade av att åka på hälsoresa så vi beslöt oss för att åka tillsammans. Vill min man åka till en storstad så kan han göra det.

2. Eva: Jag såg resan i Veteranen och tände direkt. Man måste passa på att resa medans man har ork och pengar. Vi kan plussa på ekonomin genom att jobba extra som sjuksyrror.

3. Eva: Alla gigongpass med Carlos Luna. Och salsan var otroligt rolig! Bodil: Dansen, gympaprogrammen, vandringarna och vattengympan. Och Carlos taijiprogram tar vi med oss hem. Vi har spelat in hans rörelser.

4. Alla människor som stöttat varandra. Det har varit väldigt trevligt att vara med de äldre. Den här resan var en kick för både kropp och själ!

Dölj faktaruta

Magiska dagar på Island

$
0
0
Gruppfoto
32 glada resenärer och en ännu gladare reseledare Magnus (liggande) framför vattenfallet Seljalandfoss.

 

Vi börjar i Reykjavik:

Perlan
Utsikt över Reykjavik från Perlan, vattentornet som fått utsiktsplattform för nyfikna gäster. Längst bort i mitten anas Hallgrimskyrkan, Islands högsta byggnad.
Orgel i Hallgrimkyrkan
Med ett snabbt skutt hamnar vi inne i Hallgrimskyrkan, med den magnifika orgeln.

 

Alltinget_L_Trulsson
Alltinget mitt inne i hjärtat av huvudstaden. Foto Lars Trulsson
Cafe Mokka
Paus i stadsvandringen på Kafé Mokka, ett anrikt ställe där kaffet serveras i baljor. Men gott var det!
Saga museum
Saga Museum berättar om Islands tidigaste historia i olika scener med mycket naturtrogna vaxdockor.
Harpa
Reykjaviks stolthet – konsert- och operahuset Harpa. Byggt i stål med tusentals glasprismor i olika färger.
Harpan_L_Trulsson
Harpa inifrån. Foto Lars Trulsson
konsten
Det finns mycket att se för den konstintresserade. På Reykjaviks konstmuseum hade bland mycket annat Kathy Clark en utställning med begagnade nallebjörnar. Lite udda. Vid sjön Tjörnins strand, bredvid Rådhuset står denna staty, benämnd Byråkraten. Foto Lars Trulsson

 

Nu ger vi oss ut på havet, valsafari står på programmet:

Valsafari
I morgonens regnskur var det skönt att dra på sig överlevnadsoverallerna, även om rörligheten blev lite begränsad.
Illaluktande
Delfinerna var för snabba för fotografen och valen klöv aldrig vattenytan. Men lukten från hens oborstade tänder var vidrigt påtaglig. Trots att solen hade tittat fram!

 

Island är fullt av naturupplevelser:

Tingvalla
Tingvalla, den forna platsen för Islands parlament. Numera nationalpark och en av sevärdheterna i Den gyllene cirkeln.
Gullfoss
Gullfoss ingår också i Den gyllene cirkeln. Ett av Islands största vattenfall. Den som ville kunde gå ner längs stigen till vänster och ända ut på udden.
Seljalandsfoss
Vattenfallet Seljalandfoss. Här var det möjligt att följa stigen bakom vattenfallet. Blött, slipprigt – magnifikt!
Lavastranden
På den här lavastranden i närheten av staden Vik spelades filmen Korpen flyger in. Och ja – sanden är svart!
Skogafoss
Vattenfallet i Skogafoss. Det är inte alla förunnat att skåda detta vattenfall med regnbåge i den här typen av väder – solen sken på oss!

Urval: Anna Rask
anna.rask@veteranen.se


Kuba – En drömresa

$
0
0

Med de kubanska vindarna i håret kryssar vi fram genom Havannas gator i 50-talsbilar. Vi provar världens bästa rom, besöker Che Guevaras hemliga grotta och grav, tar en drink på Hemingways favoritbar, besöker en cigarrfabrik i Vinjalesdalen och äter hemma hos kubanska familjer. Vi vandrar i vacker natur i nationalparken Topes de Collante och besöker världsnaturarv-staden Trinidad och sockerdalen.

Vi smakar nyfångad hummer i den ödesmättade Grisbukten. Och vi njuter av havet och solen i Ancon och Varadero, dansar salsa, gör qigong och medicinsk yoga på stranden.

Kuba är dans, musik, massor av intressant historia och kultur. I sällskap med den före detta frihetskämpen Carlos Luna blir det en oförglömlig upplevelse. Carlos, som du tidigare kunna läsa om i Senioren, är numera qigongmästare och bor i Båstad. Tillsammans med Carlos upplever vi hans Kuba och får ta del av hans minnen av åren med Che Guevara och Fidel Castro.

Med på resan är också yogaläraren och hälsoinspiratören Challe (Charlotte) Lundholm och hennes assistent/man Åke som också är massör och ser till att alla mår bra.

Spännande historier, salsa, extra ordinära upplevelser av kubansk vardag, historia och kultur varvat med qigong och yoga utlovas. DETALJERAT PROGRAM NEDAN:

I Varadero finns möjlighet att golfa på Che Guevaras favoritbana för den som vill.

Följ med på en resa utöver det vanliga. Kom hem med rytmen i blodet och sol i sinnet!

Reseinformation:

När: 29 januari-11 februari 2019.
Var: Kuba, Havanna, Varadero, Topes de Collantes, Trinidad, Bahia de Cochinos
Avresa från: Stockholm och Köpenhamn med KLM.
Pris för medlemmar i SPF Seniorerna: 29 950 kr, del i dubbelrum + visumkostnad 375 kr.
Enkelrumstillägg 3 000 kr.
Pris för icke medlemmar: För prisuppgift om du inte är medlem i SPF Seniorerna – kontakta Goodlifetravel.
Eller – bli medlem i SPF Seniorerna här:
Researrangör: Goodlifetravel.se by Featurefamiljen tillsammans med Senioren

Det här får du:

  • Flygresor med måltider,
  • Alla transporter,
  • Del i dubbelrum med frukost,
  • Alla måltider, all inclusive (mat+dryck) i Varadero och Trinidad, utom en lunch och en middag i Havanna.
  • Guidning av Carlos samt lokala engelsktalande guider med svensk översättning under hela resan.
  • Qi gong med Carlos.
  • Medicinsk yoga med Challe.
  • Alla utflykter och inträden:

– Guidad rundtur i Havanna.
– Besök på rom-museet.
– Lunch på torget vid Havanas katedral.
– Tre timmars rundtur med klassiska amerikanska 50-talsbilar.
– Besök i Hemingways hus i La Vigia och i fiskebyn Cojimar.
– Middag med levande musik och salsadans på café Habana.
– Utflykt till Vinalesdalen med besök på klassisk tobaksfabrik och ett hembesök hos cigarrmakaren Pedro.
– Besök på Che Guevaras högkvarter under Kuba-krisen i grottan nära San Diegos los Banos.
– Besök på Hemingways favortibar La Floridita i Havanna där vi får en daquiri, hans favoritdrink.
– Middag på restaurang Sevilla roof garden i Havanna.
– Besök och boende i Grisbukten.
– Avslutningsmiddag med färsk hummer hos Chichi Pescador i Grisbukten.
– Besök i kolonialstaden Cienfuego.
– Utflykt till regnskogen i nationalparken Topes de Collantes där vi åker på lastbilsflak, vandrar, besöker vattenfall, äter lunch och stannar till vid odlingen där man producerar världens godaste kaffe.
– Utflykt till Sockerkvarnsdalen, Valle de los Ingenios, för en inblick i det forna plantagelivet med lunch på restaurangen inhyst i sockerbaronens hacienda.
– Guidad tur i världsarvstaden Trinidad.
– Middag på en privatägd Paladar i Trinidad.
– Besök med musik och salsadans på lokal bar i Trinidad.
– Besök i Santa Clara där det avgörande slaget under revolutionen stod. Vi besöker Che Guevaras mausoleum och ett museum som berättar om slaget.

Dessutom:
– Föreläsningar om hälsa och kultur.
– Salsadans-klasser.
– Möjlighet att spela golf i Varadero. Greenfee ingår ej.
– Besök på Paladar La Galia, en privatägd restaurang i hemmiljö som drivs av Fina, en av det kubanska kommunistpartiets grundare. Mat på egen bekostnad.

OBS: GOD RÖRLIGHET KRÄVS!

För att resan ska bli av krävs minst 20 bokade.

Vi som följer med till Kuba:

Carlos Luna, 73,
lärare i qigong & taiji

Carlos har utövat qigong och taiji sedan 70-talet. Under några år bodde han på Kuba men bor sedan ett trettiotal år tillbaka i Sverige. Under resan kommer han att vara din guide till det vackra, spännande och historierika Kuba han känner. Carlos kommer också att leda pass och dela med sig av sin livsvisdom.
Läs mer om Carlos: www.lunataijiqigong.se

Challe (Charlotte) Lundholm, 60,
resans värd, yogainstruktör och hälsoguide

Challe är hälsoinspiratör, yogalärare och fd chefredaktör på magasinet ToppHälsa. Hon har i flera år hållit i Seniorens hälsoresor. Med en medicinsk typ av yoga och meditation som alla kan göra kommer hon att ge dig verktyg för ett friskare och gladare liv.
Läs mer om Challe: www.goodlifetravel.se

Åke Lundholm, 54,
assistent och massör

Åke är Challes man och assistent, han tar hand om oss alla under resan. Han kommer också att lära ut Duo-massage och erbjuda behandlingar.

Arrangör:

Resan arrangeras av Senioren i samarbete med Goodlifetravel.se by FeatureFamiljen.

Boka här

Boka på Goodlifetravel här eller ring Goodlifetravel på 08 – 20 15 40

OBS: GOD RÖRLIGHET KRÄVS!

Program

DAG 1, 29 jan

Sverige – Havanna

Vi flyger med KLM från Stockholm eller Köpenhamn via Amsterdam där vi alla ses och tillsammans flyger till Havanna. Carlos möter oss när vi kommer till flygplatsen i Havanna och vår buss kör oss till vårt hotell Be Live Copacabana. Välkomstmiddag äter vi på hotellet.

DAG 2, 30 jan

Havanna: Sightseeing och middag hemma hos Fina

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

Vi gör en rundtur i Havanna tillsammans med Carlos, Challe och våra lokala guider. Vi besöker bland annat rom-museet, katedralen San Cristobal och torget Plaza de Armas där vi äter lunch på restaurang El Patios vid katedralen i det gamla Havanna, som finns med på Unescos världsarvslista med sina pittoreska hus.

På kvällen åker vi hem till Carlos goda vän och sverigeälskare Fina. Hon var en av de som grundlade det kubanska kommunistpartiet, arbetade tillsammans med Che Guevara och har också bott och arbetet på kubanska ambassaden i Stockholm. Fina driver idag tillsamman med sin familj en sk Paladar, en privatägd restaurang i hemmiljö, La Galia paladar. Vi upplever en grillafton i hennes trädgård med familjen som serverar oss och Carlos och Fina berättar om deras gemensamma minnen. Denna middag betalar vi själva.

DAG 3, 31 jan

Havanna: Amerikanska 50-talsbilar och sala till levande musik

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

De gamla amerikanska 50-tals bilarna är ett av Kubas starkaste kännetecken. Bilarna som överlevt från tiden innan revolutionen vårdas ömt av sin ägare. Med dessa klassiska bilar åker vi på en sightseeingtur runt Havanna där vi besöker Hemingways hem Finca La Vigia, Plaza de la Revolution och njuter av utsikten på toppen av Plaza tornet och en lunch på La Torre, den högsta placerade restaurangen på Kuba

På kvällen beger vi oss till det häftiga Café Habana för en gemensam middag med levande musik.

DAG 4, 1 feb

Vinales-dalen: Cigarrer, Pedro och Che Guevaras grotta

Idag beger vi oss tidigt till den vackra Viñalesdalen som finns med på UNESCO:s lista över världsnaturarv.

Vi besöker Carlos vän Pedro Diaz, cigarrmakare, som rullar sina cigarrer för hand enligt den traditionella metoden. Hos Pedro får vi tillfälle att hälsa på i ett enkelt kubanskt hem och känna atmosfären.

Vi besöker också en större cigarrfabrik / -odling i Pinar del Rio och får en introduktion till hur man odlar tobaken som sedan används till produktion av världens bästa cigarrer. Lunch intar vi på en lokal restaurang.

På hemvägen tar Carlos med oss med till Che Guevaras högkvarter nära San Diego de los Banos, där Carlos berättar om de skälvande dygnen under Kubakrisen då Che flydde hit med delar av den kubanska regeringen.

Åter till Hotellet i Havanna för middag.

DAG 5, 2 feb

Havanna – Shopping och egna utflykter

Fri dag i Havanna.

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

Den som vill kan åka in till stan för shopping eller bara strosa runt. Du kan också välja att åka med på en utflykt till exempelvis Fusterland, ett konstnärligt och annorlunda kvarter i Havanna (OBS: Utflykten kostar extra.)

På kvällen samlas vi på Hemingways favoritbar Floridita och bjuds på daquiri, hans favoritcocktail. Sedan tar vi oss till takterrassen på restaurang Sevilla roof garden för en gemensam middag.

DAG 6, 7 och 8, 3 – 5 feb

Varadero: Sol, bad, salsa och golfmöjlighet

Vi lämnar Havanna för några sköna dagar på stranden i Varadero på lyxhotellet Blau Varadero med all inclusive, all mat och dryck ingår.

Dag 6 + 7 startar vi med qigong med Carlos eller yoga med Challe

Den som vill kan ta en kort taxiresa till staden Varadero för ett besök och shopping. Möjlighet finns också att spela golf på Che Guevaras favoritbana, Varadero Golf Club, Kubas enda 18-hålsbana. (Golfavgiften ingår ej). På eftermiddagarna föreläser Carlos om qi gong och om sitt spännande liv, och Challe om yoga och hälsa.

Den som vill kan också få salsalektioner av lokala lärare.

DAG 9, 6 feb

Santa Clara, Topez de collantes: Che Guevaras grav och tågmuseum

Vi reser mot Trinidad och nationalparken Topes de Collantes

På vägen stannar i Santa Clara för ett besök av på mausoleet där Che Guevara är begravd. Där finns även ett museum om Ches liv. Vi stannar till vid tågmuseet i Santa Clara som berättar om hur staden befriades av Che Guevara under revolutionen 1958. Under resan berättar Carlos mer om sin vän Che Guevara och sin tid som frihetskämpe på Kuba. Vi äter lunch på vägen. På kvällen checkar vi in på hotell Los Helechos mitt i nationalparken och äter middag där.

DAG 10, 7 feb

Topes de Collantes och Trinidad/Ancon: Lastbilsflak, regnskogsvandring och vattenfall

Dagen börjar med en promenad i närområdet innan frukost.

Utflykt med vandring i Codina Park. Till och från parken åker vi på flaket till stora terränggående lastbilar. Vi gör en vandring genom regnskogen med guide där vi får möjlighet att se Kubas exotiska växter och djurliv. Vi stannar vid till ett vattenfall där vi kan bada om man vill.

Efter vandring äter vi grillad lunch i parken. Bussen kör oss sedan till Ancon utanför Trinidad för inkvartering med all inclusive på hotell Costa Sur, precis vid en av Kubas vackraste stränder och det klarblå Karibiska havet. Resten av dagen njuter av sol och bad.

DAG 11, 8 feb

Trinidad/Ancon:

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

Vi åker till Sockerkvarnsdalen Valle de los Ingénios, besöker en före detta plantage och äter lunch på verandan till den koloniala huvudbyggnaden där sockerbaronen en gång huserade.

På eftermiddagen får vi en guidad rundtur i den historiska världsarvsstaden Trinidad, vars centrala delar i princip är oförändrade sedan kolonialtiden med färggranna hus, kullerstensgator. Här finns många mysiga restauranger och barer med musik där man dansar salsa. Några av de gamla sockerbaronernas vackra hus är idag museum som kan besökas av den som vill.

Vi äter middag på en lokal Paladar i Trinidad och efter det dansar vi salsa på Casa del la Musica eller Casa de la Trova.

DAG 12, 9 feb

Ancon, Cienfuego och Grisbukten/Playa Larga:

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

Vi njuter av sol och bad på förmiddagen för att efter lunch ge oss av mot den legendariska Grisbukten där vi checkar in på hotell Playa Larga.

På vägen till Grisbukten stannar vi till i Cienfuegos, en stad som bevarats sedan kolonialtid. Den kännetecknas av sina breda boulevarder, stora torg och klassiska hus. Staden var en av landets viktigaste hamnar under kolonialtiden för export av socker och andra jordbruksprodukter.

På plats i Grisbukten berättar Carlos om hur det gick till vid det amerikanska invasionsförsöket i bukten och hur det stoppades.

Vi äter avskedsmiddag med färsk hummer på restaurang Chichi Pescador en paladar som ligger vid hamnen i Grisbukten och ägs av Carlos vän, fiskaren Chichi.

DAG 13, 10 feb

Playa Larga/ Havanna: Sol, bad och hemfärd

Dagen börjar med qigong med Carlos eller yoga med Challe.

Efter lunch kör bussen oss till Havannas flygplats för resan hem till Sverige. Planet avgår på kvällen 19.15.

Dag 14, 11 feb

Vi kommer tillbaka till Stockholm och Köpenhamn.

 

Boka här

Boka på Goodlifetravel här eller ring Goodlifetravel på 08 – 20 15 40

OBS: GOD RÖRLIGHET KRÄVS!

Julmarknad i Krakow

$
0
0

Se de berömda julkrubborna, utforska stadens judiska historia, njut av traditionell polsk och judisk mat och besök stadens fina katedral. Vi bor trevligt i centralt beläget hotell.

UR PROGRAMMET

Guidad stadsrundtur till fots i pittoreska Gamla stan. Besök i Wawelkullens katedral och magnifika slott. Välkomstmiddag med polsk mat och folkloreunderhållning.

Guidad rundtur i judiska stadsdelen Kazimierz med besök på flera miljöer ur filmen Schindlers List. Middag med judiska specialiteter och underhållning.

Vi tar del av den färgsprakande årliga Julkrubbstävlingen på stora torget där årets vinnare avgörs samt äter middag på lokal restaurang.
Gott om tid att köpa julklappar, prova varm vinglögg med pepparkakor och strosa runt på julmarknaden och de vackra medeltidsgatorna.

Tillvalsutflykt till den fantastiska saltgruvan i Wieliczka, ett av UNESCOs allra första världsarv, där gruvarbetare byggt en överdådigt underjordisk värld med sjöar, skulpturer och en kyrka. Gruvan nås med hiss.

Tillvalsbesök i Auschwitz-Birkenau, nazisternas mest kända koncentrationsläger och en obarmhärtig påminnelse om Förintelsen.

RESFAKTA

DATUM: 3-7 december
PRIS FÖR MEDLEMMAR I SPF SENIORERNA: 6 490 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEMMAR: 6 990 kr
(Här kan du bli medlem i SPF Seniorerna:)
ENKELRUMSTILLÄGG: 1 100 kr

I PRISET INGÅR

  • Flyg med Norwegian t/r från Arlanda eller Kastrup till Krakow.
  • Transfer flygplats hotell-flygplats t/r.
  • Del i dubbelrum.
  • Frukost alla dagar. Middag tre kvällar varav två med underhållning.
  • Svensktalande lokalguide på utfärderna.
  • Svensk reseledare.
  • Två stadsrundturer inkl alla inträden samt besök till julkrubbstävling.

Tillval
Besök Auschwitz 650 kr inkl lunch
Besök Saltgruvorna 500 kr

Reseledare

Einar Szpiro har studerat historia och pedagogik vid Stockholms universitet och arbetat som reseledare sedan 1996. Kunnig i Krakows historia och omtyckt av resenärerna.

Boka här!

ReseSkaparna 08 – 94 40 40 eller reseskaparna.se/resor/krakow-med-julmarknad/
Uppge kod Senioren

Dag 1

STOCKHOLM-KRAKOW

Direktflyg från Arlanda/Köpenhamn till Krakow. Sen ankomst, vår reseledare tar oss med till vårt centralt belägna hotell.

Dag 2

KRAKOW MED WAWEL

Vi möter vår svensktalande lokalguide och nu ska vi få uppleva Gamla Stan, en verklig sevärdhet i sig. Vår guide tar oss med på en guidad stadsrundtur till fots till den välkända Grodzkagatan och till hjärtat av Gamla Stan där julmarknaden pågår. Vi besöker det magnifika slottet varifrån polska kungar regerade och katedralen på Wawelkullen. Rundturen avslutas vid stora torget i Gamla Stan. På kvällen träffas vi på restaurang i Gamla Stan för en polsk afton där vi får prova traditionella polska maträtter och lyssna till folkmusik. (F, M)

Dag 3

EGEN DAG/AUSCHWITZ

Denna dag kan du välja att upptäcka staden på egen hand eller följa med på en frivillig utfärd till koncentrationslägret Auschwitz. Denna tur ger oss obarmhärtiga påminnelser om förintelsen. Vi ser både Auschwitz 1 och Birkenau. Eftermiddagen till eget förfogande och möjlighet att åter besöka julmarknaden. Till kvällen träffas vi för middag på lokal restaurang. (F, M)

Dag 4

KAZIMIERZ & JUDISK AFTON

På morgonen skall vi få uppleva stadsdelen Kazimierz, där stadens judiska befolkning har bott i över 500 år. Området var med i ett antal scener i filmen Schindlers List. Under en guidad rundtur får vi lära oss mer om stadens judiska historia. Vidare till Krakows stora torg i Gamla staden för att ta del av den årliga Julkrubbstävlingen. På torget visas de vackra julkrubborrna och man utser årets vinnare. Egen tid för lunch och att uppleva den härliga atmosfären.

På kvällen återvänder vi till de judiska kvarteren för middag på judisk restaurang med underhållning. Vi får smaka på judiska specialiteter. (F, M)

Dag 5

HEMRESA

På morgonen erbjuds en frivillig utfärd till Wieliczka saltgruva, ett av de första tolv världsarven på UNESCOs Världsarvslista, belägen ca 15 km söder om Krakow. Denna världsattraktion har funnits i över 700 år. Polska gruvarbetare har byggt en underjordisk värld med fantastiska skulpturer, saltsjöar, ett gruvmuseum och en underjordisk kyrka. Promenaden i gruvan är ca 2,5 km lång men vi åker hiss ner och upp.
Sen eftermiddag/kväll avgår bussen till flygplatsen för hemresa. (F)

Boka här!

ReseSkaparna 08 – 94 40 40 eller reseskaparna.se/resor/krakow-med-julmarknad/
Uppge kod Senioren

Krakow Kazimierz ul Szeroka

Långtidsvistelse på Bali

$
0
0

Fly mörkret och kylan till sydöstra Bali. I tropiska Sanur Beach är stranden över en halvmil lång med trevlig strandpromenad. Här erbjuder vi två olika hotell, flera gemensamma måltider, utfärder och olika aktiviteter.
Vår reseledare Henrik Helin kan verkligen sitt Indonesien. Han visar sina favoritöar Bali och Flores med stor kunskap samt är er värd under hela vistelsen.

UR PROGRAMMET

  •  I Mambal Village möter vi det balinesiska vardagslivet, när vi besöker Komang, som visar byns skola, ett traditionellt hus, marknaden och risfälten.
  • Uluwatu-Templet, det vackraste och ett av de mest betydelsefulla templen på Bali. Beläget på de höga klipporna på västkusten av halvön Nusa Dua. Här dansas Kecakdansen och därefter njuter vi en god middag med vacker solnedgång.
  • Heldagsutfärd till västra Bali där vi besöker omtalade templet Watukaru, de vackra landskapet runt Jatiluwih samt Taman Ayun templet och de varma källorna vid Penatahan.

Tillvalsutflykter

  • Ön Flores med Komodovaraner i nationalparken
  • Konstnärsbyn Ubud, kungliga palatset och balinesisk dansshow

Resfakta

RESLÄNGD: 24 dagar
AVRESA: 10 feb 2019
PRIS FÖR MEDLEMMAR: från 22 450 kr

I PRISET INGÅR

  • Svensk reseledare Henrik Helin
  • Flyg Arlanda/Kastrup-Bali via Doha t/r, Qatar Airways
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  • Del i dubbelrum på 3-stjärniga Sanur Sativa Cottages med frukost, 22 nätter
  • 11 middagar och två luncher
  • Utfärd Dag med balinesisk familj
  • Utfärd Uluwatutemplet & Kecakdans
  • Utfärd Batukaru, Watukaru och varma källor
  • Entréer och besök enligt program

TILLÄGG

  • Boende på 4-stjärniga Puro Santrian 3 000 kr
  • Enkelrum Sativa Cottage 6 100 kr
  • Enkelrum Puri Santrian 9 750 kr

Vår reseledare:

Henrik Helin har besökt många av Indonesiens öar och har stor erfarenhet av landet. Två av hans favoriter är Bali och Sulawesi, som han tycker är en bra kombination av öar att upptäcka. Henrik talar Indonesiska och ser fram emot att få visa landets mångfald av kulturer och människor. Hans fru Lestari kommer från Java men de bor nu båda i Sverige.

Bokning

ReseSkaparna 08 – 94 4040 eller https://reseskaparna.se/resor/langtidssemester-bali/

Reseprogram

Dag 1-2
Resa till Bali
Resa via Doha till Bali med Qatar Airways. Henrik möter upp på Arlanda för gemensam resa till Bali.
Väl framme på eftermiddagen dag 2 möts vi av Henriks kollega som tar oss med buss till Sanur Beach och våra hotell Puri Santrian Beach Resort, som ligger invid den långa vackra sandstranden eller Sativa Cottage, som ligger 5 min från stranden.
Gemensam välkomstmiddag på Puri Santrian resort.

Dag 3
Sanur – promenad
Välkomstmöte samt promenad i området. Henrik visar oss Sanur till fots och introducerar hotellen och dess omgivningar.
Vila och gemensam middag.

Sanur är ett avspänt resmål med en härlig strand och gott om bra restauranger. Stranden är långgrund och skyddas av ett rev, vilket ger lägre vågor.
Stranden är en halvmil lång, med en vacker strandpromenad och ett bra utbud av restauranger.

Dag 4
Besök hos familjen Komang
Vi besöker Lestaris vän Komang som bor med sin familj i Mambal Village. Här möter vi det balinesiska vardagslivet.
Vi startar dagen tidigt för att besöka den lokala marknaden där man säljer egenodlat och lokala produkter. Därefter besöker vi byns skola. Vi får möta eleverna och lära oss mer om den balinesiska skolan. Ta gärna med pennor eller böcker till skolan.
Kam tar oss med till sitt hus, ett traditionellt balinesiskt hus. Hon berättar hur man lever till vardags och om olika familjetraditioner. Vi är inbjudna till en traditionell lunch i hennes hus. Efter lunch gör vi en promenad runt byn och med lite tur får vi möjlighet att ta del av någon lokal tradition som sker just denna dag.
För de som orkar och om tid finns gör vi en längre promenad bland risfälten.

Dag 5 – 7
Egen tid och frivilliga utfärder
Egen tid, Henrik kommer ordna frivilliga utfärder och aktiviteter.

Dag 8
Uluwatu-templet och Kecakdans
Uluwatu-templet är ett av de vackraste och anses vara ett av de sex mest betydelsefulla templen på Bali. Det är beläget på de höga klipporna på västkusten av halvön Nusa Dua. Här dansas Kecakdansen, som berättar en historia från Ramayana’s prosaverk, av män med bar överkropp och svart- och vitrutiga dukar runt midjan. De sitter i en cirkel och dunkar ”Chack a – chack – Chack” och höjer armarna i luften.
Efter Kecakdansen avnjuts en god middag med romantisk atmosfär på Jimbaranstranden i solnedgången.

Dag 9 – 14
Egen tid, frivilliga utfärder – Ubud
Egen tid, Henrik kommer ordna frivilliga utfärder och aktiviteter.

Ubud och balinesisk dansshow
På förmiddagen finns egen tid att koppla av på hotellet eller ta en promenad bland risfälten.
Lunch på hotellet innan vi reser för att utforska den vackra konstnärsbyn Ubud, känd för sina målningar och gamla traditioner.
Ubud ligger i ett bördigt bergsområde mellan floderna och är särskilt känt som ett centrum för konstvärlden. Målaren Walter Spies levde här i början av 1900-talet, och sedan dess är Ubud mycket populärt.
Vi besöker de vackra risterrasserna vid Tegallalang, det kungliga palatset – Puri Saren – där Ubuds siste regerande monark bodde. Palatset ägs fortfarande av den kungliga familjen, men är öppet för besök. Här hålls både ceremonier och dansuppvisningar. Här finns även ett antal hinduiska tempel väl värda ett besök.
På Puri Lukisan-museet ser vi lokal traditionell konst och lokalt hantverk samt modern balinesisk konst.
Vi får lite egen tid att besöka marknaden. Här finns allt från t-shirts till lokalt hantverk. Den som önskar besöker de många affärerna där man både tillverkar och säljer konsthantverk och tavlor.
Vi möts för middag och avslutar dagen med en balinesiskt dansshow, den så kallade Legong-dansen.
Åter till hotellen.

Dag 15
Batukaru, Watukaru och Jatiluwih
En heldagsutfärd i vacker natur till västra Bali där vi besöker det omtalade Batukaru-templet eller Luhur Watukaru-templet som det också kallas för. Det är ett av de största hinduiska templet på Bali och ligger vid foten av berget Batukaru, som är Balis näst högsta vulkan, omgiven av tropisk regnskog. Templet grundades under 1100-talet av Empu Kuturan, en stor hinduisk vis man, för att vörda gudar över berg och sjö. På den tiden var templet en fristad för eremiter.

Vår tur fortsätter längs de vackra risfälten runt Jatiluwih samt Taman Ayun-templet. De varma källorna vid Penatahan, också kända som Yeh Panes, är ett antal heta källor runt byn Penebel, vilka tros ha en helande effekt genom sitt mineralrika vatten. Vi stannar och tar ett uppiggande bad.

Under dagen serveras en god lunch.

Dag 16 – 22
Egen tid
Egen tid, Henrik kommer ordna frivilliga utfärder och aktiviteter.

Dag 23
Avslutningsmiddag
Gemensam avslutningsmiddag på hotellet.

Dag 24
Hemresa

Bokning

ReseSkaparna 08 – 94 4040 eller https://reseskaparna.se/resor/langtidssemester-bali/

Många upplevelser när Veteranen besökte Istanbul

$
0
0

VETERANENS LÄSARRESA den 23-27 september samlade 27 deltagare från  61 till 81 år från Skurup i söder, Åmål i väst och Trosa och Norrtälje i öst, till Östersund i norr. Många deltagare var äkta par, några reste med en väninna och andra på egen hand. Under de fem dagar resan varade blev vi ett sammansvetsat gäng där alla umgicks med varandra. Vi bodde på ett fyrstjärnigt hotell i Gamla stan, nära spårvagnsstationen Laleli och Universitetets tekniska fakultet. Researrangör var Lotus, Turkish airlines fraktade oss dit antingen från Arlanda, Landvetter eller Sturup.

Istanbul är med sina 15 miljoner invånare Europas största stad och en smältdegel av olika influenser från öst och väst. Sekulariserade turkar lever samman med judar, muslimer och kristna.

Turistströmmarna österifrån har ökat och i kvarteren runt Stora Basaren har grossisterna särskilt gott öga för ryssar som köper stora mängder textilier. En turist som kliver in i en butik här möts av ”njet, vi säljer inte enstaka plagg bara stora partier”.

Många kända modehus är representerade på Istanbuls flottare gator men allt är inte äkta. Väskor märkta Chanel, Hermés och Jill Sander kostar, trots att de är kopior, lika mycket som en bättre skinnväska här hemma. Kan man tänka sig en kopia i fuskskinn så ska man gå till Stora Basaren. Här, men bara här, kan man pruta ner priset till hälften – om man står på sig.

I Stora Basarens vindlande gångar finns 3-4 000 butiker fulla av krimskrams, skinnvaror, jeans och keramik. Det går inte att passera utan att någon ropar ”Tjena, varifrån kommer du?”, på svenska. Men försäljarna är inte påflugna utan bara vänliga.

Kryddbasaren ligger i en egen byggnad i närheten av Galatabron. Här doftar det förföriskt av curry, ingefära och kanel. Men vill man köpa saffran gäller det att se upp. Det är den persiska saffran som är äkta vara. Och smakar det så kostar det,1 gram går på ca 100 svenska kronor!

I stadens centrala delar förflyttar man sig lättast till fots – eller med spårvagn. För fotgängare gäller det att se upp. Lösa stenplattor, hål och gropar är vanliga i trottoarerna, kantstenarna är höga och tar man ett snedsteg kan man plötsligt dyka ner i en källartrappa för några räcken finns inte!

Spårvagnen går i en egen fil mitt i gatan och polletter köps i automater intill påstigningsrampen. Men se upp i trängseln! En medresenär blev av med sin plånbok i villervallan. Polisen ville inte ens ta emot anmälan – de hinner inte med alla rån.

Beyoglu heter området som ligger på den branta höjden norr om viken Gyllene hornet. Kommer man söderifrån tar man enklast den underjordiska bergbanan Tünel uppför branten där gågatan Istiklal Caddesi börjar.

Flotta affärer och enklare butiker samsas utmed gatan och i en passage ligger flera trevliga tavernor och fiskrestauranger. Här äter vi färsk havsaborre som serveras enbart med sallad och citronskiva.

Innan vi lämnar Beyoglu tar vi en sväng till höger från gågatan Istiklal Caddesi och stannar till vid jugendpalatset Pera Palas Hotel. Här bodde världsstjärnor som Greta Garbo och Ernest Hemingway. Och här skrev Agatha Christie boken Mordet på Orientexpressen. När pianisten får höra att vi är svenskar spelar han genast Hugo Alfvéns ”Roslagsvals”, också känd som ”Johansson, se upp i svängarna”.

Mystik upplever vi under en show med sufisk dans. Sufisterna, eller derviserna, är en islamisk sekt med rötter från 1200-talet och använder sig av meditativa ritualer som består av dans, musik och recitation, för att komma i direkt kontakt med Allah.

Efter flera dagars trampande på stumma stentrottoarer far vi på båttur utmed Bosporen. Vår guide Sertac Celik tar oss med till sin grannby, Yeniköy Iksele, med 75 000 invånare. När han växte upp bodde här bara 3 500 personer. Nu ligger lyxbåtarna på rad i hamnen och många nybyggda hus skymmer utsikten från hans gård. I ”byn” ligger flera fina fiskekrogar.

Många av sevärdheterna ligger samlade i området Sultanhamet. Innan vi besöker Hagia Sofiakyrkan och Blå moskén beger vi oss ner i Basilikacisternen från 500-talet. Den underjordiska cisternen försåg tidigare staden med vatten. Numera finns bara bottenskyla kvar som inte skymmer de vackra pelargångarna och de två medusahuvuden av marmor som fungerar som pelarfundament.

Seraljudden med utsikt över Gyllene hornet ligger Topkapipalatset från 1400-talet. Bland byggnaderna finns bland annat den rådgivande församlingsbyggnaden ”Divan”, haremet och paviljonger för olika samlingar. Här kan man tillbringa åtskilliga timmar bland vackra guldföremål, juveler, ur, miniatyrer. Vi hann bara se en bråkdel för så här års får man trängas med turister från världens alla hörn. Det gör inget, vi kommer gärna tillbaka en annan gång!

 

TEXT OCH FOTO GUNILLA LINDAHL

 

Mer om vad som hänt och händer i Veteranens reseklubb hittar du här:

”En kick för kropp och själ”

$
0
0

Eva Jansson från Krylbo, som fyllde 65 år fyllde i januari, sammanfattar sin upplevelse så här:

– Den här resan var en kick både till kropp och själ!

Hon är själv ett levande bevis. Eva, som har arbetat som sjuksköterska och varit med om en svår bussolycka, utstrålar så mycket glädje att det värmer hela gruppen som samlas tidigt på Playitas strand för att delta i Carlos Lunas qigongpass.

Eva och hennes resekamrat Bodil Roesgaard Pedersen fann nya vänner i Inga Johnsson och Ingrid Petersson, båda från Hestra i Småland. De fyra beslöt att bilda Carlos fanclub.

Eller ta vandringsledarna Eva Marie och Hans-Ove Bramsved, båda pensionärer, som får oss att klättra uppför berget på slingriga vandringsleder. När vi nästan kroknar serverar de ett glas cava och återtåget går så mycket lättare.

Sonen Henrik Bramsved och hans unga team hjälper oss kantstötta seniorer till rätta i aerobicsen, gymmet, bassängen och på dansgolvet. Aldrig visar de förakt för stelnande leder, värkande muskler eller plufsiga magar. Alla blir sedda och känner sig respekterade.

Challe Lundholm, som sytt ihop programmet, håller i yogapassen som får deltagarna att andas på sparlåga. Här får vi energi som räcker resten av dagen.

Åsa Nilsonne, psykiater och mindfullnesexpert, lär oss att leva i nuet och bli vän med vår ålder. Vi är många som tar till oss det.

Ann-Louise Hanson och maken Bruno Glenmark peppar oss med allsångsövningar och underhållande musik. När Ann-Louise sjunger ”Jag är pensionär” på avslutningskvällen så lyfter sig nästan taket på Sportbaren.

Nu längtar vi bara till nästa resa!

 

Text och foto: Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se

 

Se Carlos Luna utföra qigong/taiji på stranden här: http://youtu.be/VkaCf5PuSoo

Carlos Luna följer även med på SPFs nöjeskryssning Kasta Loss, där han föreläser om qigong och vikten av att andas rätt för att undvika stress.

 

Se Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark uppträda för Veteranens resenärer här: http://youtu.be/OD3n7IcqLbY

Vad tyckte du?

1. Varför reste du med på Veteranens hälsoresa?

2. Om du reste själv – hur upplevde du det?

3. Vilka aktiviteter har du deltagit i?

4. Vad tar du med dig från resan?

Harriet Holmgren, 69 år, pensionär, Umeå:

1. Jag bestämde mig för att resa med när jag såg annonsen i oktober. Min man hade varit sjuk en längre tid och gick bort strax före jul. Trots att jag inte har hunnit bearbeta sorgen så har den här resan har gett mig mycket kraft och inspiration.

2. Tidigare var jag livrädd för att resa ensam men här har jag aldrig känt mig utanför. Man får alltid frågan ”Vill du sitta med oss”. Det har varit en väldig trygghet att resa med Veteranen.

3. Jag har provat allt utom vattengympa för det kan jag göra hemma. Jag tyckte om vandringarna som tog oss utanför anläggningen. Det var också många bra föreläsare. Åsa Nilsonne talade om att man ska leva här och nu och det försöker jag göra. Jag försöker se möjligheterna och tänka positivt. Så har jag nog alltid varit.

4. Att det aldrig är för sent att börja träna! Efter den här resan blir det lättare att komma igång. Plus att jag fått små enkla tips som att stå med ryggen mot en vägg och rulla en boll som massage. Och en pulsklocka måste jag köpa!

Mikael Göransson, 71 år, egen företagare, humanist och borgerlig officiant, Järfälla:

1. Jag har tidigare rest med Friskis&Svettis på hälsoresa till Side och gillade det. Jag tyckte att det var intressant att Veteranen arrangerade resan. Och jag har aldrig tidigare varit på Fuerteventura. Dessutom är det skönt att komma till ett varmare klimat i januari.

2. Jag reser oftast själv numera – både med gruppresor och på egen hand. Jag är i en fas i livet där jag vill leva fullt ut innan man inte är så rörlig längre. Här har jag mött människor i alla åldrar och det uppskattar jag.

3. Jag har prövat det mesta – tycker mycket om rytm och dans. Och så har jag vandrat på egen hand de två x sex kilometrarna till byn Gran Tarajal. Men massagen blev inte av. Jag tycker att föreläsningarna var bra. Åsa Nilsonne uppskattade jag särskilt och att hon använde sig av provetenskapliga begrepp.

4. Jag är sportig. Går på gympa och cyklar. Det kommer jag fortsätta med. I vår kommer jag att åka på några kryssningar, bland annat SPFs Kasta loss till Mariehamn.

Ing-Marie Andersson, 82 år, pensionär, Ingarö:

1. Det såg så roligt ut i annonsen så jag anmälde mig. Och det var roligt att ha något att se fram emot. Jag går på styrketräning hemma och gillar gåbandet bäst. Kan man gå fort så hejdar det demensen.

2. Jag fick frågan om jag ville dela lägenhet med någon annan men tackade nej. Det är bättre att bo ensam än med någon man inte känner.

3. Mitt blodtryck var för högt och läkaren hemma visst inte vad hon skulle göra åt det. Jag bad henne vänta tills jag kom hem efter resan. Första kvällen råkade jag ramla på en våt fläck vid middagsbuffén. Jag blev lite snurrig och slog i en armbåge. Nästa dag tog Playistas läkare blodtrycket på mig och det hade fallit! Det måste vara yogans förtjänst.

4. Styrketräningen har varit värdefull och den kommer jag att fortsätta med. Och så vill jag börja sjunga i kör efter att ha lyssnat på Ann Louise Hansson. Då kom tårarna!

Margareta Dunkars, f d dietist och f d sekreterare i SPF Daladistriktet och Per Gustav Larshage, 85 år, f d fastighetsmäklare, SPF Falubygden:

1. Vi brukar göra en långresa per år och nu fyllde Per Gustav 85 år den här tiden så det passade bra. Det var också ett bra program som lockade.

2. Vi bor i samma stad, Falun, men vi lever inte ihop utan är ”webbo”, det vill säga vi använder oss av skype och facetime för att kommunicera när vi inte ses i verkliga livet.

3. Just nu är vi på väg till gymmet. Jag, Margareta, har varit på qigongen och PG har styrketränat. Och så har vi följt föreläsningarna.

4. Det har varit så trevligt att komma i kontakt med så många människor. PG ska försöka fortsätta styrketräna hemma och jag med.

Bodil Roesgaard Pedersen, 65 år, f d sjuksköterska, Gustavsberg, och Eva Jansson, 65 år, f d sjuksköterska, Krylbo, SPF Avesta:

1. Eva: Inga av våra män är intresserade av att åka på hälsoresa så vi beslöt oss för att åka tillsammans. Vill min man åka till en storstad så kan han göra det.

2. Eva: Jag såg resan i Veteranen och tände direkt. Man måste passa på att resa medans man har ork och pengar. Vi kan plussa på ekonomin genom att jobba extra som sjuksyrror.

3. Eva: Alla gigongpass med Carlos Luna. Och salsan var otroligt rolig! Bodil: Dansen, gympaprogrammen, vandringarna och vattengympan. Och Carlos taijiprogram tar vi med oss hem. Vi har spelat in hans rörelser.

4. Alla människor som stöttat varandra. Det har varit väldigt trevligt att vara med de äldre. Den här resan var en kick för både kropp och själ!

Dölj faktaruta

Magiska dagar på Island

$
0
0
Gruppfoto
32 glada resenärer och en ännu gladare reseledare Magnus (liggande) framför vattenfallet Seljalandfoss.

 

Vi börjar i Reykjavik:

Perlan
Utsikt över Reykjavik från Perlan, vattentornet som fått utsiktsplattform för nyfikna gäster. Längst bort i mitten anas Hallgrimskyrkan, Islands högsta byggnad.
Orgel i Hallgrimkyrkan
Med ett snabbt skutt hamnar vi inne i Hallgrimskyrkan, med den magnifika orgeln.

 

Alltinget_L_Trulsson
Alltinget mitt inne i hjärtat av huvudstaden. Foto Lars Trulsson
Cafe Mokka
Paus i stadsvandringen på Kafé Mokka, ett anrikt ställe där kaffet serveras i baljor. Men gott var det!
Saga museum
Saga Museum berättar om Islands tidigaste historia i olika scener med mycket naturtrogna vaxdockor.
Harpa
Reykjaviks stolthet – konsert- och operahuset Harpa. Byggt i stål med tusentals glasprismor i olika färger.
Harpan_L_Trulsson
Harpa inifrån. Foto Lars Trulsson
konsten
Det finns mycket att se för den konstintresserade. På Reykjaviks konstmuseum hade bland mycket annat Kathy Clark en utställning med begagnade nallebjörnar. Lite udda. Vid sjön Tjörnins strand, bredvid Rådhuset står denna staty, benämnd Byråkraten. Foto Lars Trulsson

 

Nu ger vi oss ut på havet, valsafari står på programmet:

Valsafari
I morgonens regnskur var det skönt att dra på sig överlevnadsoverallerna, även om rörligheten blev lite begränsad.
Illaluktande
Delfinerna var för snabba för fotografen och valen klöv aldrig vattenytan. Men lukten från hens oborstade tänder var vidrigt påtaglig. Trots att solen hade tittat fram!

 

Island är fullt av naturupplevelser:

Tingvalla
Tingvalla, den forna platsen för Islands parlament. Numera nationalpark och en av sevärdheterna i Den gyllene cirkeln.
Gullfoss
Gullfoss ingår också i Den gyllene cirkeln. Ett av Islands största vattenfall. Den som ville kunde gå ner längs stigen till vänster och ända ut på udden.
Seljalandsfoss
Vattenfallet Seljalandfoss. Här var det möjligt att följa stigen bakom vattenfallet. Blött, slipprigt – magnifikt!
Lavastranden
På den här lavastranden i närheten av staden Vik spelades filmen Korpen flyger in. Och ja – sanden är svart!
Skogafoss
Vattenfallet i Skogafoss. Det är inte alla förunnat att skåda detta vattenfall med regnbåge i den här typen av väder – solen sken på oss!

Urval: Anna Rask
anna.rask@veteranen.se

River Kwai – Bangkok – Mae Phim

$
0
0

Upplev bad, stad och historia i underbara Thailand! Vi bor i lugna och genuina badparadiset Mae Phim direkt vid stranden på östra sidan Siamviken. Här får du thailändskt vardagsliv med god mat, svalkande havsbris och en mil lång strand. Vi besöker Bangkok från både land och vatten, går på bron över floden Kwai och tar en tågresa på ”Dödens järnväg”.

Mae Phim är vänligt och avkopplande med fin sandstrand, kristallklart och lugnt vatten utan höga vågor. Här bor vi på Princess Beach Hotel, stärker oss med morgongympa, slappnar av med helkroppsmassage och äter på olika lokala restauranger varje kväll. Värd på resan är Christer Kullberg som verkligen kan sitt Thailand och Mae Phim.

Ur programmet:

I Bangkok besöker vi det magnifika Wat Pho’s tempelområde, Bangkoks största, med sin gigantiska liggande Buddha. Tar en tur på Chaoprayafloden i en äkta Longtailbåt samt besöker MKB, Bangkoks största varuhus med cirka 2000 butiker, med tid för shopping. Middag vid floden Kwai.

I Kanchanaburiprovinsen tar vi en promenad på bron över floden Kwai som byggdes av krigsfångar under 2:a världskriget, besöker krigsmuseet samt kliver ombord för en tur på ”Dödens järnväg”.

Fullständigt program nedan

Resefakta

Pris för medlemmar i SPF seniorerna: 22 985 kronor
Ordinarie pris: 24 985 kronor
Reslängd: 14 dagar (Möjlighet till förlängning med 6 eller 12 dagar)
Avresa: 23 februari 2019

Vi flyger med Finnair
Preliminärt Arlanda-Bangkok 13.00 – 07.25
Bangkok-Arlanda 09.05-16.10


Christer Kullberg

Boka här:

CK:s Resor  eller ring 044-20 90 90

I PRISET INGÅR

  • Svensk reseledare Christer Kullberg & Tomas Kaufmann
  • Flyg Arlanda, Landvetter, Kastrup, Umeå – Bangkok via Helsingfors t/r med Finnair
  • Mat och dryck på planet
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  • Del i dubbelrum på Princess Beach Hotel och på utfärder med frukost
  • Middag på olika restauranger i Mae Phim
  • Frukost, lunch och middag på utfärderna
  • 3 helkroppsmassage a 1 tim
  • Utfärd Bangkok
  • Utfärd Floden Kwai
  • Utfärd Dödens tåg
  • Entréer och biljetter enligt program

TILLÄGG:

Enkelrumstillägg: 2 750 (dubbelrum för eget bruk)
Förlängning 6 dagar: 3 900+ 550
Förlängning 12 dagar: 7 600+ 550
Inkluderar, transfer, frukost och middagar

Dölj faktaruta

Preliminärt program

Dag 1

Vår resa startar avresa från Arlanda, Kastrup, Landvetter eller Umeå med Finnairs Airbus via Helsingfors. Flygtiden till Helsingfors är ca en timma och därifrån till Bangkok ca 9 timmar och under flygningen serveras dels middag och dels frukost. OBS att inte bara maten utan även drycker är gratis.

Dag 2

Vi landar tidigt på morgonen lokal tid (sex timmars tidsskillnad) och efter passering av passkontrollen tar vår buss och reseledare oss till Mae Phim, det tar ca två timmar plus en bensträckare. När vi kommer dit gör vi först en kort orienteringstur innan vi bjuds på lunch på hotellet och kanske vill ni redan nu ta ert första dopp i vad som anses vara Thailands renaste badvatten innan vi äter vår välkomstmiddag vid hotell Princess pool.

Dag 3-6

I Mae Phim slappnar man av från vardagen, här existerar inte ordet stress. De stora upplevelserna är att åka med på utfärderna, bada i det kristallklara vattnet, få massage och ta promenader utmed den milslånga stranden. I resans pris ingår tre tillfällen med helkroppsmassage á en timma där ni efter den första själv väljer vilka dagar ni vill ha de två resterande.

River Kwai och Bangkok De Luxe

Dag 7 (prel.)

Vi åker från Mae Phim direkt efter frukost och sedan färd upp till Bangkok där vi besöker Wat Pho´s tempelområde och därefter en lunch innan vi tar en tur ut med Longtail-båt på Chaopraya floden. Därefter gör vi ett besök på MBK, Bangkoks största varuhus med en stunds möjlighet till shopping innan vi fortsätter till River Kwai och vårt hotell.

Middag vid floden Kwai

Dag 8 (prel.)

Efter frukost tar vi en promenad på bron över floden Kwai och gör därefter ett museibesök innan det är dags för att stiga ombord på tåget för en tågresa på “Dödens järnväg”. På eftermiddagen påbörjar vi vår färd tillbaka till Mae Phim för middag.

I priset under denna utfärd ingår:

Hotellrum, frukostbuffé, lunch båda dagarna (lunchbox under tågfärden), middag vid River Kwai, entréavgifter, tågbiljett, all dricks

Dag 9-13

Vi fortsätter nu att njuta av våra dagar i Mae Phim

Resans sista dag:

Avresa från Mae Phim tidigt på morgonen och även på hemresan serveras det på flyget mat som är kostnadsfri.

I PRISET INGÅR

  • Svensk reseledare Christer Kullberg & Tomas Kaufmann
  • Flyg Arlanda, Landvetter, Kastrup, Umeå – Bangkok via Helsingfors t/r med Finnair
  • Mat och dryck på planet
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  • Del i dubbelrum på Princess Beach Hotel och på utfärder med frukost
  • Middag på olika restauranger i Mae Phim
  • Frukost, lunch och middag på utfärderna
  • 3 helkroppsmassage a 1 tim
  • Utfärd Bangkok
  • Utfärd Floden Kwai
  • Utfärd Dödens tåg
  • Entréer och biljetter enligt program

TILLÄGG:

Enkelrumstillägg: 2 750 (dubbelrum för eget bruk)
Förlängning 6 dagar: 3 900+ 550
Förlängning 12 dagar: 7 600+ 550
Inkluderar, transfer, frukost och middagar

Dölj faktaruta

Boka här:

CK:s Resor  eller ring 044-20 90 90


Res med Hurtigruten

$
0
0

I vår resa ingår flyg, övernattning i Kirkenes med välkomstmiddag och helpension ombord på MS Nordkapp samt besök på Midnattskonsert i Tromsø och Nidarosdomen i Trondheim.

Passa på! Om du bokar senast 31 december får du 1000 NOK i fickpengar att spendera ombord – i souvenirshoppen, eller kanske till ett glas vin till middagen. Extra lyx på din resa!

Ur programmet

  • Välkomstmiddag i Kirkenes, staden som ligger vid Barentshav nära ryska gränsen.
  • Upplev magisk stämning på vår gemensamma utflykt till midnattskonserten i Tromsø ishavskatedral.
  • Om tid och väder tillåter gör vi en avstickare in i Trollfjorden som är 2 km lång och endast 100 meter bred. Mot kvällen lägger vi till i Solvaer, huvudorten på Lofoten.
  • Vi passerar de sju fjälltopparna de Syv Søstre och Torghatten, ett 260 m högt fjäll med ett hål rakt igenom.
  • Gemensam utflykt i Trondheim till katedralen Nidarosdomen.

Resfakta

DATUM: 28 augusti – 3 september 2019
RESAN: Flygresa från Stockholm-Kirkenes den 28 aug. Övernattning på hotell  i Kirkenes inklusive middag och frukost. Kryssning med Hurtigruten Kirkenes-Bergen inkl fem övernattningar (29 augusti – 3 september) del i dubbel insideshytt (USPI). Flyg tillbaka tillStockholm den 3 september.
PRIS FÖR MEDLEMMAR: Från 20 200 kr per person .
PRIS FÖR ICKEMEDLEMMAR: Från 21 200 kr per person.

I priset ingår:

  • Färdledare från Bengt-Martins
  • Flygresa från Stockholm inkl flygskatter och avgifter
  • Transfer ingår: Flygplats i Kirkenes-hotellet i Kirkenes, Hotellet i Kirkenes-hamnen i Kirkenes, Hamnen i Bergen- flygplatsen i Bergen
  • Övernattning i dubbelrum på hotell i Kirkenes inkl frukost samt välkomstmiddag (exkl dryck)
  • Kryssning med Hurtigruten Kirkenes – Bergen inkl fem övernattningar i del i dubbel ospecificerad insideshytt.
  • Helpension ombord på Hurtigruten
  • Utflykter: ”Midnattskonsert i Tromsö” och ”Trondheim med Nidarosdomen”

TILLÄGG HYTTER: Fönsterhytt i fem nätter: 2 100 kr per person. Enkelrumshytt: 6950 kr. Fler hyttalternativ finns.

Arrangör: Bengt-Martins

Läs mer och boka här:

Ring 054-10 24 05 eller via http://hurtigruten.bengt-martins.se/senioren

 

Program dag för dag

Dag 1- 28 augusti

Avresa eftermiddag, ankomst i Kirkenes kvällstid och där inleder vår resa med en välkomstmiddag.

Dag 2 – 29 augusti

Efter en god natts sömn tar tillbringar vi förmiddagen i Kirkenes.  MS Nordkap lägger ut från Kirkenes lagom till lunch och tar oss bland annat till Vardø, Norges ostligaste hamn.

Dag 3-  30 augusti

Vi lägger till i Honningsvåg. Staden som har ca 2500 invånare är Norges nordligaste stad, sommartid upplevs midnattssol med dagsljus dygnet runt och under två vintermånader är staden i totalt mörker.
Vi passerar Hammerfest och lägger slutligen till i Tromsø, en liten storstad vid Norra Ishavets strand. Tromsø är stolta att ha såväl världens nordligaste golfbana som världens nordligaste symfoniorkester och världens nordligaste universitet.
Upplev en magisk stämning under vår gemensamma utflykt i ishavskatedralen som är utsmyckad med Europas största glasmosaik. I midnattstimman fylls kyrkan av norsk folkmusik, klassisk musik och psalmer. En stämningsfull och unik avslutning på dagen!

Dag 4- 31 augusti

Denna dag kommer bli en dag att sent glömma, vi passerar ögrupperna Lofoten och Vesterålen som är något en höjdpunkt på vår resa. Om tid och vädret tillåter gör vi en avstickare in i den fantastiska Trollfjorden, havsörnens rike och en fjord på endast 2 km längd och 100 meter bredd.
Mot kvällningen lägger vi till i Svolvaer, huvudorten på Lofoten. Ljuset i Lofoten sägs vara något unikt och har lockat kända konstnärer såsom Lars Lerin att försöka fånga dess skönhet i sina målningar. Färden längs Lofoten fortsätter och i Stamsund kan vi beundra Lofotsväggens majestätiska klippor.

Dag 5- 1 september

Vi kommer att passera polcirkeln. Polcirkeln förflyttas ca 15 meter per år (på grund av planeternas gravitation) så jämförelsevis med de äldre kartböckerna ligger inte dagens polcirkel på samma ställe. Längs Helgelands kust ligger legenden om de sju fjälltoppar ”de Syv Søstre”, på mellan 900 och 1 000 meter höjd. För att avsluta dagens fantastiska vyer åker vi förbi Torghatten, det 260 meter höga fjället med ett hål rakt igenom sig.

Dag 6- 2 september

Vi når Trondheim, Norges första huvudstad. Staden grundades redan år 997 och är idag Norges tredje största stad.
Trondheims mest kända byggnadsverk är katedralen Nidarosdomen som vi under vår gemensamma utflykt får uppleva. Nidarosdomen byggdes mellan år 1070-1300 och hade namnet ”Cor Norvegiae” (Norges hjärta) innan reformationen 1537. Katedralen är byggd över St. Olavs begravningsplats. Under denna inblick får vi en guidad tur av katedralen samt att vi får lite egen tid att beundra denna dom där tre drottningar och sju kungar krönta.

Dag 7- 3 september

Vi ankommer Bergen, som under medeltiden var Skandinaviens största stad. Bergens smeknamn var ”porten till fjordarna”. Bergen är en internationell stad med småstadens charm, de mest kända sevärdheterna är Hansakajen Bryggen som finns med på UNESCO:s världsarvslista. När vi kommer i land i Bergen väntar vår transfer buss på oss för att ta oss ut till flygplatsen.

Läs mer och boka här

Ring 054-10 24 05 eller via http://hurtigruten.bengt-martins.se/senioren

Passa på! Om du bokar senast 31 december får du 1000 NOK i fickpengar att spendera ombord – i souvenirshoppen, eller kanske till ett glas vin till middagen. Extra lyx på din resa!

Må bra med Madeleine och vänner – En resa för kropp och själ

$
0
0

Inspireras av kunniga profiler. Testa rolig och effektiv seniorträning, prova stolsyoga, qigong och meditation, hitta dansglädjen, sjung, skratta och träffa nya vänner.
Lär dig mer om dig själv och om hur du blir modigare och vågar mer, om hur du kan ta hand om dig och träna för att må som bäst. Sola, bada, ät och drick gott.

Bäst av allt – hela programmet är specialutformat och anpassat för Seniorens läsare. Du reser tillsammans med likasinnade och alla medföljande profiler och tränare kommer att göra allt för att veckan ska bli en succé.
Den här resan är perfekt även för dig som väljer att resa ensam – här finns ett fullspäckat program att välja ur och massor av tillfällen att göra nya bekantskaper. Läs mer och boka här.

Allt som ingår

  • Inspirerande föreläsningar&workshops
  • Enkel och effektiv gruppträning
  • Rolig släpp loss-dans och discokväll
  • Stolsyoga, qigong och meditation
  • Morgonpromenader längs stranden
  • Trevligt sällskap
  • Kvällsunderhållning enligt program

OBS! Alla aktiviteter är speciellt anpassade för Seniorens läsare. Är du inte medlem i SPF Seniorerna? Bli det här:

Dina inspiratörer

Madelein Månsson, DJ, fitness-instruktör och föreläsare, vill få oss att träna, dansa, göra qi gong och våga mer. Seniorens Må bra-expert.


Kalle Moraeus, musiker, speleman och allsångsledare från Så ska det låta och Moraeus med vänner förgyller vår vecka med musikalisk lekfullhet.

Jill Taube, danslärare och psykiatriker ger oss roliga och enkla danspass. Alla kan hänga med! Fysisk aktivitet och psykiskt välmående.

Bertil Marklund

Bertil Marklund, läkare, professor, författare till internationella bästsäljaren Må bättre & lev 10 år längre har den senaste forskningen.


Challe Lundholm, yogainstruktör och hälsoguide, håller i yoga- och meditationspass och är vår peppande guide.

Kristina Adolfsson, chefredaktör, senioren

Kristina Adolfsson, Seniorens chefredaktör och värd för resan.

RESFAKTA

DATUM: 29 april-6 maj 2019
resmål: 4-stjärniga Playa Granada Club Resort
flyg: Från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn
PRIS: 15 950 kr

I PRISET INGÅR

  • Boende i dubbelrum
    (enkelrumstillägg 2 650 kr)
  • All inclusive, all mat och dryck
  • All träning och aktiviteter enligt program

Tillval: Utflykt mot extra kostnad.

 

ARRANGÖRER:
Värd är Senioren, innehållet skapat av Goodlifetravel by Featurefamiljen och researrangör är ReseSkaparna.

Playa Granada Club Resort ligger i Andalusien, 3,5 km utanför Motril, vid stranden på den spanska sydkusten som kallas Costa tropical och har 320 soldagar per år. Medeltemperaturen i maj är 23 grader.

SÅ BOKAR DU

Ring Reseskaparna, tel 08-94 40 40
eller boka via https://reseskaparna.se/resor/seniorenshalsoresa/
Ange bokningskod SPF Seniorerna

Natursköna Georgien

$
0
0

Vi bor centralt i pittoreska Tbilisi. Eftersom Georgien anses vara vinets ursprungsland, avslutar vi med en vistelse på en vingård i vackra vindistriktet Kakheti.

Med sitt läge mitt emellan Europa och Mellanöstern har Georgien också välsignats med omväxlande kultur och mat. Vi kommer med vår svenska guide att få se Tbilisis traditionella hus med snidade träbalkonger och besöka en familj och se hur ett typiskt georgiskt hem kan se ut. I vindistriktet Kakheti äter och dricker vi gott, till vyn av bergskedjan Kaukasus.

Ur programmet

Stadsvandring i Tbilisi, där vi får se georgisk-ortodoxa kyrkor, synagogor och moskéer. Det kryllar av spännande butiker och kaféer. Vi tar också linbanan upp till Narikalafortet varifrån man har panoramautsikt.

Världsarvsstaden Mtskheta är en av Georgiens äldsta städer som också var huvudstad fram till 400-talet. Vi besöker Jvariklostret och den stora Svetitskhovelikatedralen, där Kristi mantel sägs ligga begravd.

Sista dagen besöker vi en lantlig marknad och en lokal bonde i Kvareli. Vi får lära oss mer om vindruvsodlingen i Georgien och se hur man lagar traditionell mat. På väg tillbaka till Tbilisi besöker vi en textilstudio.

RESFAKTA

Reslängd: 7 dagar
DATUM: 21-27 april
PRIS FÖR MEDLEMMAR: Från Kastrup 16 400, från Arlanda 15 900

TILLÄGG: Enkelrum: 2 750 kr

I PRISET INGÅR

  • Svensk reseledare.
  • Flyg Arlanda/Kastrup via Istanbul till Tbilisi.
  • Fem nätter samt tidig incheckning vid ankomst med del i dubbelrum på hotell av god standard.
  • Fullständigt program inklusive entréavgifter.
  • Frukost alla dagar, samt sju måltider enligt program.
  • Alla transporter och bagagehantering.
  • Dricks till chaufför och guide.

 

Så bokar du:

Boka på www.lotustravel.se
Eller ring 08-545 188 40.

HÄLSORESA MED EXTRA ALLT

$
0
0

När Seniorens stora hälsoresa arrangerades för femte gången var trycket så stort att det sattes in ett extraplan för att alla skulle få komma med. I mitten av april reste 140 seniorer och ledare till Costa Tropical på Spanska solkusten.

Ingen saknade sällskap

Det blev en härlig vecka med mycket träning, trevligt umgänge, underhållning och tänkvärda föredrag på resorten Playa Granada Club med all inclusive. Med på resan var flera ”återfallsdeltagare” som hälsade glatt igenkännande på varandra. Par, väninnor i sällskap och ensamresande män eller kvinnor – ingen behövde sakna sällskap utan blandade sig friskt vid matborden.

Qigong på stranden

Vår egen må bra-expert Madelein Månsson, tillika DJ Gloria, höll i första morgonpassen med qigong på stranden, körde gympapass på dagen och avslutade en av kvällarna med discodans. Researrangören Christina Wallbom och undertecknad tog stavgångsgrupper på morgonpromenader utmed stranden.

Seniorens hälsoresa

Kände oss piggare

Dansläraren och terapeuten Aesa Ardal fick alla att slappna av och dansa loss till musik av Rihanna på en tennisbana vid vattnet. Reseledaren Challe Lundholm höll i olika yogapass, förutom sittyoga på stol ledde hon en bejublad föryngringsyoga. Och visst kände vi oss piggare efter det!

Sång till assistenten

För att inte förglömma Sofia Åhmans cirkelträning som passade alla som ville ha lite extra utmaning. Ni som sett Sofias träningsprogram på SVT:s Gokväll vet vilken energi hon utstrålar.
Allas vår assistent Åke Lundholm fixade allt praktiskt runt omkring – så till den milda grad att flera av männen stämde upp i en gemensam assistentsång under den sista middagen.

Underhållning och nya perspektiv

Det var förstås fullt program även på kvällarna. Bodil Jönssons ”Tankesalonger” gav oss nya perspektiv på tidens gång och insikter om att bli gammal i en ny tid. Paret Monica och Carl Axel Dominique underhöll med jazz och visor från deras långa musikaliska liv. På begäran ordnades också en utflykt till charmiga byn Pampaneira med vandring högt uppe i bergen.

Behöver vi säga att nästa hälsoresa redan är tjingad?

Text och foto: Gunilla Lindahl

Nu har du chansen igen!

Seniorens hälsoresa

29 april till 6 maj är det dags för Seniorens stora hälsoresa igen! Den här gången får DJ Gloria och Challe Lundholm sällskap av folkkäre musikern Kalle Moraeus. Läkaren och professorn Bertil Marlund, författare till ”Må bättre & lev 10 år längre” föreläser och Jill Taube, danslärare och psykiatriker ger oss roliga danspass för fysiskt och psykiskt välmående. Seniorens chefredaktör Kristina Adolfsson följer med på resan.

PLATSER KVAR – Läs mer och boka här!

Dölj faktaruta

Seniorens hälsoresa, Monica Dominique

Monica och Carl-Axel Dominique i en Flamenco. Systrarna Irene Numminen, 77 år från Tavastehus i Finland och Sirkka Arelid, 85 år, från Lidingö reste tillsammans på hälsoresan. Mamma Gerti Eliasson från Huddinge tog med sig sina tre döttrar till Spanien: Agneta Schönquist, Gunilla Längberg och Vanja SchönquistBodil Jönsson kopplade av med livskamraten Göran Bryntse. Kobonden Per-Gunnar Bråtner, 74 år från Degerfors, reste utan sällskap och deltog i Seniorens hälsoresa för andra gången.

”Vi plockar ut godbitarna”

Några röster från resenärerna:

Jan och Hanna-Maija Bergman

JAN OCH HANNA-MAIJA BERGMAN, 73 och 75 ÅR.
Båda leder en målargrupp hos SPF Seniorerna Norrmalm i Stockholm:
– Vi såg annonsen om resan i Senioren och tyckte att den lät lustfylld, som en smågodisskål att plocka ur: Bodil Jönsson, DJ Gloria, Carl-Axel och Monica Dominique förutom alla träningspass.
Jan: Vi plockade olika godisbitar ibland. Jag ville gå på Lationodans men Hanna valde att lyssna på Bodil Jönsson. Det visade sig att det ville alla andra också. Vi var bara tre deltagare på den dansen.
Hanna: Jag är ingen morgonmänniska så Jan har gått på strandpromenaden tillsammans med Claes från Mölle istället.
Jan: Det är många fler kvinnor på resan. Det är tråkigt att vanliga män inte vågar följa med. Men jag är van vid att vara enda mannen på till exempel målarresor. Hoppas att fler män följer med nästa gång!
– Ja, vi kan tänka oss att resa med Senioren igen!

MARGIT OCH LARS ENFELDT, Åsele i Södra Lappland.
De nordligaste deltagarna med renarnas vinterbete inpå knuten:
– Vi såg resan i tidningen Senioren och satte upp oss på väntelista eftersom den snabbt blev fulltecknad. Vi har aldrig varit på hälsoresa så vi var nyfikna på vad som väntade. Tidigare har vi varit med på kryssningar med SPF Seniorerna på Cinderella och uppskattade det.
Lars: Qigong och yoga var nytt för oss. Jag sätter frågetecken för det.
Margit: Samtalen med andra resenärer har gett så mycket. Det blev bingo när vår grupp fick en egen matsal på hotellet.

 

Ulla och Roger Sjöstrand

ULLA OCH ROGER SJÖSTRAND, 73 och 79 ÅR, Lidingö.
Deltar i Seniorens hälsoresa för andra gången:
– Vi följde med i år igen för det var så fantastiskt trevligt på Mallorca förra året. Kombinationen föredrag och gympa är fantastisk. Vi spelar också golf men detta är roligare.
Roger: Sofia Åhmans styrkepass är roliga!
Ulla: Gympan är viktig. Jag vill inte bara ligga still och sola på semestern.
Roger: Det är roligt att vi är fler män denna gång – tjugo mot fem förra året!

 

 

Agneta och Astrid

AGNETA AXENSJÖ, 77 år, Gustavsberg och ASTRID HARTZELL, 71 år, Järfälla.
Gamla arbetskamrater, båda är undersköterskor av den ”gamla stammen”:
– Vi är båda änkor och har rest tillsammans tidigare. Bland annat har vi cyklat på semestrarna. I augusti ska vi fara på Hurtigruten tillsammans.
Astrid: För mig har resan varit mycket positiv, det är en aktiv semester där man kan välja mellan olika pass. Folk är trevliga och rummen är bra.
Agneta: Det är lätt att få kontakt med människor och det gillar jag. Det har varit en lyckad resa!

Dölj faktaruta

 

Vulkanernas Island & Gröna Färöarna

$
0
0

Vi reser till Island och Färöarna 21-28 maj. Här besöker vi lavavattenfall, Snorri Sturlusons varma källa och badar som islänningar i varma grytor. Vi kryssar med båt mellan mäktiga fågelfjäll, upplever livet i byar för 100 år sedan och bor i världens minsta huvudstad.

Utflykt till spektakulära Geysir, dubbelvattenfallet Gullfoss och nationalparken Tingvalla. Bad i Heitur pottir (varma badgrytor) i Reykjavik.

Besök i Reykholt, Snorri Sturlusons hemby, Hraunfossas lavavattenfall samt Islands största varmvattenkälla. Reykjaviks gamla stad och det nya operahuset Harpa.

Flyg till Torshavn på Färöarnas huvudö Streymoy. Historisk stadsvandring med sägner och konst.
Dagsutflykt längs med vackra fjordar till kungsgården Duvugardur och vidare till Färöarnas mäktigaste historiska plats, Kirkjuböur, med Magnuskatedralen.

Över till Eysteroy och de världsberömda Färötröjorna, glasutsmyckningarna i Götugjogv och rundresa i vykortsvackra omgivningar.

Bekväm båttur runt höga fågelfjäll och branta klippor.

(Fullständigt program nedan.)

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se
eller ring 044-209090.

RESFAKTA

Datum: 21-28 maj
Pris för medlemmar: Kastrup 27 985 kr, Arlanda 28 985 kr
Enkelrumstillägg: 3 850 kr

I PRISET INGÅR

    • Flyg och flygskatter Island-Färöarna-Kastrup och Arlanda för de som avreser därifrån
    • Transfer med egen buss t/r flygplatserna – hotellet
    • Sju nätter på nedanstående hotell
    • Frukostbuffé
    • Sju 2- rätters middagar med kaffe/te på maten
    • Fyra luncher på Färöarna
    • Bad i Heitur Pottir
    • Utflykter enl. programmet
    • Alla entréer
    • Vår reseledares medverkan

     

Endast Färöarna 24-28 maj

Med samma utflyktsprogram på Färöarna som på kombinationsresan Island-Färöarna

Pris för medlemmar: Kastrup 16 485 kr, Arlanda 17 985 kr
Enkelrumstillägg: 1 900 kr

Boka din resa på www.cksresor.se
eller ring 044-209090.

Vårt hotell på Island

Hotell Natura i Reykjavik är ett 4-stjärnigt hotell beläget vid Reykjavikbornas rekreationsområde med ca 15 minuters promenad till Hallgrimskyrkan (här börjar centrum). Strax intill hotellet ligger en av Reykjaviks stora sevärdheter Pärlan.

Alla rum har wc/dusch, TV, kylskåp, gratis Wifi och hårtork. Hotellet har även en inomhuspool. Restaurangen på hotellet anses vara en av Reykjaviks bästa och här äter vi våra 2- rätters middagar.

Vårt hotell på Färöarna

Hotel Hafnia ligger mitt på huvudgatan Áarveguri i Gamla stan i Torshavn. Rummen har gratis WiFi. Rummen har minibar, te- och kaffekokare, hårtork samt eget badrum med dusch. Restaurangen på Hafnia serverar internationella rätter och har en populär frukostbuffé som består av lokala ingredienser. Kafe Kaspar i gatuplanet erbjuder bagels, sallader och hembakade godsaker.

Dölj faktaruta

Hela programmet:

(Dagarnas inbördes ordning och innehållet i/mellan de olika dagarnas program kan eventuellt ändras beroende på väder eller andra omständigheter):

Dag 1

Ankomstdag
Avresa från Arlanda kl. 14.20 alt. Kastrup kl. 14.00. Flygtiden till Island är ca 3 timmar och vi landar på Island ca 15.30 resp. 15.10 (två timmars tidsskillnad). Vi börjar med att köra till Reykjaviks centrum för en kort orienteringstur innan vår reseledare tar oss till hotellet, fyrstjärniga hotell Natura. Middag på hotellet

Dag 2

Gyllene Cirkeln – Varma bad
08.30-ca 16.00 utfärd ”Gyllene Cirkeln” till Islands mest berömda sevärdheter, Geysir, Gullfoss, Tingvalla m.m. och med lunchpaus – lunch på egen bekostnad – vid Geysir.

16.30 ska vi bada som islänningarna gör, inte som ”vanliga” turister. Då kör vi nämligen till en av Reykjaviks genuina badanläggningar, med bl.a. Islands världsberömda Heitur pottir (varma badgrytor, det finns här flera olika med temperaturer upp till 44 grader) där vi njuter av det varma vattnet.
Middag på hotellet.

Dag 3

08.30-ca 15.30 Reykholt -Borgafjördur – Reykjavik
Utfärd till bl.a. Snorri Sturlusons Reykholt med Snorris varma källa som är den äldsta kända i Island. Därifrån kör vi till det spektakulära lavavattenfallet Hraunfossa samt till Islands största varmvattenkälla, Deildartunguqver innan vi kör till Borgafjördur för lunch på egen bekostnad. Härifrån vänder vi hemåt där vi vid återkomsten till Reykjavik bl.a. besöker det nya operahuset, Harpa och där det även blir en stunds möjlighet att strosa runt i ”Gamla stan” innan vi kör tillbaka till hotellet.
Middag på hotellet.

Dag 4

Flyg från Island till Färöarna
07.30 avfärd till flygplatsen där flyget avgår 09.40 med ankomst till Färöarnas flygplats Vagar kl. 12.05 (en timmas tidsskillnad) och därifrån tar vår reseledare och vår buss oss till ”världens minsta huvudstad”, Tórshavn, belägen på huvudön Streymoy. När vi kommer till Torshavn äter vi först lunch och sedan gör vi efter incheckning på vårt centrala hotell, 3-stjärniga hotell Hafnia, tillsammans med vår lokalguide en stadsvandring där vi under denna och under kommande utfärder får information om Färingarnas historia, sägner, konst och litteratur m.m.
Middag på hotellet.

Dag 5

9.00-ca 16.00 Saksun – Duvugardur – Tjörnuvik
Vi åker längs fjordarna Kollafjördur och Sundini, viker av mot nordväst och kör genom Saksunadalur till den lilla bygden Saksun med vackra vyer längs hela färdvägen. I Saksun ligger den lilla kyrkan (1858) och den gamla kungsbondgården Duvugardur, högt placerade över en klyfta. Gården från 1600-talet är nu museum. Här inne kan man studera hur människorna levde i en avsides by för 100 år sedan. I storstugan ”kurade man skymning” (kvöldseta), handarbetade, kvad och berättade de gamla sagorna och sägnerna. Tjörnuvik, den nordligaste bygden på Stremoy, ligger vackert belägen i slutet av en vik. Höga fjäll omger bygden och håller solen borta 2/3 av året. Härifrån har man fin utsikt över de förstenade jättarna Risin och Kellingin, och här finns också ett av de få fynden från vikingatiden – resterna av tolv vikingagravar. Åtta kilometer sydväst om Tórshavn vid Velbastadur och Sydradalur är utsikten mot öarna Hestur och Koltur betagande vacker. Vi stannar en stund och beundrar denna innan vi fortsätter de fyra kilometrarna fram till Kirkjuböur, Färöarnas mäktigaste historiska plats. Under medeltiden var här ett religiöst- och kulturellt centrum. År 1120 upprättades biskopssätet här och tre kyrkor finns/har funnits på platsen:

  • Av den äldsta, Mariakyrkan från år 1060, återstår endast grundmuren.
  • ”Sockenkyrkan”, Sankt Olavs kyrka, med sin säregna historia används än idag.
  • Den ofullbordade 26 meter långa och 10 meter breda Magnuskatedralen började byggas på 1200-talet. Stenskelettet visar att det här en gång fanns rikedomar, stora nog att förverkliga nästan en hel katedral-ö.

Kungsgården står alldeles intill kyrkorna och är landets äldsta. Rökstugan, gårdens mittparti, är över 800 år gammal och är idag museum. Gården bebos av familjen Patursson, som varit Kirkjuböbor i sexton generationer, alltsedan reformationen.

I dag lunch i form av matpaket från hotellet.
Middag på hotellet.

Dag 6

9.00-ca 17.00 Eysturoy
Från hotellet går färden via bron över Sundini till Eysteroy och vidare till Sydrugöta. Härefter besöker vi stickbutiken Navia på Toftir som bl.a. gör de vackra färötröjorna. I Götugjógv besöker vi den nya kyrkan med glasutsmyckningar gjorda av Färöarnas internationellt mest kände konstnär, Trondur Patursson innan vi fortsätter mot det vykortsvackra Funningur (som vi ser ”från ovan”), där Grimor Kamban, landets första nybyggare, varit bosatt. Vi fortsätter norrut till den härliga lilla byn Gjógv alldeles ute vid havet. Utsikten mot Kalsoy är storslagen och i naturhamnen i den dramatiskt djupa klyftan pågår ständigt aktiviteter. Från Gjógv är det bara halvannan mil till Eidi som ligger intill ett näs på en södersluttning, skyddat mot nordanvinden av berget och från en utsiktspunkt ovanför ser vi de bägge förstenade jättarna Risin och Kellingin. Utfärden inkluderar lunch som vi äter i Elduvik eller Gjógv (utfärden kan ev. göras i omvänd riktning).
Middag på hotellet.

Dag 7

9.00-ca 15.00 Vestmannabjörgini – Fågelfjällen – Nordens Hus
På förmiddagen kör vi till Vestmanna och bordar en av den legendariske Palli Lamhauges bekväma båtar (med bl.a. toalett). Med den tar vi oss till de mäktiga fågelfjällen och kryssar mellan de höga fristående klipporna. Båtturen tar ca två timmar och efter lunch här kör vi till Nordens Hus i Tórshavn. Resten av dagen är fri.
Middag på hotellet.

Dag 8

Hemresa
Flyget avgår kl. 08.00 från Vagar till Kastrup där vi landar kl. 11.05 och för de som ska vidare till Arlanda avgår det planet från Kastrup kl. 13.10 med ankomsttid 14.20.

 

RESFAKTA

Datum: 21-28 maj
Pris för medlemmar: Kastrup 27 985 kr, Arlanda 28 985 kr
Enkelrumstillägg: 3 850 kr

I PRISET INGÅR

    • Flyg och flygskatter Island-Färöarna-Kastrup och Arlanda för de som avreser därifrån
    • Transfer med egen buss t/r flygplatserna – hotellet
    • Sju nätter på nedanstående hotell
    • Frukostbuffé
    • Sju 2- rätters middagar med kaffe/te på maten
    • Fyra luncher på Färöarna
    • Bad i Heitur Pottir
    • Utflykter enl. programmet
    • Alla entréer
    • Vår reseledares medverkan

     

Endast Färöarna 24-28 maj

Med samma utflyktsprogram på Färöarna som på kombinationsresan Island-Färöarna

Pris för medlemmar: Kastrup 16 485 kr, Arlanda 17 985 kr
Enkelrumstillägg: 1 900 kr

Boka din resa på www.cksresor.se
eller ring 044-209090.

Vårt hotell på Island

Hotell Natura i Reykjavik är ett 4-stjärnigt hotell beläget vid Reykjavikbornas rekreationsområde med ca 15 minuters promenad till Hallgrimskyrkan (här börjar centrum). Strax intill hotellet ligger en av Reykjaviks stora sevärdheter Pärlan.

Alla rum har wc/dusch, TV, kylskåp, gratis Wifi och hårtork. Hotellet har även en inomhuspool. Restaurangen på hotellet anses vara en av Reykjaviks bästa och här äter vi våra 2- rätters middagar.

Vårt hotell på Färöarna

Hotel Hafnia ligger mitt på huvudgatan Áarveguri i Gamla stan i Torshavn. Rummen har gratis WiFi. Rummen har minibar, te- och kaffekokare, hårtork samt eget badrum med dusch. Restaurangen på Hafnia serverar internationella rätter och har en populär frukostbuffé som består av lokala ingredienser. Kafe Kaspar i gatuplanet erbjuder bagels, sallader och hembakade godsaker.

Dölj faktaruta

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se
eller ring 044-209090.

Viewing all 225 articles
Browse latest View live