Quantcast
Channel: Reseklubb - Senioren
Viewing all 225 articles
Browse latest View live

Ett skepp kommer lastat …

$
0
0

Deltagarna möttes av en välkomstdrink när de kom ombord på Cinderella. Morgondagens föreläsare presenterades av konferenciern Annika Hagström. Efter det fick alla deltagare tillgång till sina hytter och kunde ta en vända dit innan det var dags att avnjuta en god trerättersmiddag med havsutsikt, alltmedan fartyget långsamt gled genom Stockholms skärgård och ut på öppet hav.

Vissa föds glada

Efter en – förhoppningsvis – god natts sömn, var det så dags för en heldag med ett fullmatat program, fullt av inspiration och peppande föreläsningar.
Först ut var ”vår egen husläkare”, Magnus Eriksson. Han inledde med att tala om att vissa föds lite gladare än andra, och att det inte är så mycket att göra åt det. När Magnus själv var liten sa hans mamma: ”Du ska inte tro att du är något, du föddes bara med ett gott humör.”
– Menar du att det är så orättvist, att vissa föds glada och andra mer sorgsna? undrade Annika Hagström, och såg lite förskräckt ut.
– Ja, jag tror det, sa Magnus. Men dysterkvistarna har mycket att tillföra de också, lade han till.

Karamellburkar

Hans stora människokärlek genomsyrade det mesta han berättade, hur han under alla sina år som distriktsläkare älskat att gå hem till äldre kvinnor och bli bjuden på karameller ur en burk.
– Det kändes som att jag var hemma hos min mormor eller farmor. Män har inte karamellburkar på samma sätt, de har inte det.
Han sa sig också haft en väldig tur i livet, eftersom han fått ett yrke som ”passade honom som handen i handsken”.
Avslutningsvis slog Magnus ett slag för att man ska vara stolt över sin ålder, glad att vara gammal, och inte försöka göra sig yngre än man är.
– Vi är lika vitala som yngre, även om vi inte springer lika fort.

Bestämde sig att skriva bestseller

Efter Magnus var det dags för ”virvelvinden” Catharina Ingelman Sundberg, som skrivit böckerna om Pensionärsligan, de som stjäl pengar från rika för att ge till fattiga pensionärer. Hennes peppande föreläsning beskrev hur allt, eller i alla fall väldigt mycket, är möjligt om man bara ger sig den på det.
Catharina beskrev hur hon tidigare levde på 7000 i månaden, hade skrivit flera böcker men ingen som blivit någon pengasuccé.
-Så jag bestämde mig för att skriva en bestseller. Och så gjorde jag det!

Var kryssningen som ni förväntat er?

Kerstin Lindmark, Britta och Staffan Wagner:
-Det var bättre än vi förväntat oss! Vi brukar åka på författarkryssningar, men det här var väldigt kul. Trevliga föreläsare och många bra tips. Jag ska gå med i Aktiespararna nu!


Agneta Englund, Gunilla Colliander, Ylva Bergengren, Inger Tidelius:
-Det vi föll för var faktiskt att vi läste menyn i förväg, och att Ingalill skulle prata om böcker! Det var en bra sammansättning, med läkaren, boktips, ekonomi och annat. Och så tycker vi att det var toppen att det inte var fler med, andra kryssningar vi varit på har det varit så mycket folk att det varit jobbigt. Föredömligt var också att man inte fick boka platser i föreläsningssalen, utan sätta sig där det fanns plats. Längden på föreläsningarna var också bra.

Dölj faktaruta

Bättre i fängelse

Böckerna om Pensionärsligan fick hon idén till då hon under tio års tid besökte sin moster på ett äldreboende i Siljansnäs i Dalarna. Under årens gång såg hon hur de äldre fick det sämre och sämre, och fick idén att skriva en berättelse om ett gäng pensionärer som ger sig den på att hamna i fängelse, eftersom de får det bättre där än på äldreboendet.

För höga krav

Efter en kaffepaus och bensträckare var Seniorens expert på sex och samlevnad, Malena Ivarsson, på plats. Annika Hagström undrade vilka de vanligaste frågorna hon får av läsarna är, och Malena räknade in dem i tre olika kategorier: ”Jag vill ha en ny partner”, ”Vad finns det för hjälpmedel?” och ”Nu borde vi ju ha tid för varandra”.
Vidare pratade Malena om hur vi idag ofta har alldeles för höga krav på våra relationer.
-Relationerna belastas av alla lyckokrav. Vi har så mycket föreställningar idag om vad en relation ska uppfylla, och lägger för stora krav på relationen som är som en liten planta som behöver vatten och omvårdnad, sa Malena.

”Sexfulness”

Hon tycker också att uttrycket ”ha sex” är tråkigt, och försöker istället lansera begreppet ”sexfulness”, som omfattar närhet, tid, lugn och ro. Som att bara ligga bredvid varandra, lyssna, känna, ta sig tid. Framförallt vara helt närvarande.
Malena utlyste även en tävling med fina priser. Den eller de som kom med det bästa relationstipset skulle få prispåsen. Det blev Christina och Ulf Ericsson som kammade hem det, genom sin fiffiga lösning med löpande ”ettårs-kontrakt”. Varje år i november sätter de sig ner och går igenom hur relationen fungerar, vad som är bra och vad som behöver förbättras.
-Och så gör vi något roligt på utvärderingsdagarna, det ska inte kännas som något tråkigt eller betungande förstås, sa Christina.

Gör nåt roligt

Seniorens privatekonomiska expert Ylva Yngvesson försökte lätta upp ämnet ekonomi lite grand. Många säger sig känna ”panik” inför sin egen ekonomi, men Ylva betonade vikten av att helt enkelt sätta sig ner och beta av det man måste göra, som att boka tid med en jurist, se över försäkringarna och sparpengarna.
-Man ska vara rädd om pengarna, men också se till att göra något roligt för dem, sa Ylva.

Inga tråkiga böcker

Efter en välbehövlig lunch bjöds vi på mängder av spännande boktips av Ingalill Mosander (se lista härintill), som sa sig precis som Magnus, ha fått ett jobb som passar henne som handen i handsken.
-Jag får läsa böcker och jag får betalt för det!
Hon slog också fast att livet är för kort för tråkiga böcker. Känner man att man inte gillar en bok behöver man inte, eller SKA man inte, plåga sig igenom den. Det finns så många andra som väntar på att bli lästa.

Skottlandsresa

Avslutningsvis bjöd Christina Wallbom från Reseskaparna på spännande restips, allt från salsa på Kuba till vin- och vandringsresor. Hon fick också den stora glädjen att dela ut första priset i en tipsrunda som alla kunde delta i under dagen. Första pris var en resa till Skottland, inte illa alls.

Ingalills boktips:

  • Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld
  • I trädgården hörs andra ekon av Göran Greider
  • Störst av allt av Malin Persson Giolito
  • Kobra av Deon Meyer
  • Efter din död av Eva Doland
  • Ännu ett liv av Theodor Kallifatides
  • Mörkrummet av Susan Faludi
  • Den sista kvinnan av Audur Ava Olafsdottir
  • En engelsk gentleman av Jane Gardam
  • Elena Ferrantes fyra böcker. Den sista heter Det förlorade barnet.
  • Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström
  • Den lille fursten av Barbro Lindgren och Eva Eriksson
  • Hjälp, vi har fått barnbarn! av Erik Sidenbladh
Dölj faktaruta

Trötta men nöjda och fyllda av intryck tog sig sedan alla i land och hem till en välbehövlig vila. Det tar på krafterna att åka på kryssning, men roligt är det!

Text och foto: Ulrika Palmcrantz


Res runt i spännande Albanien

$
0
0

Följ med på en rundresa som tar oss till södra Albanien, Illyrernas rike, världsarvsstäder som Berat, Gjiro-jaster och Shkoder samt Albaniens färgsprakande huvudstad Tirana. Josif har skräddarsytt denna resa för Seniorens reseklubb, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Albanien är ännu inte så utforskat, hit har turismen knappt hunnit nå än. Ett bergigt kustland, till ytan lika stort som Småland, som bjuder på storslagen natur och intressanta historiska lämningar. Denna resa är en unik möjlighet att verkligen få uppleva Albanien, få nya insikter om landets historia, se dess vackra natur och njuta av den goda maten. Lyssna till Josif som berättar om sin uppväxt under den kommunistiska regimen, svenska anknytningar och dagens Albanien, ett land under förändring.

Josif Paparisto är född och uppvuxen i Tirana och bodde i Sverige under tidigt 90-tal. Hans kunskap om landet och sin egen historia förmedlar Josif på ett personligt sätt när han visar sitt hemland. Han uppfyller sin livsdröm att visa Albanien för svenska resenärer.

Boka här!

Arrangör: ReseSkaparna event & resor
Kontakt: 08-94 40 40 – info@reseskaparna.sewww.reseskaparna.se

Fakta Albanienresan

Pris från: 14 950 kronor
Reslängd: 9 dagar
Avresa: 26 SEP

I PRISET INGÅR

• Ciceron och guide Josif Papristo
• Flyg Arlanda/Kastrup – Tirana via Wien t/r
• Del i dubbelrum med frukost (F) på bra 3 -5 stjärniga hotell.
Berat 1 natt, Gjirojaster 2 nättert, Dhermi 2 nätter, Tirana 3 nätter
• 7 luncher inkl vin & vatten (L)
• 5 middagar inkl vin & vatten (M)
• Rundresa 9 dagar med buss
• Guidade rundturer i Berat, Gjirokaster, Tirana, Shkoder & Durres
• Besök till Butrint
• Besök till vingård med vinprovning
• Besök till etnogård
• Guidad visning Bunkart2
• Övriga besök enligt program

Tillägg
Enkelrum: 1 850 kr
Avresa Kastrup: 350 kr

Preliminära flygtider (Austrian)
Arlanda-Tirana via Wien 09.45 – 14.20
Tirana – Arlanda via Wien 15.05-22.35
Kastrup-Tirana via Wien 10.15-14.20
Tirana – Kastrup via Wien 15.05-19.20

Preliminära Hotell

Berat:

Hotel Mangalemi Berat 3*
www.mangalemihotel.com

Hotel Onufri Berat 4*
http://hotelonufri.com

Gjirokaster:

Hotel Argjiro Gjirokaster 4*
www.hotelargjiro.al

Dhermi:

Hotel Elyseum 4*
www.elysiumhotel.al

Hotel Splendor4*
www.hotelsplendor.al

Tirana:

Rogner Hotel Europapark Tirana, 5*
www.rogner.com/tirana

Dölj faktaruta

Program:

Dag 1 DURRES, BERAT
Flyg via Belgrad till Tirana. Josif, vår svensk-talande guide möter oss på flygplatsen i Ti-rana och vi reser med buss till hamnstaden Durrës, Albaniens nästa största stad. Nu vän-tar en god måltid på restaurang intill Adria-tiska havet. Under en intressant stadsrundtur får vi se Balkans största romerska amfiteater och det venetianska tornet. Vidare mot Be-rat, en mycket intressant stad med anor från 1200-talet. Väl framme bor vi i den historiska delen av staden. (L)

DAG 2: BERAT, GJIROJASTÊR
Berat är med på UNESCO:s världsarvslista och är en av Albaniens stora sevärdheter . På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Under en rundtur besöker vi Berats urtida moskéer och kyr-kor, slottet och över 300 år gamla bebodda hus. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när Ottomanska riket, Turkiet, härskade över Albanien. Vi avslutar uppe på borgen, varifrån man har en vacker utsikt över bergen, med en god lunch. På eftermiddagen väntar en bussresa genom vackra landskap till Gjirokastër. Väl framme, i den kuperade staden, äter vi en god mid-dag. (F,L, M)

DAG 3: GJIROJASTER & LOKAL GÅRD
Under en rundtur lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttning-arna i Drinodalen, även denna stad är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet: hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten, träbalkonger och vita stenväg-gar. Idag skall vi möta Josifs vän som har en gård, det blir ett speciellt möte där vi lär oss mer om hur det är att vara bonde tillbaka i tiden och i nutid. Åter till Gjirokastër för egen tid att utforska staden. Middag på en karak-teristisk restaurang. (F,L,M)

DAG 4: BUTRINT, SARANDE, DHERMI
En vacker bussresa förbi berg och genom da-lar tar oss till Butrint, med stopp vid Blå Ögat, en naturpark med spektakulära vattenkällor. Vi reser tillbaka i tiden när vi besöker Butrint, en stor och mycket stämningsfull arkeolo-gisk fyndplats, drygt 3000 år gammal. Butrint har varit både grekisk koloni och romersk stad. Det är en fantastisk och fantasieggande upplevelse att dröja en stund i amfiteatern, att flanera bland pelare och portaler och i detgamla badhuset som omges av frodig grön-ska och där salta, varma havsvindar sveper in. Även Butrint är upptaget på UNESCO:s världsarvlista. Lunch vid havet i Sarandë. Nu reser vi längs havet till Dhërmi vid den alban-ska rivieran. Middag på hotellet. (F,L, M)

DAG 5: DHERMI
Idag skall vi ta en liten paus och koppla av vid havet. Det finns tid för bad i Joniska havets klara, varma vatten. För er som önskar står vår guide gärna till tjänst för en vandrings-upplevelse till gammelby Himara. (F,L, M)

DAG 6: DHERMI, TIRANA
Vår buss tar oss längs serpentinvägen mot Vlorë, vi ser ålderdomliga och fascinerande byar. Väl framme i huvudstaden Tirana, ser-veras en god lunch innan vi får våra rum på vårt centralt belägna hotell. På eftermidda-gen egen tid att koppla av eller ta en prome-nad i Tiranas vackra stadspark. (F,L)

DAG 7: TIRANA
Idag skall vi få uppleva Tirana under en in-tressant guidad promenad genom centrala Tirana med dess fantasieggande arkitek-tur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. I Bunkart2, ett museum om den hänsynslösa regimen i Albanien får vi en insikt i landets grymma historia. På eftermiddagen besöker vi Kvar-teret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var Kvarteret ett mytiskt begrepp. Det var Mak-ten. Palatset. Storebrors kontrollrum. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, de kvarter där de albanska ledarna hade levt skyddade av soldater och poliser och fre-dade från insyn. Avskedsmiddag på Josifs fa-vorit fiskrestaurang, vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning. (F, M)

DAG 8: TIRANA, SHKODER
Idag väntar en spännande heldagsutfärd till Shkoder som ligger vid södra sidan av Shko-dersjön. Vi besöker en vingård och en etno-gård, där vi får uppleva en lite speciell lunch med många goda smaker tillagad av eko-logiska råvaror. Vidare mot Rozafa borgen och Shkoder, en huvudsakligen katolsk stad, präglad av italiensk och österrikisk arkitek-tur. Vi besöker bl.a. stadens världsberömda katedral, samt bildutställning av Marubi, en välkänd italienare som verkade i Albanien i slutet av 1800-talet. Åter mot Tirana. ( F,L )

DAG 9: TIRANA, HEMRESA
Egen förmiddag. Hemresa. (F)

Fakta Albanienresan

Pris från: 14 950 kronor
Reslängd: 9 dagar
Avresa: 26 SEP

I PRISET INGÅR

• Ciceron och guide Josif Papristo
• Flyg Arlanda/Kastrup – Tirana via Wien t/r
• Del i dubbelrum med frukost (F) på bra 3 -5 stjärniga hotell.
Berat 1 natt, Gjirojaster 2 nättert, Dhermi 2 nätter, Tirana 3 nätter
• 7 luncher inkl vin & vatten (L)
• 5 middagar inkl vin & vatten (M)
• Rundresa 9 dagar med buss
• Guidade rundturer i Berat, Gjirokaster, Tirana, Shkoder & Durres
• Besök till Butrint
• Besök till vingård med vinprovning
• Besök till etnogård
• Guidad visning Bunkart2
• Övriga besök enligt program

Tillägg
Enkelrum: 1 850 kr
Avresa Kastrup: 350 kr

Preliminära flygtider (Austrian)
Arlanda-Tirana via Wien 09.45 – 14.20
Tirana – Arlanda via Wien 15.05-22.35
Kastrup-Tirana via Wien 10.15-14.20
Tirana – Kastrup via Wien 15.05-19.20

Preliminära Hotell

Berat:

Hotel Mangalemi Berat 3*
www.mangalemihotel.com

Hotel Onufri Berat 4*
http://hotelonufri.com

Gjirokaster:

Hotel Argjiro Gjirokaster 4*
www.hotelargjiro.al

Dhermi:

Hotel Elyseum 4*
www.elysiumhotel.al

Hotel Splendor4*
www.hotelsplendor.al

Tirana:

Rogner Hotel Europapark Tirana, 5*
www.rogner.com/tirana

Dölj faktaruta

Boka här!

Arrangör: ReseSkaparna event & resor
Kontakt: 08-94 40 40 – info@reseskaparna.sewww.reseskaparna.se

Kiev – Europas vackraste stad

$
0
0

Upplev Kiev, en av Europas vackraste huvudstäder med en mycket intressant historia. Staden är vackert belägen invid floden Dnjepr. Kiev stoltserar med en imponerande arkitektur samtidigt som staden erbjuder ett rikt kulturliv och många mysiga caféer. Shoppingutbudet är brett och promenadstråken genom Kievs parker är många.

Vi besöker många sevärdheter, som Sofiamuseet och vi tar en promenad på Andrijivskij Uzviz (Kievs Montmartre) och besöker den förre presidenten Janukovitjs omtalade residens utanför Kiev. Lokala specialiteter serveras och vi får under en vinprovning smaka de goda vinerna. Vår svenska reseledare Catharina Falkengård visar oss denna pulserande lite okända stad med omnejd.

Boka här!

Arrangör: ReseSkaparna event & resor
Kontakt: 08-94 40 40 – info@reseskaparna.sewww.reseskaparna.se

Fakta Kievresan

Seniorens pris: 7 650 kr
Ordinarie pris: 7 950 kr
Reslängd: 4 dagar
Avresa: 17 maj 2019

I priset ingår

• Svensk reseledare Catharina Falkengård
• Flyg Arlanda/Köpenhamn-Kiev t/r
• Transfer flygplats-hotell i Kiev t/r
• Del i dubbelrum med frukost (F)
• 2 luncher (L)
• 2 middagar (M)
• 1 vinprovning
• Stadsrundturer
• Utfärd till Lavra
• Utfärd till Hutir Savki
• Övriga besök enligt program

Tillägg
Enkelrum: 1100 kr
Flyg från Köpenhamn: 1700 kr

TILLVAL
Utfärd till Mezhigirya 600 kr

Preliminärt hotell
Holiday inn Kiev ****
www.holidayinn.com/

Preliminära flygtider
UT:
Arlanda-Kiev, 15:05-18:25
HEM:
Kiev-Arlanda, 20:30 – 21:50
alternativt
UT:
Kastrup-Warsawa, 10:35-12:00
Warsawa-Kiev, 14:40-17:15
HEM:
Kiev-Warsawa, 18:00-18:35
Warsawa-Kastrup, 20:30-22:00

Vi reserverar oss för ändringar utom vår kontroll.

Dölj faktaruta

DAG 1: STOCKHOLM – KIEV
Vi möts på Arlanda/Kastrup och flyger direkt till Kiev. Vi kommer fram till kvällen. Transfer till vårt centalt belägna hotell. Incheckning och traditionell ukrainsk middag med lokala specialiteter på restaurang. (M)

DAG 2 : KIEV STADSRUNDTUR
Vi ser parkerna och huvudgatan Khreshchatyk med dess många gatucaféer. Det påminner om Rom eller Paris. Vi stiftar bekantskap med stadens arkitektur, med pärlor som Vladimirkatedralen, den Gyllene Porten, Nationaloperan, baletthuset,
Mikaelkatedralen med sina guldspiror samt den äldsta delen av Kiev – Podil.
Under en guidad tur besöker vi Sofiamuseet, ett minnesmärke från 1000-talet till 1700-talet som anlades år 1037 av Fursten
Jaroslav den Vise. Jaroslav var gift med den svenska prinsessan Ingegerd Olofsdotter.
Katedralen är berömd för sina vackra fresker och kanske framförallt för alla mosaiker som finns bevarade sedan 1000-talet.
En annan av stadens mest omnämnda sevärdheter är Mikaelkatedralen med sitt kloster och gyllene kupoler. En god lunch
med dryck serveras på en lokal restaurang.
Nu ska vi promenera lite och fortsätter vår utforskning av staden till fots med Andrijivsky Uzviz – Kievs Montmartre. Många
hus här har en given plats i stadens historia.
Numera är gatan fylld med människor som promenerar bland antikvariat, souvenirbutiker och caféer. Här hittar vi typiska
ukrainska broderier, tavlor, ryska matrjoshkor, gamla militärkläder m.m. Vi besöker en lokal matmarknad och går i den gamla
staden. Dagen avslutas sedan med gemensam middag på hotellet efter att vi fått smaka på lokalt vin på en vinbar. (F,L,M)

DAG 3: FRIVILLIG UTFÄRD MEZHIGIRYA
En mycket speciell utfärd till den förre presidenten Janukovytjs lyxiga residens utanför Kiev. Mezhigirya var under större delen av 1900-talet en statlig egendom som sedan gjordes om till Janukovytjs privata residens. De palatsliknande byggnaderna vid floden Dnjepr breder ut sig över ett område om 1,4 miljoner kvadratmeter, omgivna av en mur som är över fem mil lång. Guiden visar oss runt på denna märkliga plats där inga pengar verkar ha sparats i jakten på att bygga upp en kejsares status. Vi ser ett överflöd av guld, marmor och kristall, en konstgjord sjö, ett privat zoo, en privat kyrka och ett garage med ett stort antal veteranbilar och lyxbilar samt många udda detaljer.
Tillbaka till Kiev för en eftermiddag på egen hand i staden. (F)

DAG 4: LAVRA, TRADITIONER & HEMRESA
Frukost och utcheckning från hotellet. Vi börjar dagen med att besöka Grottklostret, som är Kievs mest kända sevärdhet och är med på UNESCO:s världsarvslista. Klostret uppkom redan 1051 och är idag högkvarteret för den ukrainska ortodoxa kyrkan. Strax innan lunch beger vi oss till Hutir Savki, ett etnografiskt museum där vi lär oss mer om den ukrainska traditionen och livet på landet genom tiderna.
Till lunch får vi smaka hemlagad “borsch” och andra traditionella maträtter. Dags för färd till flygplatsen för hemresa. (F, L)

Då Kiev är en stor stad blir det en hel del promenerande under resan. Många guidade rundturer sker till fots, ibland utan möjlighet att vila sittandes. Kontakta oss om du har funderingar kring detta.

 

Boka här!

Arrangör: ReseSkaparna event & resor
Kontakt: 08-94 40 40 – info@reseskaparna.sewww.reseskaparna.se

Fakta Kievresan

Seniorens pris: 7 650 kr
Ordinarie pris: 7 950 kr
Reslängd: 4 dagar
Avresa: 17 maj 2019

I priset ingår

• Svensk reseledare Catharina Falkengård
• Flyg Arlanda/Köpenhamn-Kiev t/r
• Transfer flygplats-hotell i Kiev t/r
• Del i dubbelrum med frukost (F)
• 2 luncher (L)
• 2 middagar (M)
• 1 vinprovning
• Stadsrundturer
• Utfärd till Lavra
• Utfärd till Hutir Savki
• Övriga besök enligt program

Tillägg
Enkelrum: 1100 kr
Flyg från Köpenhamn: 1700 kr

TILLVAL
Utfärd till Mezhigirya 600 kr

Preliminärt hotell
Holiday inn Kiev ****
www.holidayinn.com/

Preliminära flygtider
UT:
Arlanda-Kiev, 15:05-18:25
HEM:
Kiev-Arlanda, 20:30 – 21:50
alternativt
UT:
Kastrup-Warsawa, 10:35-12:00
Warsawa-Kiev, 14:40-17:15
HEM:
Kiev-Warsawa, 18:00-18:35
Warsawa-Kastrup, 20:30-22:00

Vi reserverar oss för ändringar utom vår kontroll.

Dölj faktaruta

Seniorens stora hälsoresa – för kropp och själ

$
0
0

Enkel och rolig träning, inspirerande föreläsningar, härlig dans, skön yoga och qigong, sång, discokväll, många skratt, gemensamma middagar med god mat, vin och trevligt sällskap. Den här resan är fylld av allt som gör oss lyckligare, friskare, lugnare och starkare.

Vi bor med all inclusive på 4+-stjärniga resort TUI Magic life Plimmiri som ligger direkt vid stranden på sydöstra Rhodos. Här finns också fler fina poolområden. Hotellet är helt anpassat för en aktiv semester och erbjuder många möjligheter till egna aktiviteter som tennis, bågskytte, vattensport mm .

Tillsammans med några av Sveriges mest inspirerande tränare och profiler får vi en kanonvecka och kommer hem med ny kraft, nya verktyg för ett friskare och roligare seniorliv och massor av roliga minnen i bagaget.

 

SÄKRA DIN PLATS!

Skicka e-post till info@goodlifetravel.se eller ring 08-20 15 40

Här är programmet:

View of Ladiko Anthony Quinn Bay. Rhodes, Dodecanese Islands, Greece, Europe

Föredrag, träning och utflykter

Under veckan erbjuds ett spännande program med träning, föredrag, underhållning och utflykt samt en vandring.

En dag kan se ut så här:

08.00 Qi gong med Madelein Månsson

08.00 Promenad med Senioren

10.00 Föreläsning med Bodil Jönsson

11.15 Kom i gång träning med Madelein Månsson

12.00 Dansa salsa med Ann Wilson

SIESTA/LUNCH

14.30 Workshop: Sjung och hitta din röst med Marie Bergman

15.45 Dansa Cha-cha med Ann Wilson

16.30 Föryngrings-yoga med Challe Lundholm

18.30 Mingel och bubbel

19.00 Gemensam middag

20.30 Disco-kväll med Gloria, (Madelein Månsson) – Shake it baby!

 

Vår utflykt

För den som vill: En av dagarna under veckan gör vi en utflykt till Lindos. Du betalar resan själv.

OBS! Alla aktiviteter är speciellt anpassade för Seniorer*

*Hotellet ligger utsträckt på ett stort område vilket kan medföra att man måste promenera en bit för att ta sig till olika platser. Det finns möjlighet till transport inom området men de är begränsade. Därför är god rörlighet att rekommendera. Är du osäker – hör av dig.

Dölj faktaruta

Vi som inspirerar dig:

Madelein Månsson, DJ, fitnessinstruktör, Seniorens Må bra-expert, samt föreläsare:
Våga nytt efter 60, det är Madeleins budskap. Hon vill ingjuta mod och styrka i alla seniorer och är själv bästa exemplet. Vid 60 tog livet tog en ny vändning. Nu håller hon populära, gympapass, driver discoklubben GLORIAS för 50+, där hon själv är DJ Gloria, discjockey, och håller i föreläsningar och kryssningar. Hon kommer att få oss att vilja träna, dansa, göra qi gong och att våga.
Läs mer på www.gloriasdj.se

Bodil Jönsson, författare, filosof och fysiker:
Bodil gör oss klokare och får oss fundera över livet och tiden. Hon slog igenom med storsäljaren ”Tio tankar om tid” och  Uppföljaren, hennes nya bok ”Gott om tid” står i fokus på denna resa. Bodil ger oss tänkvärdheter och verktyg för ett härligare och mer njutbart seniorliv med en upplevelse av att vi faktiskt har gott om tid. Seniorens läsare utsåg Bodil Jönsson till Årets Senior 2011.
Läs mer på www. bodiljonsson.se

Marie Bergman, artist, livscoach med rösten som specialitet:
Härligt livsbejakande Marie får oss att hitta och våga släppa fram vår egen röst. Med Marie, invald i Swedish Hall of Fame 2018, får vi utforska rösten och ljudens möjlighet till läkning, livslyft och varmglädje och förstås njuta av och sjunga med i Maries egen tidlösa, unika låtskatt.
Läs mer på https://www.mariebergman.nu/

 

Ann Wilson, känd från Let´s dance:
Dansproffset som kan få det att spritta i benen på vem som helst. Med sitt smittande skratt och sin härliga energi får hon oss att våga dansa loss i allt från slasa, disco, jive mm – och gilla det! Vi dansar en och en och alla kan vara med.
Läs mer på http://annwilson.se/

Challe Lundholm, yogalärare resans peppande guide vill få oss att släppa loss och ha kul och ger oss verktyg för ett skönare och friskare liv med en medicinsk typ av yoga, andning och meditation som alla kan göra. Vi får bla testa stolsyoga, ståyoga, breathwalk och mindfulness.
Läs mer på https://www.goodlifetravel.se/happyandhealthy

 

En rolig och givande vecka:

  • Inspirerande föreläsningar och workshops
  • Rolig och effektiv träning
  • Skojiga danspass
  • Avslappnande och stärkande yoga
  • Qi gong
  • Sång och musik
  • Vandring
  • Promenader
  • Hälsoinspiration
  • Discokväll med Gloria
  • Mingel och bubbel
  • God mat och vin
  • Grekisk afton
  • Gemensamma middagar
  • Nya vänner
  • Kul kvällsunderhållning
  • Utflykt till Lindos (tillval mot extra kostnad)

RESFAKTA

TUI MAGIC LIFE – Plimmiri

DATUM: 28 sept – 5 okt 2019

RESMÅL: Rhodos, TUI Magic Life Plimmiri

FLYG FRÅN: Stockholm, Malmö och Norrköping.

PRIS: 16 295 kr, all inclusive, del i dubbelrum. Enkelrumstillägg 4 500 kr.

OBS: Hotellet ligger utsträckt på ett stort område vilket kan medföra att man måste promenera en bit för att ta sig till olika platser. Det finns möjlighet till transport inom området men de är begränsade. Därför är god rörlighet att rekommendera. Är du osäker – hör av dig.

 

I PRISET INGÅR

Flygresa, transfer, del i dubbelrum

All inclusive = all mat och dryck i restauranger och barer, snacks, kaffe mm.

All träning och aktiviteter enligt program.

Minst 70 bokade krävs för att resan ska bli av.

Researrangör: TUI

Innehållsproducent: goodlifetravel.se by FeatureFamiljen

 

Dölj faktaruta

 

Efter den 1 april:

Boka här: www.tui.se/seniorenshalsoresa

Har du frågor ring 08-20 15 40 eller 08-720 88 28

Ett skepp kommer lastat …

$
0
0

Deltagarna möttes av en välkomstdrink när de kom ombord på Cinderella. Morgondagens föreläsare presenterades av konferenciern Annika Hagström. Efter det fick alla deltagare tillgång till sina hytter och kunde ta en vända dit innan det var dags att avnjuta en god trerättersmiddag med havsutsikt, alltmedan fartyget långsamt gled genom Stockholms skärgård och ut på öppet hav.

Vissa föds glada

Efter en – förhoppningsvis – god natts sömn, var det så dags för en heldag med ett fullmatat program, fullt av inspiration och peppande föreläsningar.
Först ut var ”vår egen husläkare”, Magnus Eriksson. Han inledde med att tala om att vissa föds lite gladare än andra, och att det inte är så mycket att göra åt det. När Magnus själv var liten sa hans mamma: ”Du ska inte tro att du är något, du föddes bara med ett gott humör.”
– Menar du att det är så orättvist, att vissa föds glada och andra mer sorgsna? undrade Annika Hagström, och såg lite förskräckt ut.
– Ja, jag tror det, sa Magnus. Men dysterkvistarna har mycket att tillföra de också, lade han till.

Karamellburkar

Hans stora människokärlek genomsyrade det mesta han berättade, hur han under alla sina år som distriktsläkare älskat att gå hem till äldre kvinnor och bli bjuden på karameller ur en burk.
– Det kändes som att jag var hemma hos min mormor eller farmor. Män har inte karamellburkar på samma sätt, de har inte det.
Han sa sig också haft en väldig tur i livet, eftersom han fått ett yrke som ”passade honom som handen i handsken”.
Avslutningsvis slog Magnus ett slag för att man ska vara stolt över sin ålder, glad att vara gammal, och inte försöka göra sig yngre än man är.
– Vi är lika vitala som yngre, även om vi inte springer lika fort.

Bestämde sig att skriva bestseller

Efter Magnus var det dags för ”virvelvinden” Catharina Ingelman Sundberg, som skrivit böckerna om Pensionärsligan, de som stjäl pengar från rika för att ge till fattiga pensionärer. Hennes peppande föreläsning beskrev hur allt, eller i alla fall väldigt mycket, är möjligt om man bara ger sig den på det.
Catharina beskrev hur hon tidigare levde på 7000 i månaden, hade skrivit flera böcker men ingen som blivit någon pengasuccé.
-Så jag bestämde mig för att skriva en bestseller. Och så gjorde jag det!

Var kryssningen som ni förväntat er?

Kerstin Lindmark, Britta och Staffan Wagner:
-Det var bättre än vi förväntat oss! Vi brukar åka på författarkryssningar, men det här var väldigt kul. Trevliga föreläsare och många bra tips. Jag ska gå med i Aktiespararna nu!


Agneta Englund, Gunilla Colliander, Ylva Bergengren, Inger Tidelius:
-Det vi föll för var faktiskt att vi läste menyn i förväg, och att Ingalill skulle prata om böcker! Det var en bra sammansättning, med läkaren, boktips, ekonomi och annat. Och så tycker vi att det var toppen att det inte var fler med, andra kryssningar vi varit på har det varit så mycket folk att det varit jobbigt. Föredömligt var också att man inte fick boka platser i föreläsningssalen, utan sätta sig där det fanns plats. Längden på föreläsningarna var också bra.

Dölj faktaruta

Bättre i fängelse

Böckerna om Pensionärsligan fick hon idén till då hon under tio års tid besökte sin moster på ett äldreboende i Siljansnäs i Dalarna. Under årens gång såg hon hur de äldre fick det sämre och sämre, och fick idén att skriva en berättelse om ett gäng pensionärer som ger sig den på att hamna i fängelse, eftersom de får det bättre där än på äldreboendet.

För höga krav

Efter en kaffepaus och bensträckare var Seniorens expert på sex och samlevnad, Malena Ivarsson, på plats. Annika Hagström undrade vilka de vanligaste frågorna hon får av läsarna är, och Malena räknade in dem i tre olika kategorier: ”Jag vill ha en ny partner”, ”Vad finns det för hjälpmedel?” och ”Nu borde vi ju ha tid för varandra”.
Vidare pratade Malena om hur vi idag ofta har alldeles för höga krav på våra relationer.
-Relationerna belastas av alla lyckokrav. Vi har så mycket föreställningar idag om vad en relation ska uppfylla, och lägger för stora krav på relationen som är som en liten planta som behöver vatten och omvårdnad, sa Malena.

”Sexfulness”

Hon tycker också att uttrycket ”ha sex” är tråkigt, och försöker istället lansera begreppet ”sexfulness”, som omfattar närhet, tid, lugn och ro. Som att bara ligga bredvid varandra, lyssna, känna, ta sig tid. Framförallt vara helt närvarande.
Malena utlyste även en tävling med fina priser. Den eller de som kom med det bästa relationstipset skulle få prispåsen. Det blev Christina och Ulf Ericsson som kammade hem det, genom sin fiffiga lösning med löpande ”ettårs-kontrakt”. Varje år i november sätter de sig ner och går igenom hur relationen fungerar, vad som är bra och vad som behöver förbättras.
-Och så gör vi något roligt på utvärderingsdagarna, det ska inte kännas som något tråkigt eller betungande förstås, sa Christina.

Gör nåt roligt

Seniorens privatekonomiska expert Ylva Yngvesson försökte lätta upp ämnet ekonomi lite grand. Många säger sig känna ”panik” inför sin egen ekonomi, men Ylva betonade vikten av att helt enkelt sätta sig ner och beta av det man måste göra, som att boka tid med en jurist, se över försäkringarna och sparpengarna.
-Man ska vara rädd om pengarna, men också se till att göra något roligt för dem, sa Ylva.

Inga tråkiga böcker

Efter en välbehövlig lunch bjöds vi på mängder av spännande boktips av Ingalill Mosander (se lista härintill), som sa sig precis som Magnus, ha fått ett jobb som passar henne som handen i handsken.
-Jag får läsa böcker och jag får betalt för det!
Hon slog också fast att livet är för kort för tråkiga böcker. Känner man att man inte gillar en bok behöver man inte, eller SKA man inte, plåga sig igenom den. Det finns så många andra som väntar på att bli lästa.

Skottlandsresa

Avslutningsvis bjöd Christina Wallbom från Reseskaparna på spännande restips, allt från salsa på Kuba till vin- och vandringsresor. Hon fick också den stora glädjen att dela ut första priset i en tipsrunda som alla kunde delta i under dagen. Första pris var en resa till Skottland, inte illa alls.

Ingalills boktips:

  • Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld
  • I trädgården hörs andra ekon av Göran Greider
  • Störst av allt av Malin Persson Giolito
  • Kobra av Deon Meyer
  • Efter din död av Eva Doland
  • Ännu ett liv av Theodor Kallifatides
  • Mörkrummet av Susan Faludi
  • Den sista kvinnan av Audur Ava Olafsdottir
  • En engelsk gentleman av Jane Gardam
  • Elena Ferrantes fyra böcker. Den sista heter Det förlorade barnet.
  • Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström
  • Den lille fursten av Barbro Lindgren och Eva Eriksson
  • Hjälp, vi har fått barnbarn! av Erik Sidenbladh
Dölj faktaruta

Trötta men nöjda och fyllda av intryck tog sig sedan alla i land och hem till en välbehövlig vila. Det tar på krafterna att åka på kryssning, men roligt är det!

Text och foto: Ulrika Palmcrantz

Pekings pärlor

$
0
0

Vi besöker Den förbjudna staden, åker cykeltaxi bland gränderna, lagar mat, besöker marknader och bestiger en av de vackraste delarna av Kinesiska muren. Det ges även tid på egen hand för shopping med fina fynd.

UR PROGRAMMET

Vi besöker världens största kejsarpalats, Den Förbjudna staden samt det mäktiga Himmelska fridens torg. På Sommarpalatset, en gång kejsarens sommarresidens, promenerar vi invid Kunmingsjöns strand. Vi besöker även Lamatemplet som anses vara det finaste tibetanskbuddistiska templet utanför Tibet.

I Pekings charmiga hutongområde upplever vi kinesiskt vardagsliv och hälsar på hemma hos en familj.

Vi testar Tai Chi i en av stadens parker och besöker en lokal marknad med fyndmöjligheter.

I trevliga Nanluoguxiang ser vi trendigaste modet, konst och fint hantverk och lär oss laga de goda degknytena dumplings tillsammans.

Genom vacker landsbygd och mysiga byar tar vi oss till Mutianyu där vi åker linbana till en av de mest spektakulära delarna av Kinesiska muren. En upplevelse utöver det vanliga!

Hela programmet hittar du nedan samt på Lotustravel.se

 

RESFAKTA PEKINGS PÄRLOR

Chinese Food: Boiled dumplings in a clay pot

Datum: 10-17 november
Pris för medlemmar: 13 850 kronor
Avresa från Arlanda – Anslutning från Kastrup eller Landvetter utan extra kostnad
Tillägg: Enkelrum 1 950 kr

Tillval:
Middag och akrobatikshow 530 kr

I PRISET INGÅR

  • Flyg med Air China t/r, transfer, alla transporter
  • Övernattning 6 nätter i dubbelrum på Qianmen Hotel med frukostbuffé
  • Alla utflykter och inträden enligt programmet
  • Nio måltider inkl. måltidsdryck
  • Svensktalande guide och representant från Senioren under hela vistelsen
  • Dricks till chaufför och guide

Boka så här:

Boka på www.lotustravel.se eller ring 08-545 188 40.

Dölj faktaruta

 

DAGSPROGRAM:

Dag 1  – 10 november
Avresa med Air Chinas direktflyg till Peking. Middag, förfriskningar och frukost serveras ombord.

Dag 2 – 11 november
Vi anländer lokal tid på förmiddagen och möts på flygplatsen av vår egen svensktalande guide som kommer vara med oss under hela veckan.
För att komma in i den lokala tiden så kör vi direkt igång med vårt program och först på tur blir ett besök till det vackra
Sommarpalatset där vi promenerar längs med Kunmingsjöns strand samt ser Långa gångens fina målningar. Vi äter vår första kinesiska lunch och checkar sedan in på vårt hotell där vi får lite tid för vila och uppackning innan vi samlas för gemensam välkomstmiddag på kvällen.

Lunch och middag ingår.

Dag 3 – 12 november
Idag börjar vi med att besöka världens största kejsarpalats; Den förbjudna staden.
Här inne levde kejsarna helt isolerade från omvärlden ända fram till 1911. Intill palatset ser vi det enorma torget och platsen för många av landets lyckligaste och även mest tragiska händelser; Himmelska fridens torg.
Vi äter lunch och beger oss sedan in i Pekings gamla charmiga hutongområden där vi kommer vardagslivet nära inpå från våra cykeltaxis. Vi får en trevlig inblick av livet i Kina då vi gör ett hembesök hos en kinesisk familj där vi bjuds på en kopp te.

På kvällen äter vi gemensam middag.

Lunch och middag ingår.

Dag 4 –13 november
Tidigt på morgonen beger vi oss till en av Pekings parker för att få uppleva den klassiska morgongymnastiken. Här ser vi Pekings pensionärer sjunga, dansa och träna in den nya dagen och vi får själva testa den kinesiska rörelsekonsten Taiji.
Vi fortsätter sedan till Himmelens tempel som anser vara en av kinas vackraste byggander med sitt blåglaserade tak. Kina har länge varit världens största producent av sötvattenpärlor och i en pärlaffär får vi en introduktion hur framställnigen går till samt får se vackra pärlor i otaliga former och färger.
Vi äter gemensam lunch och sedan kan de som vill åka till en lokal marknad där man kan handla bla teknikprylar,
handväskor, kläder och bijouterier till riktigt fördelaktiga priser.

Kvällen är programfri för middag på egen hand. Vår guide tipsar gärna om trevliga matställen.

Dag 5 – 14 november
Vi börjar dagen med ett besök till Lamatemplet som är det finaste tibetanskbuddhistiska templet utanför Tibet.

Vi får sedan testa på våra kunskaper i en kinesisk matlagningskurs då vi tillsammans med en professionell kock själva tillagar de smaskiga degknytena dumplings som får utgöra dagens lunch.
På eftermiddagen strosar vi runt i det trevliga området Nanluoguxiang där gatorna är kantade av roliga affärer som säljer allt från hantverk och konst till det absolut trendigaste modet. En spännande mix av gammalt och nytt.

Vi återvänder sedan till hotellet för lite vila innan vi på kvällen samlas för middag tillsammans.

Lunch och middag ingår.

Dag 6 –15 november
Att promenera på Kinesiska muren är en upplevelse du kommer att minnas för resten av livet. Vi besöker en av de vackraste delarna vid Mutianyu. Den ligger vid bergen norr om Peking och vägen dit går genom vacker landsbygd och mysiga byar. Vi åker linbana den sista biten och belönas med en fantastisk utsikt. Vi får höra den spännande historien samt givetvis promenera på muren i egen takt. Vi äter lunch och fortsätter sedan tillbaka till Peking där resten av dagen och kvällen är
programfri för middag på egen hand. Vår guide tipsar gärna om trevliga matställen.

Lunch ingår.

Tillvalspaket:

De som önskar kan boka på en trevlig gemensam kvällsaktivitet. Vi äter middag tillsammans och går sedan på en halsbrytande akrobatikshow. Bokas och betalas i Sverige före avresa.

Dag 7 –16 november
Programfri dag för egna aktiviteter. Kanske kompletterar du den sista shoppingen eller bara strosar runt på stan och dess fina parker. Vår guide finns tillgänglig och kan komma med förslag på aktiviteter.

På kvällen samlas vi för gemensam avslutningsmiddag och vad passar då bäst om inte den delikata Pekingankan.

Middag ingår.

Dag 8 –17 november
Transfer till flygplatsen för hemresa mot Arlanda.
Vi landar samma dag lokal tid på eftermiddagen.

Boka så här:

Boka på www.lotustravel.se eller ring 08-545 188 40.

 

Indien från insidan

$
0
0

Vi besöker även naturreservat, en vanlig indisk by och två humanitära projekt som stödjer både kvinnor och djur. En resa inspirerad av hållbar turism, unikt utformad för Seniorens reseklubb.

UR PROGRAMMET
Vi inväntar soluppgången i båt på Gangesfloden. Ett magiskt ögonblick mitt i livet. Precis som godnattceremonin tillägnad floden Ganges som vi även tar del av och som ägt rum sedan urminnes tider.

I Rajastan bor vi i ett köpmannahus som är en del av Indiens historiska handelsvägar.

I Rhantambore bor vi bekvämt invid det stora naturreservatet med ett rikt djurliv, bland annat många tigrar. Genom vårt besök på SOS wildlife sanctuary stödjer vi rehabiliteringen av läppbjörnar som farit illa.

Vi ser ett av världens främsta underverk, Taj Mahal, i all sin prakt. Vi lär oss om Indiens hantverk, textilier, dess kastsystem och tar del av det brokiga folklivet.

I New Delhi besöker vi sikhernas största tempel Bangla Sahib, lär oss om Mahatma Gandhis livsgärning och i Old Delhi tar vi en spännande tur i de gamla kvarteren.

Hela programmet hittar du nedan samt hos Reseskaparna:

RESFAKTA INDIEN FRÅN INSIDAN

Datum: 13-25 oktober
Pris: 24 550 kr
Tillägg: Enkelrum 5 300 kr

I PRISET INGÅR

  • Flyg Arlanda/Kastrup – Dehli t/r, inklusive flygskatter
  • Inrikesflyg Dehli – Varanasi
  • Bussresa i buss med luftkonditionering
  • Reseledare (Stephanie Johannesson)
  • Auktoriserad lokalguide
  • Del i dubbelrum 11 nätter med frukost
  • 7 luncher
  • 11 middagar
  • Tågresa i luftkonditionerad vagn Rhant –Bharatpur
  • Alla inträden, utfärder och besök enligt program

Så bokar du

Ring Reseskaparna, tel 08-94 40 40.

Hela programmet hittar du hos Reseskaparna:

Dölj faktaruta

 

Dag 1 SVERIGE – INDIEN
En bekväm eftermiddagsflygning till den fina flygplatsen Hamad International i Doha, som invigdes 2014. Lite tid för bensträckning och innan vi flyger vidare till Indiens huvudstad Delhi, vi ankommer på morgonen nästa dag. (mat ombord)

Dag 2 DELHI – CHURI AJITGARH (260KM )
Vi reser västerut mot den mytomspunna delstaten Rajastan. Vi äter lunch på vägen och stannar första natten i Shekhawatiregionen, som i historisk tid var en viktig knutpunkt och handelsplats för Marwariköpmännen.
De handlade med kryddor, bomull och opium och med sin rikedom byggde de storslagna herrgårdar och palats (havelis). Till dessa havelis bjöd de in lokala konstnärer att utsmycka väggar och innergårdar. Vårt hotell är ett sådant renoverat hus från 1800-talet. Vid ankomsten får vi chans att vila och njuta av en simtur eller ta en skön massagebehandling. Därefter tar vi en liten promenad och besöker några av de mest välbevarade och intressanta havelis, som finns här i området. Vi beundrar den välbevarade konsten i naturfärger. (F, L,

Dag 3 CHURI AJITGARH – JAIPUR (170KM)
Idag på morgonen reser vi till Jaipur, staden som planerades av Maharajan Jai Singh, som har en unik gammal stadsmiljö med basargator, turbanförsäljare och kor om vartannat. Vid ankomst äter vi lunch och under eftermiddagen besöker vi stadens Maharajapalats (delar av palatset är öppet för allmänheten) här får vi lära oss om Jaipur nu och då. Dagen avslutas med middag på vårt centralt belägna hotell. (F, L, M)

Dag 4 FÄRGSTARKA JAIPUR & GAMLA HUVUDSTADEN AMER
Vi åker några kilometer utanför Jaipur upp i bergen för att besöka den gamla huvudstaden Amer och sista biten färdas vi med jeep. Här är den gamla byn, ringmurarna och det storslagna fortet där härskarna bodde före Jaipurs grundande. Vi ser elefanter, vackra innergårdar med utsmyckade portar som leder in de privata sovrummen i fortets harem. Åter i Jaipur får vi lära oss mer om Indiens hantverk, tyger och textilier därefter lunch. Under eftermiddagen får vi möjlighet att strosa runt på den lokala marknaden antingen för att shoppa eller bara ta del av det brokiga folklivet. Vi avslutar dagen på vårt centralt belägna hotell. (F, L, M)

Dag 5 JAIPUR – SAWAI MADHOPUR (115 KM)
Maharajan av Jaipur hade egna jaktmarker i närheten av staden Madhopur i den indiska djungeln. Tigerjakten förbjöds 1971 och tigerreservat markerades ut på flera platser i Indien. Vi bor precis utanför en av dessa nationalparker, Rhantambore, där de idag kan stoltsera med 72 tigrar, så vi har stora möjligheter att få se tiger. Vårt hotell ägs av en familj som tillhör stamfolket i Rhantambore, så allt är närproducerat. Vi äter en lunch och tar sedan en skön eftermiddagsvila i trädgården eller vid poolen. Innan kvällens middag kommer en av parkens naturguider för att hålla ett intressant och lärorikt föredrag om djurlivet i Rhanthambore. (F, L, M)

Dag 6 RHANTAMBORE
Under tidig morgon åker vi på safari in i naturreservatet där det förutom tigrar finns flera apfamiljer, hjortar, vildhundar, läppbjörnar, ugglor, krokodiler och ett mycket rikt fågelliv. Åter till hotellet för frukost och avkoppling i den vackra trädgården eller vid poolen. När vi ätit lunch kör vi åter in naturreservatet för att upptäcka ännu mer av det fantastiska djurlivet. Efter kvällens middag lyssnar vi på lokala musiker, som spelar vackert i trädgården. (F, L, M)

Dag 7 SAWAI MADHOPUR – AGRA, BYBESÖK (253KM)
I dag tar vi morgontåget till Bharatpur. Indian Railways är ett av världens största företag och tågen kallas “the lifeline of India”. Att röra sig på tågstationen och få sin resväska buren av en “coolie” samtidigt som man hör alla avgångar ropas ut högtalarna, är ett måste på en Indienresa. Väl framme i Bharatpur drar vi ut på landet och besöker en liten dammig landsby. På landet bor 70% av alla indier och som Gandhi sa” Indiens själv går att hitta i byn”. Vi ser hälsovårdscentralen, lanthandeln, senapskvarnen, djurhållningen och de olika kvarteren uppdelade enligt kastsystemet. Efter besöket i byn äter vi lunch. I kväll äter vi middag på egen hand då det vid vårt hotell i Agra finns många restauranger att välja på. (F, L)

Dag 8 AGRA, TAJ MAHAL
En indisk poet skrev en gång “Taj Mahal är som en tår på evighetens kind” och alluderade då på den dramatiska kärlekshistoria som ligger bakom uppförandet av mausoleet.

En utav världens vackraste byggnader, byggdes av en man i ära till sin älskade hustru. När vi låtit oss fascineras av denna byggnad får vi också lära oss hur man på 1600-talet byggde Taj i marmor och intarsia-arbeten med ädelstenar. I Agra äter vi sedan lunch (på egen bekostnad) på en restaurang som drivs av indiska kvinnor som blivit utsatta för syre-attacker av sina män eller sina svärmödrar 90% av attackerna sker i kvinnornas hem. Vi vill bidraga till att stärka dessa kvinnor som utsatts för väld genom att stödja deras verksamhet. Det är billigt att äta här men finns ingen prislista då man lägger det man tycker för att stödja verksamheten.

Efter lunchen kör vi ut från Agra till SOS Wildlife Sanctuary, som är ett center där man tagit hand om1.600 läppbjörnar (Baloo i Djungelboken) som varit utsatta för djurplågeri och använts som dansande björnar. Fattiga människor inom Kalandarsläktet utnyttjade björnarna för att tigga pengar. Hos SOS Wildlife finns djurvårdare och veterinärer på en anläggning där björnarna kan leva gott och skyddas för resten av sina liv. Detta besök ingår såklart i resan och på så vis donerar vi pengar till SOS Wildlifes fortsatta arbete. Efter denna fantastiska dag har vi åter igen egen tid för middag eftersom det här finns flera bra restauranger att välja mellan. (F)

Dag 9 AGRA – DELHI – VARANASI
Dagen inleds med ett besök på det mycket ståtliga Röda Fortet i Agra. Härifrån styrde Indiens stormoguler sitt enorma rike och fyllde fortet med lyx, vin, kvinnor, dans och sång. I fortet sattes Shah Jahan i husarrest efter att ha spenderat halva statskassan på att bygga Taj Mahal som grav åt sin älskade hustru. Vi tar sedan Express-motorvägen från Agra till Delhi för att sedan ta flyget till Varanasi, en av Indiens absolut heligaste städer. Varanasi tävlar dessutom med Jericho om vilken stad som är världens äldsta. Ett besök i Varanasi är verkligen ett minne för livet. Vid ankomsten kör vi till vårt hotell för att njuta av en gemensam middag. (F, M)

Dag 10 VARANASI
I tidig morgon timme vandrar vi ned till Moder Gangesflodens strand, där vi med roddbåt tar oss ut på floden i väntan på soluppgången. Vi känner av andligheten i luften, tempelklockorna ringer, hinduerna ber och doppar sig i floden för rening och man offrar blommor och ljus till den heliga Moder Ganga. Kroppar brinner på bål för att uppnå frälsning. Ett magiskt ögonblick mitt i livet. Åter till hotellet för en god frukost. Efter några timmars vila tar vi lunch och beger oss sedan till en liten silkesverkstad där det vackraste silkestyget som världen har skapat rullas upp för våra ögon. Bara njut och beundra. Indiska kvinnor reser till Varanasi för att köpa e vackraste bröllops-saris och sidentyger till hemmet, till gardiner och sängöverkast. Kom bara i håg att ta med dina mått. Efter besöket åker vi cykelrickshaw ner till Gamla Stan, vandrar genom de gamla gränderna och trängs med djur och människor. Nere vid floden sätter vi oss i en båt för att på så sätt närvara vid floden Gangas godnatt ceremoni, som har ägt rum sedan urminnes tider. Starkt, mäktigt och oförglömligt. Väl tillbaka på hotellet väntar vår middag. (F, L, M)

Dag 11 VARANASI – NEW DELHI, OLD DELHI
Efter frukost åker vi till flygplatsen för vårt flyg till Delhi (1,30 tim). Når vi landat åker vi direkt till Old Delhi för en spännande rickshawtur i de gamla kvarteren där muslimer, kristna, sikher och hinduer lever sida vid sida. Människor besöker tempel och moskeér, handlar smycken och presenter, äter snacks vid otaliga gatustånd och luften sjuder av liv och rörelse. När vi sett oss mätta är det dags att åka till hotellet för att äta en god middag. (F, M)

Dag 12 NEW DELHI
Indiens landsfader Mohandas Karamchand Gandhi bodde år 1948 hos den välbeställda familjen Birla i deras hus i New Delhi. Varje kväll höll han i husets trädgård ett offentligt bönemöte. Det var hit en hinduisk extremist smugglade in en pistol och dödade Gandhi med tre skott. Vi gör ett känslosamt men nödvändigt besök i den trädgården där vi återupplever Gandhis sista timmar i livet. Därefter gör vi ett tvärt kast och åker till sikhernas största och mest populära tempel Bangla Sahib. Sikherna är ca 12 miljoner av Indiens befolkning de tror på jämställdhet mellan man och kvinna samt man ska dela med sig till de behövande. I det tempel vi besöker utspisas varje dag 10.000 personer vegetarisk mat helt gratis. Vi besöker köket där frivilliga lagar maten, diskrummet där frivilliga män diskar och matsalen där hungriga magar blir mätta. Hela platsen utstrålar positiv energi och generositet. Detta är den perfekt platsen för att kunna avsluta en resa på möjliga sätt. Vi åker sedan till Khan Market, som är ett kvarter för den nya indiska medelklassen, där det finns trendiga kaféer och restauranger, mysiga butiker för lite “sista minuten shopping” lite lunchmat. I kväll har vi en festlig avskedsmiddag som väntar. (F, M)

Dag 13 NEW DELHI – DOHA – STOCKHOLM
Efter frukost åker vi ut till Delhis flygplats för vår hemresa med Qatar Airways via Doha till Stockholm. (F, M)

Så bokar du

Ring Reseskaparna, tel 08-94 40 40.

Dundrande Ungern

$
0
0

Kort innan resan skulle bli av slog flyktingkatastrofen till med dunder och brak i Europa, och Ungern hamnade i strålkastarljuset. Inget smickrande ljus blev det heller, mest handlade rapporteringen om stängda gränser, taggtråd och tårgas mot flyktingströmmarna.
Flyktingarna och situationen i Europa blev också det stora samtalsämnet under våra dagar tillsammans. Inte minst för att vår kunnige, ungerske guide, Dénes Szász, var väldigt engagerad i frågan.

Vidunderlig utsikt

Vi landade i ett sensommarvarmt och vackert Budapest, och busschauffören som körde oss från flygplatsen tog oss direkt upp till Gellért-berget. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över såväl Budas kullar som Pests myllrande stadskvarter. För Budapest är som två städer i en, med den breda floden Donau som en gräns emellan. En gång i tiden var det också två städer, som sedan slutet av 1800-talet är sammanlänkade tack vare broarna över Donau. Under andra världskriget blev alla broar förstörda av nazisterna, och har fått byggas upp igen i samma stil som tidigare.

Sanden ryker kring ekipaget när det dundrar fram i imponerande hastighet

Buda är den historiska stadsdelen, med slottet uppe på höjden, omgivet av ringlande gränder och hus från 16- och 1700-talet. I Pest är det plattare och mer myllrande. Här finns affärerna, restaurangerna, stadens kommersiella och kulturella centrum. Andrássy út, eller Andrássy-boulevarden, är Budapests motsvarighet till Champs Elysées, och löper fram till det pampiga Hjältarnas torg, med stora statyer som illustrerar Ungerns historia – allt från de sju magyariska stamhövdingar som grundade Ungern på 800-talet till ärkeängeln Gabriel, högst upp på en 36 meter hög pelare, och kung István, landets förste kristne kung.

Buss
Spårvagn. Foto: Ulrika Palmcrantz

Lätt att ta sig runt i Budapest

Arkitekturen i Budapest är praktfull och bär spår från en tid då landet hade en framstående roll i Europa, i och med Habsburgska riket och den österrikisk-ungerska unionen. Här finns många vackert patinerade byggnader i barockstil. Den största och kanske vackraste av dem alla är parlamentet, som ligger pampigt precis intill Donau, väl upplyst på kvällen. Fasaderna är smyckade med så många som ett par hundra statyer.
– Den kan ju tyckas aningen överdimensionerad för ett land med knappt tio miljoner invånare, men när det byggdes under åren 1884–1904 var Ungern i union med Österrike, berättar guiden Dénes.

Det är lätt att ta sig runt i Budapest. Dels är det en promenadvänlig stad, men för den som vill åka finns både tunnelbana, (för övrigt den näst äldsta i världen efter Londons), spårvagnar och bussar. Det finns till och med trådbussar, säkert hög nostalgifaktor för många. I Stockholm rullade den sista trådbussen 1964…

Vår andra dag i Budapest gör vi bland annat ett besök i saluhallen, där man kan frossa i ungerska specialiteter som salami, paprika, meloner och aprikoser. På vår rundtur passerar vi också förbi det ståtliga Széchenyi-badet, som kanske är det pampigaste av Budapests alla bad. Ett annat anrikt bad här i stan är Géllert-badet. Båda är byggda i början av förra seklet. Att bada termalbad är en del av kulturen i Ungern, och Budapest är väl närmast hälso- och termalbadens Mecka.
De i gruppen som vill kan hinna med ett bad redan här i Budapest, under vår ”lediga” eftermiddag, men de flesta väljer att vänta eftersom vi har bad inplanerat vår sista dag på resan, vid staden Eger.
Vi avslutar den här dagen med en båttur på Donau. Alla byggnader ser nästan ännu vackrare ut så här på kvällen, i belysning och med glittrande svart vatten nedanför.

Imponerande hästuppvisning

Tredje dagen ger vi oss ut på den ungerska pustan, en nästan ”obligatorisk”« utflykt när man är här. Vi bjuds på en imponerande hästuppvisning, där de skickliga ryttarna, så kallade csikos, i sina traditionella kläder visar upp olika lekar och tävlingar som varit tradition sedan årtionden tillbaka.
Finalnumret är det mest imponerande, en ”pustafemma”, som består i att en csikos står på två galopperande hästar med ett ben på varje häst, och håller tömmarna till ytterligare tre hästar, som galopperar i hög fart framför honom. Sanden ryker kring ekipaget när det dundrar fram i imponerande hastighet, och ännu mer imponerande blir det när Dénes upplyser oss om att killen på hästryggen bara är 18 år.

Ungern

Republik i Centraleuropa som gränsar till Österrike, Slovakien, Ukraina, Rumänien, Serbien, Kroatien och Slovenien.
Språk: Ungerska (ugriskt språk).
Antal invånare: knappt 10 miljoner.
Historik: Ungern har anor från 800-talet då magyariska stammar vandrade västerut från nuvarande Ryssland. Några av dessa bosatte sig på slätten mellan Donau och Tisza.

Seniorguide
Resa hit: Budapest ligger bara två timmar och tjugo minuters flygtid från Stockholm, och många flygbolag åker hit, även lågprisflyg som Ryanair och Norwegian. Vill man ta sig hit på egen hand är det alltså inga problem. Finns även mängder med paketresor, ofta annonseras om långhelger i Budapest där flyg och boende ingår.
Ta sig runt: I Budapest är kollektivtrafiken smidig och bra. Det finns både tunnelbana, spårvagn och bussar. Bra att veta är att pensionärer åker GRATIS i kollektivtrafiken. Taxi är billigare än hemma och kostar sällan mer än 1500 forinter (ca 50 kr) för en resa i innerstan.
Prisläge: Shopping är i princip på samma prisnivå i Ungern som hemma i Sverige, men det är billigare att gå ut och äta och dricka, åka taxi och gå på spabehandlingar. Läge att skämma bort sig själv helt enkelt, med god mat och sköna behandlingar!
Bästa tiden: Ungern har ett inlandsklimat med heta somrar och relativt kalla vintrar. Vår, försommar och höst är en bra tid att åka hit.
Seniorvänligt: Gratis kollektivtrafik för pensionärer, seniorrabatter på de flesta inträden, prisvärda spabehandlingar och billigare mat och dryck än hemma gör Ungern till ett seniorvänligt land.

Dölj faktaruta

Tjurblod

Fjärde dagen lämnar vi Budapest och åker till Eger, en historisk stad ett par timmars bussfärd nordost från Budapest. Det är en levande studentstad, omgiven av bördiga vinodlingar.
Det är från Eger Ungerns berömda rödvin som kallas ”Tjurblod” kommer. På kvällen åker vi till vinkällaren Thummerer ett par mil utanför stan, som är en av de mest kända familjedrivna vinodlingarna i landet. Ägarinnan visar oss runt i den cirka 4 000 kvadratmeter stora källaren med enorma vintunnor och ståltankar.

Som avslutning äter vi en god middag och får smaka på flera sorters vin, bland annat Tjurblodet då förstås. Legenden berättar att en armé med cirka 2000 tappra ungerska krigare i Eger lyckades stå emot ett anfall från det Osmanska riket. Året var 1552 och motståndarna hade en armé på 100 000 man. Ändå lyckades ungrarna stå emot – stärkta av Tjurblodet, som sägs ha givit dem övernaturliga krafter.

Över tusen varma källor

Vår sista dag ska vi äntligen få bada termalbad. Det finns över 1 000 varma källor i Ungern, i Europa överträffas det bara av Island. Egerszalók heter badet vi åker till, och det ligger intill en naturlig kalkformation med källvatten. Själva badområdet består numera av moderna bassänger, både inomhus och utomhus, vissa med ”vanligt” vatten, andra med varmt källvatten som sticker så där lite skönt och välgörande mot huden.
Sista kvällen med gänget blir det avskedsmiddag på en av restaurangerna inne i Eger. Stämningen är på topp, ingen vill tänka på att vi faktiskt ska åka hem imorgon.

Text Ulrika Palmcrantz

Bro
Frihetsbron. Foto: Ulrika Palmcrantz

 

 

 

 

 


Granne med Nordpolen

$
0
0

Dramatisk inflygning mot Svalbard. Foto Nils Dåverhög.
Dramatisk inflygning mot Svalbard. Foto Nils Dåverhög.

Dag 1

Väckning halv fem. Samling på Arlanda 5.45. Vi var närmare 20 stycken som hade den lilla blomknappen på jackan, den som visade att vi ingick i gruppen. På Gardemoen mötte reseledare Christer Kullberg.

Inflygningen till Longyearbyen kändes dramatisk, vingarna nästan nuddade fjälltopparna när vi flög mellan bergen. Bussen från flygplatsen till stan/hotellet tog – 7 minuter! Fint fräscht hotellrum.

Först på programmet stod naturvandring. Efter en kvart med buss var vi framme och möttes av två guider med gevär, en i förtrupp och en därbak. Vi gick in i Endalen, det finns även Tvådalen och Tredalen. Gatorna i byen heter 100, 200 osv. Inga namn, bara siffror.

Vi gick ca 1,5 tim in i dalen med höga berg omkring, sedan vände vi och gick tillbaka samma väg. Det var för blött att gå uppe på bergssidorna. Vi såg polarren och några små lila blommor, purpurbräcke. Att plocka blommor på Svalbard är helt förbjudet.

I juni kommer fåglarna och stannar till och med juli. Sen är sommaren slut.

Genomsnittstemperaturen har varit högre än normalt under de senaste 66 månaderna. Och numera är fjorden utanför Longyearbyen isfri.

Det finns ca 3 000 isbjörnar på Svalbard. Det händer att isbjörn ses inne i byn. 1995 blev en flicka tragiskt nog dödad strax ovanför byn.

Vi äter middag på stans andra hotell, eftersom vårt hotell var bokat för deltagarna i Svalbard maraton som går av stapeln imorgon. Det kommer att finnas patrullerande vakter mot isbjörnsfaran när löparna är utanför byns gränser.

När det var dags att koja lyste solen fortfarande från en klarblå himmel. Tack och lov finns det mörkläggningsgardiner.

Isbjörn
Flygplatsen
Guide med gevär
Gruppen

Dag 2

Idag ska vi åka båt. Vår grupp och en annan grupp på närmare 40 Norrköpingsbor plus några amerikaner kliver ombord på ett litet men till synes stabilt skepp nere i hamnen, 5 minuters bussfärd från hotellet.

Solen skiner, inga moln, men den minsta lilla vindpust är iskall!

Efter ca 3 timmar tvärs över Isfjorden (gungar bara lite) kommer vi till Esmarksglaciären. Glaciären uppges vara som högst 60 meter, och en liten båt som lagt till i närheten ser mycket liten ut.

Vi får faktiskt se två kalvningar (när stora issjok rasar ner i havet), en är liten men en hyfsat stor, enligt vår guide. Mycket speciellt!

Någon i besättningen hivar upp ett isblock ur sörjan. Det är glasklart med några små bubblor i. Det 7000-åriga blocket hackas snabbt upp och serveras med whisky till hela gruppen. Coolt!

Intressant är att isen inte smälter, varken ute i solen eller inne i värmen, på flera timmar.

Färden går vidare mot Barentsburg, ett ryskt gruvsamhälle, där cirka 800 ryska medborgare (hela familjer) bor och arbetar. På vägen serveras barbeque och på grillen ligger val, gris o lax.

Det är svårt att sluta beundra bergen/fjällen runt omkring. Men det kommer att bli svårt att berätta för omvärlden om dess dragningskraft och storhet, det går liksom inte att förklara.

För att komma upp till ”staden” går vi närmare 300 trappsteg upp till torget. Här tas vi emot av ryska guider.

En märklig plats, precis som Longyearbyen. Industriell nybyggaranda à la guldletare i USA, blandat med toppmodernt. Gamla ruckel från början av 50-talet (tyskarna bombade både Longyearbyen och Barentsburg under kriget) blandas med nybyggda, färgglada flerfamiljshus. Gruvan ligger nästan mitt i byn. Här finns sjukhus, kulturhus, bibliotek, skola kantin (inga mataffärer!), hotell, restaurang, pub, postkontor. En byst av Lenin på särskild plats samt ortodox kyrka med plats för ca tio stående tillbedjande. Guiden talar varmt om att arbetet i gruvan är hårt, att man tar hand om varann och skapar vi-anda. Bråkstakar och fyllbultar skickas ut direkt.

På vägen hem passerar vi ett fågelberg fullt med fågelliv. I närheten ser vi ytterligare ruckel till hus, Grumantbyen, en av Sovjet byggd och övergiven boplats från första halvan av 1900-talet.

Anna Rask
Karta
Glaciär till vänster
Baringsburgs skola

Dag 3

Guidningstur runt Longyearbyen. Samma fina sol idag. Och lika kalla vindar. Trots att termometern visar ett par plusgrader.

Första anhalt: Svalbard museum. Vi fick oss mycket lärorikt om Svalbard till livs – natur, klimat, uppbyggnad, kol, jakt, jakt, jakt, invånare, nybyggare osv. Museet är inrymt i samma byggnad som universitetscentret. Det är världens nordligaste utbildningsinstitution, har undervisning och forskning inom arktisk biologi, geologi, geofysik och teknologi.

Mest exotiskt: alla fick ta av skorna och gå runt i lånade Foppa-tofflor!

Nerifrån stranden/museet kör bussen upp till änden av stan, Nybyen, strax ovanför gruva 2. Det tar ca 10 minuter i långsam takt. Vägarna är enfiliga och helt utan streck, inte ens övergångsställen.

Förr bodde gruvarbetarna här, nu bor här studenter och Galleri Svalbard. Här finns den norske konstnären Kåre Tveters samling. Lite i stil med Lars Lerin, men färre färger, mest vitt i olika nyanser, några mörkare streck eller svart natt. Vi fick se en kort film om polarnatt o polarljus. Vackert.

I marken såg vi pålar som stack upp – permafrosten lyfter upp allt som är i jorden efter några år. Därför begravs ingen här längre, skeletten trycks upp ur jorden.

Hela byn bombades av tyskarna för att inte norrmännen skulle ha fortsätta bryta kol. Men de byggde nytt, därför är allt på Svalbard kulturminnesmärkt sedan 1949. Varenda pinne och sten! Så rör inget, det är förbjudet att plocka ens ett grönt blad!

Rundturen avslutades med världens mest fotograferade skylt, den som varnar för isbjörn.

Guiden bor själv i Nybyen, innan hon flyttade in fick hon en veckas säkerhetskurs med rifle och signalpistol.

Banken
Konstgalleri

Dag 4

Besök i Gruva 3. Molnigt väder, för första gången = Kallt!

Gruvorna får sitt namn/nummer efter i vilken ordning fyndigheten har upptäckts. Gruva 3 var i drift 1972-1996.

Bussfärden gick upp på berget rakt ovanför flygplatsen. Häruppe ligger också ingången till det globala frövalvet, där fröer från hela världens fröbanker lagras i väntan på att användas när krig eller naturkatastrofer slagit ut grödor i hemlandet.

Gruvan startade alltså 1972 och lades ner 1996, från en dag till en annan. Det ser ut som om arbetarna bara släppt verktygen, hängt av sig overallerna och gått hem, vilket nog var vad som hände.

Det betyder att allt är kvar, kläder, pinup-kalendrar, kaffekoppar, anslag om fackklubbsmöten, veckotidningar i lunchrummet, klotter på väggarna osv.

Longyearbyen grundades av en rik amerikan, John Munroe Longyear. Vid en promenad på stranden kunde han plocka kolbitar direkt från marken. När han kom hem lät han analysera kolet och upptäckte att det var av väldigt god kvalitet. Han kom tillbaka och började med gruvdrift 1906. Gruva 1A hade en stor olycka och stängdes, gruva 1B likaså. Så gick det på. Idag är det endast drift i 7:an och i Barentsburg.

Huvudgångarna går horisontellt rakt in i berget, från varje huvudgång (3:an hade två), går mindre gångar ut, från dem går ännu mindre gångar, i kryphöjd, som ett träd med grenar.

Det var ett mycket hårt arbete med tunga redskap och i princip inga möjligheter att skydda sig mot koldammet. I berget är det permafrost, -4 grader. När du jobbar, kanske halvliggande i en gruvgång med 60 cm takhöjd och med en borrmaskin som väger 20 kg (den var tung att bara lyfta i ena änden), blir du svettig, kläderna klibbar, munskyddet får en ishinna på insidan, koldammet äter sig in i porerna… Jobbet i gruvorna är en mörk period i Norges historia.

Lunch i puben, dagens soppa var tomat – med kokt ägg och bröd. Helt ok!

Museirunda på eftermiddagen på egen hand. Wildphoto gallery ställde ut foton på isbjörnar och andra arktiska djur. I den lilla kyrkan fick vi också ta av oss om fötterna.

En trappa upp fanns ett samlingsrum med sittgrupper och kaffe framdukat för självbetjäning, till valfritt pris. I kyrkorummet hittade vi äntligen krukväxter  – orkidéer!

Drack kaffe i lugn och ro. Sinnet går verkligen ner i varv här, inga bilar, inget som händer, inget kan springa iväg från oss.

Gruvprylar
Kryper i gruva

Dag 5

Idag reser vi hem, från denna gudsförgätna håla – som känns vänlig och lättillgänglig, bara man har rätt kläder. Norskan blir enklare att förstå för varje dag…

Planet från Svalbard går enligt plan, med en mycket kort startsträcka innan vi är i luften. Landningsbanan slutar ju ute i sjön…

I Tromsö måste vi gå av planet för att gå igenonom pass- och säkerhetskontroll igen.

Så blir det stopp – dåligt väder försenar vår avgång med drygt 20 minuter. Oron sprider sig – kommer vi att hinna med våra plan till Stockholm respektive Kastrup?

Piloten kör in en del av tiden och dessutom är Stockholmsplanet lite sent – så vi får till och med en halvtimme att slå ihjäl på Gardemoen. Sedan får äntligen gå på planet hem till Arlanda och Stockholm. Borta bra men hemma bäst!

 

Några av deltagarna gjorde egna turer. Lars Samuelson har bidragit till bildskörden med följande djurbilder:

Valrossar
Praktejderhanne med ejderhannar och honor i bakgrunden
Spetsbergsgrisslor

 

 

Hitta inspirationen på Seniorens skrivardagar

$
0
0

Tycker du om att skriva men vet inte hur du ska komma igång? Eller har du redan ett påbörjat projekt men söker inspiration för att färdigställa det?

Du är inte ensam. Skrivintresset bland landets seniorer är stort, och många av våra mest populära och aktiva författare har passerat 65. Flera av dem inledde också sina författarkarriärer sent i livet.

På Seniorens skrivardagar i Söderköpings brunn i november samlas skrivintresserade seniorer under tre dagar för att träffa inspirerande föreläsare och författare som sätter fart på skrivlusten och lär ut de rätta knepen, och deltagare som peppar varandra och deltar i utvecklande samtal.

Frukost, lunch, middag

Dessutom äter vi gott och bor fint och du får hela kursen, inklusive boendet till ett mycket förmånligt pris. (Extra förmånligt för medlemmar i SPF Seniorerna. Här kan du bli medlem). Alla skrivsugna seniorer är välkomna, oavsett om du vill skriva främst för eget bruk eller drömmer om att ge ut en bestseller. Inga särskilda förkunskaper krävs. Du reser själv på valfritt sätt till Söderköpings brunn och du väljer själv om du skriver med papper och penna, eller om du vill ta med dig en bärbar dator.

Söderköping är en idyll vid Göta kanal, söder om Norrköping, med medeltida stadskärna, vackra träbyggader och två 1200-talskyrkor. Under kursen bor vi på anrika Söderköpings brunn, beläget på en plats där det ordnats kurverksamhet sedan 1700-talet med kalla bad och brunnsdrickning. Idag finns här en modern Spa-anläggning med relax för dig som vill ta pauser i skrivandet.

Föranmälan

Programmet med föreläsare och exakta datum presenteras inom kort, men redan nu kan du föranmäla ditt intresse (ej bindande) för att säkra din plats och inte gå miste om någon information.

Anmäl intresse till skrivresa@senioren.se

 

Foto: Colourbox

 

 

Magiska dagar på Island

$
0
0
Gruppfoto
32 glada resenärer och en ännu gladare reseledare Magnus (liggande) framför vattenfallet Seljalandfoss.

 

Vi börjar i Reykjavik:

Perlan
Utsikt över Reykjavik från Perlan, vattentornet som fått utsiktsplattform för nyfikna gäster. Längst bort i mitten anas Hallgrimskyrkan, Islands högsta byggnad.
Orgel i Hallgrimkyrkan
Med ett snabbt skutt hamnar vi inne i Hallgrimskyrkan, med den magnifika orgeln.

 

Alltinget_L_Trulsson
Alltinget mitt inne i hjärtat av huvudstaden. Foto Lars Trulsson
Cafe Mokka
Paus i stadsvandringen på Kafé Mokka, ett anrikt ställe där kaffet serveras i baljor. Men gott var det!
Saga museum
Saga Museum berättar om Islands tidigaste historia i olika scener med mycket naturtrogna vaxdockor.
Harpa
Reykjaviks stolthet – konsert- och operahuset Harpa. Byggt i stål med tusentals glasprismor i olika färger.
Harpan_L_Trulsson
Harpa inifrån. Foto Lars Trulsson
konsten
Det finns mycket att se för den konstintresserade. På Reykjaviks konstmuseum hade bland mycket annat Kathy Clark en utställning med begagnade nallebjörnar. Lite udda. Vid sjön Tjörnins strand, bredvid Rådhuset står denna staty, benämnd Byråkraten. Foto Lars Trulsson

 

Nu ger vi oss ut på havet, valsafari står på programmet:

Valsafari
I morgonens regnskur var det skönt att dra på sig överlevnadsoverallerna, även om rörligheten blev lite begränsad.
Illaluktande
Delfinerna var för snabba för fotografen och valen klöv aldrig vattenytan. Men lukten från hens oborstade tänder var vidrigt påtaglig. Trots att solen hade tittat fram!

 

Island är fullt av naturupplevelser:

Tingvalla
Tingvalla, den forna platsen för Islands parlament. Numera nationalpark och en av sevärdheterna i Den gyllene cirkeln.
Gullfoss
Gullfoss ingår också i Den gyllene cirkeln. Ett av Islands största vattenfall. Den som ville kunde gå ner längs stigen till vänster och ända ut på udden.
Seljalandsfoss
Vattenfallet Seljalandfoss. Här var det möjligt att följa stigen bakom vattenfallet. Blött, slipprigt – magnifikt!
Lavastranden
På den här lavastranden i närheten av staden Vik spelades filmen Korpen flyger in. Och ja – sanden är svart!
Skogafoss
Vattenfallet i Skogafoss. Det är inte alla förunnat att skåda detta vattenfall med regnbåge i den här typen av väder – solen sken på oss!

Urval: Anna Rask
anna.rask@veteranen.se

Julmarknad i Berlin

$
0
0

Berlin är en av Europas mest kända och besökta metropoler tack vare sin kulturella och historiska status. Staden har en rik historia och är känd inte minst för att ha varit delad under lång tid mellan öst- och västblocket. Numera ett populärt resmål bland svenskar eftersom det finns mycket att se och uppleva där.

Förutom den händelserika och spännande historia staden har är det i dag en härlig storstad med skön puls och ett rikt kultur-, shopping- och ett nöjesliv som ligger i Europas framkant. Läget i förhållande till Sverige gör Berlin till ett perfekt resmål för en lite kortare tur med gott om upplevelser som den nyfikne turisten kan ta del av. Nattlivet är på topp och det finns gott om teatrar. Sist men inte minst är shopping en aktivitet som många passar på att ägna sig åt under sin vistelse i Berlin.

Willkommen in Berlin!

UR PROGRAMMET

(Fullständigt program nedan)

  • Guidad rundtur i Berlins nya centrum vid Potsdamer Platz, slottet Charlottenburg och Kurfürsten damm med varuhuset KaDeWe.
  • Busstur i Berlins historiska centrum med paradgatan Unter den Linden och Brandenburger Tor.
  • Besök på Museiön med Egyptiska museet och drottning Nefertitis byst.
  • Busstur till staden Potsdam med sina slott, parker och historiska platser.
  • Fri tid för shopping.

Bokning:

Ring Reseskaparna, tel 08-94 40 40.

RESFAKTA

DATUM: 1-4 december
PRIS FÖR MEDLEMMAR: 7 950 kr

TILLÄGG
Enkelrum: 1 150 kr
Middag i TV-tornet: 750 kr

I PRISET INGÅR

  • Flyg Arlanda/Kastrup-Berlin t/r
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  • Del i dubbelrum m frukost
  • Två luncher
  • En middag
  • Svensktalande lokalguide
  • Två stadsrundturer med lokalguide
  • Utflykt till Potsdam
  • Övriga besök enligt program

PRELIMINÄRT HOTELL: Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz www.parkinn-berlin.de
PRELIMINÄRA FLYGTIDER (Norwegian)
UT: Arlanda-Schönefeld 07:25-09:00 HEM: Schönefeld-Arlanda 21:40-23:15
UT (SAS): Kastrup-Tegel 08:30-09:25 HEM: Schönefeld-Kastrup 17:55-18:55

På våra resor besöker vi både små och äldre städer med trappor och ojämna mark-förhållanden. Många guidade rundturer sker till fots, ibland utan möjlighet att vila sittandes. Kontakta oss om du har funderingar kring detta.

Dölj faktaruta

DAG 1: SVERIGE – BERLIN

Flyg till Berlin från Kastrup/Arlanda på förmiddagen. Vi hämtas med buss och får en introduktion i stan. Till lunch får vi smaka Currykorv, en typisk rätt för Berlin. I Kurfürstendamm har vi lite fri tid att strosa på julmarknaden innan vi åker till vårt centralt belägna hotell och checkar in. (L)
Ikväll kan ni välja att äta middag högt uppe i TV-tornet vid Alexanderplatz.

DAG 2: MUREN & VÄSTRA BERLIN

Under förmiddagens rundtur får vi veta mycket om Berlinmuren, f.d. gränsöver-gången Checkpoint Charlie och hur livet var i en delad stad, varför muren byggdes och varför den föll. Vi ser Berlins nya cen-trum med sina glaspalats och kontorshöghus vid Potsdamer Platz, som var Eu-ropas största byggarbetsplats i många år. Vi ser ambassaderna i Tiergarten, slottet Charlottenburg och färdas utmed shop-pinggatan Kurfürstendamm med det världsberömda varuhuset KaDeWe. Resten av dagen och kvällen är fri för egna aktiviteter, så varför inte besöka någon av de 60 julmarknader Berlin erbjuder. Flera av dom ligger nära hotellet, som t.ex. ”Weihnachtszauber” vid Gendarmenmarkt. (F)

DAG 3: ÖSTRA BERLIN OCH MUSEIÖN

Under en intressant stadsrundtur med buss och lokalguide får vi lära känna Berlins his-toriska centrum. Vi färdas utmed paradga-tan Unter den Linden med sina praktfulla byggnader – stadsoperan, Humboldt universitetet och Domkyrkan. Vi ser naturligt-vis världsberömda Brandenburger Tor, re-geringskvarteren med Riksdagshuset och Berlins vackraste torg – Gendarmenmarkt. Turen avslutas med ett besök på museiön – Museumsinsel, Tillsammans besöker vi ett av Berlins mest kända museum – Egyptiska museet – med sin unika samling och vi får beundra den 3 300 år gamla kalkstensbys-ten av drottningen Nefertiti. Ni har eftermiddagen ledig för shopping, innan det är dags för gemensam avskedsmiddag. Den intar vi på någon av Berlins gemytliga restauranger. (F, M)

DAG 4: POTSDAM & HEMRESA

Vi har förmiddagen ledig att utforska Berlin på egen hand. Kanske vi såg något under rundturen som vi vill titta närmare på. Tidig eftermiddag hämtas vi med buss, bagage och guide för utflykten till staden Potsdam som ligger sydväst utanför Berlin i delstaten Brandenburg och som är berömd för sina slott och parker. Vi färdas över ”Glienicker Brücke”, bron som var känd för spionutby-tet mellan öst och väst under kalla kriget. Vi promenerar genom slottsparken Sans-souci och besöker kung Fredrik den II.s grav, Preussens mest berömde kung, som levde i slottet mellan 1745 – 1786. Under rund-turen får vi uppleva Potsdams historiska centrum med Nikolaikyrkan, holländska kvarteren, rysska kolonin Alexandrowka, julmarknaden och mycket mer. Vi äter en sen lunch tillsammans i Potsdam. Turen av-slutas direkt vid flygplatsen. Med oss i baga-get har vi många fina minnen av Berlin och Potsdam. (F, L)

RESFAKTA

DATUM: 1-4 december
PRIS FÖR MEDLEMMAR: 7 950 kr

TILLÄGG
Enkelrum: 1 150 kr
Middag i TV-tornet: 750 kr

I PRISET INGÅR

  • Flyg Arlanda/Kastrup-Berlin t/r
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  • Del i dubbelrum m frukost
  • Två luncher
  • En middag
  • Svensktalande lokalguide
  • Två stadsrundturer med lokalguide
  • Utflykt till Potsdam
  • Övriga besök enligt program

PRELIMINÄRT HOTELL: Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz www.parkinn-berlin.de
PRELIMINÄRA FLYGTIDER (Norwegian)
UT: Arlanda-Schönefeld 07:25-09:00 HEM: Schönefeld-Arlanda 21:40-23:15
UT (SAS): Kastrup-Tegel 08:30-09:25 HEM: Schönefeld-Kastrup 17:55-18:55

På våra resor besöker vi både små och äldre städer med trappor och ojämna mark-förhållanden. Många guidade rundturer sker till fots, ibland utan möjlighet att vila sittandes. Kontakta oss om du har funderingar kring detta.

Dölj faktaruta

Bokning:

Ring Reseskaparna, tel 08-94 40 40.

Julshoppa i magiska Prag

$
0
0

Gyllene Prag, staden med de hundra tornen, Magiska Prag – det är några av namnen på Tjeckiens huvudstad. Hur kommer det sig att så många tavlor från Rudolf II:s samlingar finns i Sverige? Har de svenskar som försökte ta sig över Karlsbron på 1600-talet också varit turister? Följ med på en spännande julmarknadsresa till Prag. Med sina vackra byggnader, många julmarknader och stämningsfulla julbelysning är Prag en perfekt destination för att få smak på julen. Vår svensktalande lokalguide Helena Slezakova kommer ge oss en intressant bild av denna vackra stad.

UR PROGRAMMET

(Fullständigt program nedanför)

  • Stadsvandring i Gamla stan med middag på lokalt mikrobryggeri med lokal mat och öl.
  • Guidad vandring på Pragborgen med Sankt Vituskatedralen, Kungapalatset och lunch.
  • Besök på Lillsidan, Barockens Prag och Karlsbron.
  • Besök i de judiska kvarteren och besök på någon av julmarknaderna i Gamla stan, Havelske trziste, Vaclavplatsen eller Namesti Republiky.
  • Fri tid för shopping.

Bokning

Ring Reseskaparna, tel 08-94 40 40.

RESFAKTA

DATUM: 1-5 december
PRIS FÖR MEDLEMMAR: 7 950 kr

TILLÄGG:
Enkelrum: 1 200 kr
Utflykt Kutna Hora: 550 kr

I PRISET INGÅR

  • Flyg Arlanda/Kastrup-Prag t/r
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  • Del i dubbelrum m frukost
  • Tre måltider: två middagar varav en tjeckisk ölkväll med underhållning och en lunch
  • Svensktalande reseledare
  • Guidad stadsrundtur i Gamla stan med svensk lokalguide
  • Utflykt och inträde till Pragborgen & Lillsidan med svensk lokalguide
  • Övriga besök enligt program

PRELIMINÄRT HOTELL: Hotel Adria ****
https://www.adria-hotel.cz/cs/
PRELIMINÄRA FLYGTIDER (SAS)
UT: Arlanda-Prag, 09:30-11:20
HEM: Prag-Arlanda, 14:35-16:30
PRELIMINÄRA FLYGTIDER (Norwegian)
UT: Kastrup-Prag, 09:00-10:20
HEM: Prag-Kastrup, 12:30-13:50

Prag är en gammal stad med många gågator och kullerstenar, våra stadsrundturer är till stor del till fots och pågår 3-4 timmar. För denna resa bör man kunna promenera i lugn takt 1-2 km. Vår resa är anpassad för en äldre resenärsgrupp men vi rekommenderar inte denna resa om man har svårt att gå längre sträckor.

Dölj faktaruta

DAG 1: STOCKHOLM – PRAG

Vi flyger från Arlanda/Kastrup på morgonen och landar i Prag under förmiddagen. På flygplatsen möter vår svensktalande guide med buss och vi åker direkt till vårt centralt belägna hotell i Prag och lämnar väskorna. Sedan får vi fri tid för lunch följt av en stads-vandring till fots i Gamla stan där vi får se julmarknader tillsammans med den äldsta bebyggelsen som daterar sig tillbaka till 1000-talet. Runt stadens torg grupperar sig karaktärsfulla restaurerade byggnader från olika epoker. Efter rundturen är det dags att checka in och få en stunds vila innan vi promenerar till ett litet mikrobryggeri för middag med lokal mat & öl. (M)

DAG 2: PRAGBORGEN & LILLSIDAN

Vi åker upp till Pragborgen med buss för att sedan göra en guidad stadsvandring till fots genom Pragborgen, grundad på 800-talet. Inom murarna ryms palats, kyrkor och kloster. Vi äter en gemensam lunch på en tjeckisk restaurang i borgområdet. Efter ett besök i den mäktiga Sankt Vituskatedralen från 1300-talet och Kungapalatset, som var säte för de böhmiska härskarna, via Guldgränden, där Franz Kafka hade sin skrivarlya, vandrar vi tillsammans ut ur borg-området ner mot Lillsidan ”Barockens Prag”. Detta är en stadsdel med 1700-talskaraktär.
Vi besöker Wallensteinska palatsets trädgård. Palatset var byggt för den kände fältherren från trettioåriga kriget och vi får uppleva lite av våra landsmäns framfart. Här finns nämligen en rad kopior av statyer av skulptören Adrian de Vries, vars förlagor finns i original på Drottningholms slott. Vi vandrar över den världsberömda Karlsbron. Den nästan 500 meter långa 1300-talsbron kantas av barockstatyer och kännetecknas av ett myllrande folkliv. Det var hit till brons västra fäste, men inte längre, som svenskarna kom under trettioåriga kriget.
Turen avslutas vid Stora torget i Gamla stan. Kvällen till fritt förfogande för att kunna uppleva ”den gyllene staden” på egen hand, titta på intressanta byggnader, stanna till och lyssna på gatumusikanter eller bara sitta på en trottoarservering för att studera folklivet och ta del av Prags rika musikliv. (F, L)

DAG 3: JUDISKA KVARTEREN

Efter frukost möter vi Helena som tar oss med på en tur i judiska kvarteren. Här bo-satte sig de första judarna under 900-talet. De judiska kvarteren hade en egen mur och egen borgmästare och var något av en stad i staden. Helena visar er sedan till stadens julmarknader och ni har en eftermiddag att utforska Prag på egen hand. Navet i Prags julfirande är den traditionella julmarknaden på torget i Gamla stan. Havelske trziste förvandlas till en mysig julmarknad och på Vaclavplatsen i stadens nya del hittar vi allt från tjeckiska delikatesser till julklapparna du inte hittar någon annanstans. En av Prags minsta julmarknader finns framför shoppinggallerian Palladium, på torget Namesti Republiky. Här finns cirka ett 30-tal försäljare, men trängseln är mindre och priserna lägre än på de andra marknaderna. (F)

DAG 4: EGEN DAG / KUTNA HORA

Idag har ni hela dagen på egen hand att utforska Prag om ni inte väljer att följa med på en heldagsutfärd till Kutna Hora. Det är en mycket gammal stad, högt belägen med utsikt över en vindlande floddal. Staden hade sina glansdagar under medeltiden, då den var större än London och dess silvergruvor gjorde Böhmens kungliga hov förmögna. Här finner man även den omnämnda s k benkyrkan, med sina samlingar av sköldar och ljuskronor, alla tillverkade av mänskliga ben. Vi gör en guidad stadsrundtur, besöker benkyrkan och äter en god lunch.
På kvällen samlas vi alla igen och som avslutningsmiddag går vi på en traditionell grillkväll med musik och provsmakning av öl & mat. (F, M)

DAG 5: HEMRESA

Transfer till flygplatsen för hemresa. Åter på förmiddagen. (F)

RESFAKTA

DATUM: 1-5 december
PRIS FÖR MEDLEMMAR: 7 950 kr

TILLÄGG:
Enkelrum: 1 200 kr
Utflykt Kutna Hora: 550 kr

I PRISET INGÅR

  • Flyg Arlanda/Kastrup-Prag t/r
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  • Del i dubbelrum m frukost
  • Tre måltider: två middagar varav en tjeckisk ölkväll med underhållning och en lunch
  • Svensktalande reseledare
  • Guidad stadsrundtur i Gamla stan med svensk lokalguide
  • Utflykt och inträde till Pragborgen & Lillsidan med svensk lokalguide
  • Övriga besök enligt program

PRELIMINÄRT HOTELL: Hotel Adria ****
https://www.adria-hotel.cz/cs/
PRELIMINÄRA FLYGTIDER (SAS)
UT: Arlanda-Prag, 09:30-11:20
HEM: Prag-Arlanda, 14:35-16:30
PRELIMINÄRA FLYGTIDER (Norwegian)
UT: Kastrup-Prag, 09:00-10:20
HEM: Prag-Kastrup, 12:30-13:50

Prag är en gammal stad med många gågator och kullerstenar, våra stadsrundturer är till stor del till fots och pågår 3-4 timmar. För denna resa bör man kunna promenera i lugn takt 1-2 km. Vår resa är anpassad för en äldre resenärsgrupp men vi rekommenderar inte denna resa om man har svårt att gå längre sträckor.

Dölj faktaruta

Bokning

Ring Reseskaparna, tel 08-94 40 40.

Jordanien – Petra och Wadi Rum

$
0
0

Följ med till Jordanien- Gästfrihetens land. Denna resa bjuder på många upplevelser och möten med den jordanska kulturen och beduinerna samt tid att koppla av och njuta av Döda och Röda havets stränder. Tillsammans med vår reseledare Ali Mostafa, hälsar vi er välkomna till ett av Mellanösterns mest intressanta länder. Ali är svensktalande arkeolog från Egypten med lång erfarenhet och har guidat många nöjda svenska grupper till Jordanien. Ali förmedlar även den muslimska kulturen och religionen på ett sätt, som ger oss större kunskap och och en ökad förståelse för landet och dess befolkning.

Ur programmet (fullständigt program nedan)

  • Rundtur i huvudstaden Amman, där vi ser de historiska stadsdelarna. Vidare till Mellanösterns Pompeji, Jerash, en av de mest välbevarade romerska städerna utanför Italien.
  • Vi färdas via legendariska Mosesberget med fantastisk utsikt mot Jordandalen. I mosaikstaden Madaba beskådar vi St George kyrkan.
  • Övernattning vid Döda Havet och flera möjligheter till bad i dess välgörande salta vatten. Vi besöker även Bethany vid Jordanfloden där Jesus döptes av Johannes Döparen.
  • Heldag i klippstaden Petra, som är ett av världens sju nya underverk och ett av UNESCOs världsarv. Grundades av det arabiska nomadfolket nabatéerna för mer än 2000 år. En imponerande upplevelse som avslutas med middag hos en familj i Petra.
  • Jeepfärd genom den dramatiska ökendalen Wadi Rum.
  • Aqaba vid Röda Havet är Jordaniens enda kuststad, känd för sitt klara rena vatten och imponerande levande korallrev. Tid för sol och bad samt besök på den lokala marknaden.

Boka här:

08-94 40 40
info@reseskaparna.se
www.reseskaparna.se

Resfakta Jordanien

DATUM: 3 – 10 mars 2020
SPF-PRIS: 16 950 kr
TILLÄGG: Enkelrum 1 900 kr

I PRISET INGÅR

  • Svensktalande reseledare
  • Flyg Arlanda/Kastrup – Amman via Wien t/r. Vi flyger med Austrian Airlines.
  • Del i dubbelrum med frukost på 4-stjärniga hotell. Amman 2 nt, Döda Havet 1 nt, Petra 2 nt, Aqaba 2 nt
  • 3 luncher
  • 6 middagar (varav en med lokal familj)
  • Rundresa 8 dagar med buss
  • Guidade rundturer i Amman, Jerash, Madaba, Petra, Aqaba
  • Jeepsafari i Wadi Rum
  • Övriga besök enligt program

Reseledare Ali Mostafa är svensktalande arkeolog från Egypten med lång erfarenhet av resor i Jordanien.

Dölj faktaruta

HELA PROGRAMMET:

Dag 1: Amman

Vi flyger från Arlanda till Amman via Wien och anländer på eftermiddagen, vidare till vårt hotell i Amman. Incheckning och middag. (M)

Dag 2: Amman, Jerash

Vi börjar dagen med en rundtur i Amman, där vi ser de äldre stadsdelarna med Citadellet och romerska ruinerna samt marknaden. Vidare till Mellanösterns Pompeji – Jerash, som är en av de mest välbevarade romerska städerna utanför Italien. Området har varit bebott sedan stenåldern och staden föll ca år 63 till Romarriket. Den blomstrade fram till 600-talet då den invaderades av Persiska riket och den förstördes på 750-talet till stora delar av en jordbävning. Vi äter en god lunch i Jerash och middag serveras på vårt hotell. (F,L,M)

Dag 3: Amman, Madaba

Vi lämnar huvudstaden och färdas nu mot Mosesberget, 1500 m.ö.h för att beundra en fantastisk utsikt mot Jordandalen. Vårt andra stopp blir den berömda mosaikstaden Madaba. I bibeln omnämns staden flera gånger och i St. George kyrkan finner man den mest berömda mosaiken; den palestinska kartan som föreställer det heliga landet och dess omgivningar. I Nebo äter vi en god lunch. Vi färdas nu mot Döda havet , där vi först be- söker vi Bethany, platsen invid Jordanienfloden där Jesus döptes av Johannes Döparen. Väl framme vid vårt hotell invid Döda havets östra strand. Nu väntar ett annorlunda bad i Döda Havets välgörande salta vatten. Middag.(F,L,M)

Dag 4: Döda havet – Petra

Förmiddagen fri för bad och sol. Vi lämnar Döda Havet och reser mot Lilla Petra, en miniatyr av Petra dalen. Här serveras en god lunch. Incheckning på vårt hotell i Petra. (F,L)

Dag 5: Petra

Hela dagen tillbringar vi i Petra som kan- ske är den mest kända platsen i Jordanien. Ett av världens sju nya underverk och med som ett av UNESCOs världsarv. Klippstaden som grundades av det arabiska nomadfolket nabatéerna för mer än 2000 år sedan imponerar med sin fantastiska arkitektur. Nabatéerna kom till området 400 f.Kr och lyckades grunda ett rike som sträckte sig hela vägen från Syrien i norr till Arabien i söder. Man val- de Petra som huvudstad med tanke på den naturliga befästningen och handelsvägarna lades om så att staden blev alla viktiga civilisationers centrum. Till kvällen skall vi äta middag hemma hos en familj i Petra, och får smaka på lokala specialiteter. (F,M)

Dag 6: Petra, Wadi Rum

Vi lämnar Petra och åker längs slingriga vägar genom ett fascinerande och dramatiskt ökenlandskap till beduinernas ökendal, Wadi Rum, som inramas av brunröda klippor och imponerande bergsformationer. Nu väntar en spännande jeep safari där vi får uppleva denna överväldigande natur och se den märkliga naturens skiftningar. Vi njuter av den vackra solnedgången. Sen kväll beger vi oss till landets sydligaste stad och enda hamnstad, Aqaba. Med sitt strategiska läge mitt i farleden mellan de tre kontinenterna Europa, Afrika och Asien har staden historiskt sett spelat en stor och viktig roll. Aqaba är även känt för sina stränder och sitt klara vatten med vackra korallrev med ett fantastiskt rikt undervattensliv. Vi bor på fyr- stjärniga City Tower i Aqaba. Middag. (F,M)

Dag 7: Aqaba

Fri dag för sol och bad och besök till den lokala marknaden. Avslutningsmiddag på hotellet. (F,M)

Dag 8: Aqaba – Amman

Resans sista dag och vi färdas vi till Ammans flygplats för hemresa via Wien. (F)

Resfakta Jordanien

DATUM: 3 – 10 mars 2020
SPF-PRIS: 16 950 kr
TILLÄGG: Enkelrum 1 900 kr

I PRISET INGÅR

  • Svensktalande reseledare
  • Flyg Arlanda/Kastrup – Amman via Wien t/r. Vi flyger med Austrian Airlines.
  • Del i dubbelrum med frukost på 4-stjärniga hotell. Amman 2 nt, Döda Havet 1 nt, Petra 2 nt, Aqaba 2 nt
  • 3 luncher
  • 6 middagar (varav en med lokal familj)
  • Rundresa 8 dagar med buss
  • Guidade rundturer i Amman, Jerash, Madaba, Petra, Aqaba
  • Jeepsafari i Wadi Rum
  • Övriga besök enligt program

Reseledare Ali Mostafa är svensktalande arkeolog från Egypten med lång erfarenhet av resor i Jordanien.

Dölj faktaruta

Boka här:

08-94 40 40
info@reseskaparna.se
www.reseskaparna.se

Stressa ner i Thailand

$
0
0

Lämna kylan och mörkret för det äkta Thailand. Mae Phim är avkopplande med fin sandstrand och klart vatten utan höga vågor. Vi bor trevligt, stärker oss med morgongympa, slappnar av med helkroppsmassage, tar promenader i lantlig miljö utan strapatser och äter på lokala restauranger varje kväll i trevlig gemenskap. Resvärd är Christer Kullberg som verkligen kan sitt Mae Phim. Bouleentusiasten Lasse Roxtorp, SPF Draken, håller i boulespelen.

Special på denna resa: Boule och/eller vandring

På dessa två resor kan ni spela Boule under ledning av SPFs bouleentusiast Lasse Roxtorp på hotell Princess nyanlagda banor i deras lummiga trädgård. Lasse delar in deltagarna i lag och ett opretentiöst pris väntar de som lyckas bäst.

Förutom att hålla i boulen har Lasse på sina tidigare resor till Mae Phim även lagt upp olika vandringsrutter i Mae Phims omgivningar vilket gör att han känner våra omgivningar väl och alla våra övriga gäster är välkomna att följa med honom på dessa vandringar

Ur programmet

  • Vi besöker Rayong akvarium och får se djurlivet under ytan i den del av Siamviken vi befinner oss. På hemvägen stannar vi vid ett tempel och lär oss mer om buddhismen.
  • Halvdags naturutflykt till en genuin fiskeby och vidare till en lantligt belägen by med ekologiska odlingar.
  • Halvdagsutflykt till en enorm fruktodling där vi lär oss om odlingarna och äter så mycket frukt vi orkar.
    Halvdagsutflykt till shoppingcentrum i Rayong där vi äter på den unika regnskogsrestaurangen Tamnanpar med vattenfall.
  • Eftermiddagsutflykt till en lokal marknad och handelsträdgård med bland annat försäljning av orkidéer.
  • Kvällsutflykt till en flod där vi kliver ombord på en flodbåt och blir serverade middag. Vi får också uppleva eldflugornas skådespel.

Boka här:

www.cksresor.se
eller ring 044-209090.

Resfakta Thailand

RESLÄNGD: 14 dagar (möjlighet till förlängning 6 eller 12 dagar).
SPF-PRIS: 19 985 kr
ORDINARIE PRIS: 21 985 kr

TILLÄGG
Enkelrum: 2 700 (dubbelrum för eget bruk)
Förlängning 6 dagar: 4 500+ 550 kr
Förlängning 12 dagar: 8 800+ 550 kr
Inkluderar transfer, frukost och middagar.

I PRISET INGÅR

  •  Svensk reseledare
  • Flyg Arlanda, Landvetter, Kastrup, Umeå – Bangkok via Helsingfors t/r med Finnair.
  • Mat och dryck på planet.
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  •  Del i dubbelrum på Princess Beach Hotel eller Avatara lägenheter med frukost.
  • 12 middagar på olika restauranger i Mae Phim, 1 lunch ankomstdagen
  • 3 helkroppsmassage à 1 tim.
  • 6 utflykter, all dricks och entréer inräknad.
Dölj faktaruta

Mae Phim är en liten genuin fiskeort som ligger utmed Rayong Beach, en flera mil lång strand på östra sidan av Siamviken och där en västerlänning – farang – ibland fortfarande väcker uppmärksamhet. I Mae Phim finns fortfarande knappt någon utländsk turism förutom det fåtal svenskar som köpt lägenhet eller hus här.

Mae Phim är Bangkokbornas badparadis och här upplever man det äkta Thailand med en skön och avstressande atmosfär, till skillnad från högljudda och kommersiella charterorter som ex. vis Phuket.

Mae Phim passar bäst för den som vill uppleva lokalt thailändskt vardagsliv samtidigt som man har en avkopplande semester.

Denna del av Thailand är mest känd för sina långa, vackra och nästan helt folktomma stränder. Det är absolut ingen risk att man ska trängas med andra eftersom stranden är så lång. Här finns inte heller några strandförsäljare och högljudda barer.

Prisnivån i Mae Phim är tack vare att många thailändare själva tillbringar sina weekends och semestrar här ca 30-50 % lägre jämfört med ”charterorterna” i Thailand.

Klimatet i Mae Phim är betydligt skönare än i södra Thailand, ex. vis Phuketområdet. Mae Phim ligger ca 50 mil längre norrut från ekvatorn än Phuket vilket gör att man här slipper den ofta olidliga hetta och fuktighet som råder i Phuketområdet. Dessutom blåser det nästan ständigt en skönt svalkande havsbris i Mae Phim. Klimatet är bra hela året om och även under regnperioden är det oftast soligt och alltid varmt. Det förekommer självklart regnskurar men sällan sådana oväder som man kan få uppleva i södra Thailand.

Det som inte finns i Mae Phim är charterturism, ”flickbarer”, höga priser (”allt” är billigare här än på charterorter), efterhängsna försäljare mm. Här härskar lugnet.

Mae Phim är m.a.o. ett utmärkt resmål för dig som vill ha en avkopplande semester med god mat, sköna bad, härlig massage och vänlig atmosfär.

Preliminärt program:

Dag 1

Vår resa startar avresa från Arlanda, Kastrup eller Landvetter (alt. från Umeå på förfrågan och ev. tilläggskostnad) med Finnairs Airbus via Helsingfors. Flygtiden till Helsingfors är ca en timma och därifrån till Bangkok ca 9 timmar och under flygningen serveras dels middag och dels frukost. OBS att inte bara maten utan även drycker (ej alkoholhaltiga) är gratis.

Dag 2

Vi landar tidigt på morgonen lokal tid (sex timmars tidsskillnad) och efter passering av passkontrollen tar vår buss och reseledare oss till Mae Phim, det tar drygt två timmar plus en bensträckare efter ca en timmas färd. När vi kommer dit bjuds vi först på en kombinerad frukost/lunch på hotellet innan ni därefter får era rumsnycklar samt er första inbokade massagetid.
Kanske vill ni redan nu ta ert första dopp i vad som anses vara Thailands renaste badvatten innan vi har vår välkomstinformation samt gör en orienterande ”bytur” vilken följs av att vi äter vår välkomstmiddag.

Dag 3 och framåt

I Mae Phim slappnar man av från vardagen, här existerar inte ordet stress. De stora upplevelserna är att åka med på utfärderna, bada i det kristallklara vattnet, få massage och ta promenader utmed den långa stranden.

Resans näst sista dag:

Avresa från Mae Phim tidig kväll och även på hemresan serveras det mat som är kostnadsfri.

Resans sista dag

Ankomst på morgonen 12/2 till resp. avreseflygplats.

I resans pris ingår att vi en dag gör en ca tre timmar lång utfärd till Rayong akvarium – ett projekt från det Thailändska kungaparet som visar djurlivet under ytan i den del av Siamviken vi befinner oss samt ger en ”fristad” åt utrotningshotade sköldpaddsarter. På väg tillbaka mot Mae Phim besöker vi också ett tempel som ”vaktas” av en flock – snälla – apor.

Övriga utfärder som ingår i resans pris i Mae Phim med reseledaren och/eller lokalguiden är följande (läs mer om dem samt om extrautfärden till Koh Samet genom att klicka på länken www.cksresor.se/7.lasso):

Halvdags naturutfärd till en riktigt genuin fiskeby samt en lantlig by med organisk odling och ”Home stay”.

Halvdags shopping- och middagsutfärd till shoppingcentra i staden Rayong och den unika regnskogsrestaurangen Tamnanpar.

Halvdagsutfärd till en enorm fruktodling där vi guidas runt samt får äta så mycket frukt vi orkar

Eftermiddagsutfärd till en lokal marknad och handelsträdgård med bl.a. orkidéförsäljning

Kvällsutfärd till en flod där vi åker båt med middag ombord samt upplever ”skådespelet” med Eldflugor

OBS: Samtliga utfärder kan komma att ändras till innehåll och pris (gäller extra utfärder som ej ingår i resans pris) beroende på yttre omständigheter. Informationen i vår servicepärm på hotellet är vad som gäller under er resa. 

Valuta: Thailändska Bath

Vårt boende:

3- stjärniga hotell Princess
Hotellet ligger direkt vid stranden utan mellanliggande väg och har restaurang, pool, mm. Rummen är ”normalstora” och välutrustade, alla rum har balkong mot havet, dusch/wc, hårtork, vattenkokare, kaffe/tepåsar, luftkonditionering, Tv och kylskåp. Hotellbyggnaderna är omgivna av en stor lummig trädgård och hotellet ligger precis vid strandvägen, se mer på http://cksresor.se/5.lasso?artikel_id=30

Resfakta Thailand

RESLÄNGD: 14 dagar (möjlighet till förlängning 6 eller 12 dagar).
SPF-PRIS: 19 985 kr
ORDINARIE PRIS: 21 985 kr

TILLÄGG
Enkelrum: 2 700 (dubbelrum för eget bruk)
Förlängning 6 dagar: 4 500+ 550 kr
Förlängning 12 dagar: 8 800+ 550 kr
Inkluderar transfer, frukost och middagar.

I PRISET INGÅR

  •  Svensk reseledare
  • Flyg Arlanda, Landvetter, Kastrup, Umeå – Bangkok via Helsingfors t/r med Finnair.
  • Mat och dryck på planet.
  • Transfer flygplats-hotell t/r
  •  Del i dubbelrum på Princess Beach Hotel eller Avatara lägenheter med frukost.
  • 12 middagar på olika restauranger i Mae Phim, 1 lunch ankomstdagen
  • 3 helkroppsmassage à 1 tim.
  • 6 utflykter, all dricks och entréer inräknad.
Dölj faktaruta

Boka här:

www.cksresor.se
eller ring 044-209090.


Spetsbergen de luxe

$
0
0

Njut redan här hemma av tanken att du åker båt på Isfjorden, omgiven av vackert fjällandskap, mäktiga bergssidor och ett otroligt fågelliv. De många fjordarna är isfria under den korta och hektiska sommaren. Medeldagstemperaturen i maj är runt sex plusgrader och under sommarhalvåret står solen högt hela dygnet.

På Svalbard finns den största kolonin isbjörnar i världen, en uppstoppad isbjörn välkomnar besökarna redan ute på flygplatsen. Vi bor på det bästa hotellet, förstklassiga Radisson Blu Hotel och äter i deras spektakulära restaurang.

Observera att resan kräver full rörlighet samt ”normal” kondition med tanke på vandringarna.

UR PROGRAMMET:

Efter incheckning på hotellet beger vi oss ut på en tre timmar lång naturvandring i Björndalen tillsammans med en guide som bär gevär. Här häckar alkekungar och här finns intressant flora och fauna att beskåda.

  • Båttur på Isfjorden till det ryska gruvsamhället Barentsburg. Har vi tur får vi se säl och isbjörn under färden. Lunch på båten och tid att strosa runt i souveniraffärer.
  • Tre timmars rundtur i Longyearbyen med besök på bland annat Svalbard Museum och Galleri Svalbard.
  • Vi beger oss in i Gruva 3 till fots, utrustade med hjälmar och iklädda overaller.  Avslutningsmiddag på hotellet.
  • Före avresan kommer kläd- och utrustningstips skickas ut tillsammans med flygbiljetterna.

Resfakta

DATUM: 20-24 maj 2020
PRIS FÖR MEDLEMMAR: 22 985 kr
PRIS FÖR ICKE MEDLEMMAR: 24 985 kr
ENKELRUMSTILLÄGG: 3 900 kr

I priset ingår:
• Flyg med SAS t/r Arlanda alt Kastrup- Longyearbyen
• Fyra nätter på Radisson Blu Polar Hotel
• Frukostbuffé
• Påkostade 3-rätters middagar med kaffe/te varje kväll
• Lunch på Barentsburg-utfärden
• Vår reseledares medverkan
• Alla utfärder enligt programmet, ledda av lokalguide

Vår guide på resan

Christer Kullberg som äger och driver resebyrån CK:s Resor är vår reseledare. Han har besökt Svalbard ett tjugotal gånger. Dessutom finns en lokal guide på plats.

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-20 90 90

Fakta om Svalbard

Ingenstans i världen finns det ett permanent mänskligt boende liknande det som finns i Norra Ishavet, på Svalbard, vilket är ett landområde som är lite mer än hälften så stort som Island varav närmare två tredjedelar är täckt av snö och is.Medeldagstemperaturen i juni-juli är ca + 10 och invånarantalet här är ca 3 000 varav ca 2 300 är ryssar och ca 700 norrmän. Under sommarhalvåret står solen högt hela dygnet och på Svalbard finns den största kolonin isbjörnar i världen, en isbjörn (uppstoppad) välkomnar besökarna redan ute på flygplatsen, den blev skjuten utanför byns dagis av länsmannen!

Preliminärt program

OBS! Kan ändras beroende på väder eller andra orsaker:

Dag 1

Avresa från antingen Arlanda eller Kastrup via Oslo och Tromsö (och även Landvetter på förfrågan) till Longyearbyen där vi möts på flygplatsen av buss som tar oss de få kilometrarna till Longyearbyen. En stund efter ankomsten till hotellet gör vi tillsammans med reseledaren en kortare orienterande fotvandring utmed Longyearbyens gågata.
Välkomstmiddag i hotellets restaurang med vidunderlig utsikt över Adventfjorden.

Dag 2

På förmiddagen gör vi en intressant ca tre timmars rundtur i Longyearbyen med vår lokalguide där vi bland annat besöker det fascinerande Svalbard Museum och även får veta mycket om stadens spännande historia. Vi besöker även Galleri Svalbard med bland annat den vackra samling Svalbardmålningar av Kåre Tveter. Därefter ”fri tid” för lunch på egen hand.

På eftermiddagen beger vi oss ut på en ca tre timmar lång naturvandring i relativt plan terräng i Longyearbyens närområde. En erfaren guide tar oss med på ett naturskönt äventyr i den dal där Longyearbyen ligger. Här finns en intressant flora och fauna att beskåda.
Middag på hotellet

Dag 3

Vi beger oss ner till hamnen för en båttur på Isfjorden till Barentsburg. Under utfärden kommer vi med båt nära glaciären Esmarkglaciären och vi passerar innan hemkomsten till Longyearbyen också de spännande fågelfjällen.

I Barentsburg möts vi av en engelsktalande lokalguide och efter guideturen (till fots) får vi tid till att strosa omkring på egen hand. Då kan du besöka souveniraffären för att köpa ett minne från resan, eller ta en titt på den lilla kyrkan. Under utfärden serveras det lunch på båten där det också säljs te, kaffe och ”diverse starka drycker”.
Middag på hotellet.

Dag 4

Efter frukost ska vi under ca tre timmar möta en del av det som gav Longyearbyen sitt existensberättigande – Gruva 3 – som var den sista gruvan med manuell kolbrytning på låg höjd (alternativt annan utfärd om gruvan av någon anledning är avstängd för besök).
Eftermiddagen fri och på kvällen middag på hotellet.

Dag 5

Förmiddagen till eget förfogande, kl. 12.30 avresa till flygplatsen och vi flyger via Tromsö och Oslo till antingen Arlanda eller Kastrup.

Observera att det på den ”fria tiden” finns olika former av utfärder att boka hos de lokala arrangörerna i Longyearbyen och det behöver som regel inte göras förrän efter ankomsten dit.

Bokning

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-20 90 90

Dags igen! Seniorens Stora Hälsoresa

$
0
0

Här får du chansen att i trevlig gemenskap prova olika former av inspirerande träning, dans, yoga och matlagning. Det blir en vecka med nya kunskaper för både kropp och hjärna, god mat och dryck, sol och bad i vackra omgivningar, nya vänner och många skratt. Här finns något för alla. Perfekt för dig som reser ensam, två eller flera!

Allt som ingår

  • Föreläsningar och workshops om hälsa, sömn, träning och mat
  • Träning för alla kroppar och nivåer, vattengymnastik, träningspromenader
  • Avslappnande och skön yoga
  • Roliga danspass där vi provar olika danser + discokväll
  • Matlagning
  • Kvällsunderhållning med sång och skratt (hemlig gästartist!)
  • Utfärd till vackra Sibenik plus vinprovning

OBS! Hela programmet är skapat för Seniorens läsare. Alla kan vara med och träna utifrån sina förutsättningar.

Här bokar du!

Ring Reseskaparna tel 08-94 40 40

Vi följer med

Sofia Åhman
Träningsexpert från Go’kväll och inspirerande föreläsare som gör oss starkare, friskare och gladare. Alla kan vara med!

Jill Taube
Danslärare och psykiatriker som leder oss i rolig dans till härliga låtar du känner igen. Upplev den underbara glädjen i dans.

Cecilia Nisbet Nilsson
Kokboksförfattare och kostrådgivare lär dig äta och laga läkande och god mat. Hälsa och näring i välsmakande kombination.

Per & Anita Söder
Yogainstruktörer som gör yoga till ett praktiskt redskap i vardagen. För ett enkelt välmående.

RESFAKTA

DATUM: 2-9 maj
RESMÅL: Fyrstjärniga Hotell Jakov, Sibenik i Kroatien
PRIS: 15 950 kr
Enkelrumstillägg: 2 600 kr.
FLYG FRÅN: Från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn

I PRISET INGÅR

  • Flygresa + transfer
  • Boende i dubbelrum
  • Helpension med vin och vatten
  • All träning och aktiviteter enligt program.
  • Utfärd till Sibenik med vinprovning

Hotell Jakov ligger på en halvö vid Adriatiska havets östra kust och tillhör det lyxiga Amadria Park med hela fem stränder, uppvärmda söt- och saltvattenspooler samt spa med olika behandlingar. Medeltemperaturen i maj är 22 grader.

Dölj faktaruta

Här bokar du!

Ring Reseskaparna tel 08-94 40 40

 

Granne med Nordpolen

$
0
0

Dramatisk inflygning mot Svalbard. Foto Nils Dåverhög.
Dramatisk inflygning mot Svalbard. Foto Nils Dåverhög.

Dag 1

Väckning halv fem. Samling på Arlanda 5.45. Vi var närmare 20 stycken som hade den lilla blomknappen på jackan, den som visade att vi ingick i gruppen. På Gardemoen mötte reseledare Christer Kullberg.

Inflygningen till Longyearbyen kändes dramatisk, vingarna nästan nuddade fjälltopparna när vi flög mellan bergen. Bussen från flygplatsen till stan/hotellet tog – 7 minuter! Fint fräscht hotellrum.

Först på programmet stod naturvandring. Efter en kvart med buss var vi framme och möttes av två guider med gevär, en i förtrupp och en därbak. Vi gick in i Endalen, det finns även Tvådalen och Tredalen. Gatorna i byen heter 100, 200 osv. Inga namn, bara siffror.

Vi gick ca 1,5 tim in i dalen med höga berg omkring, sedan vände vi och gick tillbaka samma väg. Det var för blött att gå uppe på bergssidorna. Vi såg polarren och några små lila blommor, purpurbräcke. Att plocka blommor på Svalbard är helt förbjudet.

I juni kommer fåglarna och stannar till och med juli. Sen är sommaren slut.

Genomsnittstemperaturen har varit högre än normalt under de senaste 66 månaderna. Och numera är fjorden utanför Longyearbyen isfri.

Det finns ca 3 000 isbjörnar på Svalbard. Det händer att isbjörn ses inne i byn. 1995 blev en flicka tragiskt nog dödad strax ovanför byn.

Vi äter middag på stans andra hotell, eftersom vårt hotell var bokat för deltagarna i Svalbard maraton som går av stapeln imorgon. Det kommer att finnas patrullerande vakter mot isbjörnsfaran när löparna är utanför byns gränser.

När det var dags att koja lyste solen fortfarande från en klarblå himmel. Tack och lov finns det mörkläggningsgardiner.

Isbjörn
Flygplatsen
Guide med gevär
Gruppen

Dag 2

Idag ska vi åka båt. Vår grupp och en annan grupp på närmare 40 Norrköpingsbor plus några amerikaner kliver ombord på ett litet men till synes stabilt skepp nere i hamnen, 5 minuters bussfärd från hotellet.

Solen skiner, inga moln, men den minsta lilla vindpust är iskall!

Efter ca 3 timmar tvärs över Isfjorden (gungar bara lite) kommer vi till Esmarksglaciären. Glaciären uppges vara som högst 60 meter, och en liten båt som lagt till i närheten ser mycket liten ut.

Vi får faktiskt se två kalvningar (när stora issjok rasar ner i havet), en är liten men en hyfsat stor, enligt vår guide. Mycket speciellt!

Någon i besättningen hivar upp ett isblock ur sörjan. Det är glasklart med några små bubblor i. Det 7000-åriga blocket hackas snabbt upp och serveras med whisky till hela gruppen. Coolt!

Intressant är att isen inte smälter, varken ute i solen eller inne i värmen, på flera timmar.

Färden går vidare mot Barentsburg, ett ryskt gruvsamhälle, där cirka 800 ryska medborgare (hela familjer) bor och arbetar. På vägen serveras barbeque och på grillen ligger val, gris o lax.

Det är svårt att sluta beundra bergen/fjällen runt omkring. Men det kommer att bli svårt att berätta för omvärlden om dess dragningskraft och storhet, det går liksom inte att förklara.

För att komma upp till ”staden” går vi närmare 300 trappsteg upp till torget. Här tas vi emot av ryska guider.

En märklig plats, precis som Longyearbyen. Industriell nybyggaranda à la guldletare i USA, blandat med toppmodernt. Gamla ruckel från början av 50-talet (tyskarna bombade både Longyearbyen och Barentsburg under kriget) blandas med nybyggda, färgglada flerfamiljshus. Gruvan ligger nästan mitt i byn. Här finns sjukhus, kulturhus, bibliotek, skola kantin (inga mataffärer!), hotell, restaurang, pub, postkontor. En byst av Lenin på särskild plats samt ortodox kyrka med plats för ca tio stående tillbedjande. Guiden talar varmt om att arbetet i gruvan är hårt, att man tar hand om varann och skapar vi-anda. Bråkstakar och fyllbultar skickas ut direkt.

På vägen hem passerar vi ett fågelberg fullt med fågelliv. I närheten ser vi ytterligare ruckel till hus, Grumantbyen, en av Sovjet byggd och övergiven boplats från första halvan av 1900-talet.

Anna Rask
Karta
Glaciär till vänster
Baringsburgs skola

Dag 3

Guidningstur runt Longyearbyen. Samma fina sol idag. Och lika kalla vindar. Trots att termometern visar ett par plusgrader.

Första anhalt: Svalbard museum. Vi fick oss mycket lärorikt om Svalbard till livs – natur, klimat, uppbyggnad, kol, jakt, jakt, jakt, invånare, nybyggare osv. Museet är inrymt i samma byggnad som universitetscentret. Det är världens nordligaste utbildningsinstitution, har undervisning och forskning inom arktisk biologi, geologi, geofysik och teknologi.

Mest exotiskt: alla fick ta av skorna och gå runt i lånade Foppa-tofflor!

Nerifrån stranden/museet kör bussen upp till änden av stan, Nybyen, strax ovanför gruva 2. Det tar ca 10 minuter i långsam takt. Vägarna är enfiliga och helt utan streck, inte ens övergångsställen.

Förr bodde gruvarbetarna här, nu bor här studenter och Galleri Svalbard. Här finns den norske konstnären Kåre Tveters samling. Lite i stil med Lars Lerin, men färre färger, mest vitt i olika nyanser, några mörkare streck eller svart natt. Vi fick se en kort film om polarnatt o polarljus. Vackert.

I marken såg vi pålar som stack upp – permafrosten lyfter upp allt som är i jorden efter några år. Därför begravs ingen här längre, skeletten trycks upp ur jorden.

Hela byn bombades av tyskarna för att inte norrmännen skulle ha fortsätta bryta kol. Men de byggde nytt, därför är allt på Svalbard kulturminnesmärkt sedan 1949. Varenda pinne och sten! Så rör inget, det är förbjudet att plocka ens ett grönt blad!

Rundturen avslutades med världens mest fotograferade skylt, den som varnar för isbjörn.

Guiden bor själv i Nybyen, innan hon flyttade in fick hon en veckas säkerhetskurs med rifle och signalpistol.

Banken
Konstgalleri

Dag 4

Besök i Gruva 3. Molnigt väder, för första gången = Kallt!

Gruvorna får sitt namn/nummer efter i vilken ordning fyndigheten har upptäckts. Gruva 3 var i drift 1972-1996.

Bussfärden gick upp på berget rakt ovanför flygplatsen. Häruppe ligger också ingången till det globala frövalvet, där fröer från hela världens fröbanker lagras i väntan på att användas när krig eller naturkatastrofer slagit ut grödor i hemlandet.

Gruvan startade alltså 1972 och lades ner 1996, från en dag till en annan. Det ser ut som om arbetarna bara släppt verktygen, hängt av sig overallerna och gått hem, vilket nog var vad som hände.

Det betyder att allt är kvar, kläder, pinup-kalendrar, kaffekoppar, anslag om fackklubbsmöten, veckotidningar i lunchrummet, klotter på väggarna osv.

Longyearbyen grundades av en rik amerikan, John Munroe Longyear. Vid en promenad på stranden kunde han plocka kolbitar direkt från marken. När han kom hem lät han analysera kolet och upptäckte att det var av väldigt god kvalitet. Han kom tillbaka och började med gruvdrift 1906. Gruva 1A hade en stor olycka och stängdes, gruva 1B likaså. Så gick det på. Idag är det endast drift i 7:an och i Barentsburg.

Huvudgångarna går horisontellt rakt in i berget, från varje huvudgång (3:an hade två), går mindre gångar ut, från dem går ännu mindre gångar, i kryphöjd, som ett träd med grenar.

Det var ett mycket hårt arbete med tunga redskap och i princip inga möjligheter att skydda sig mot koldammet. I berget är det permafrost, -4 grader. När du jobbar, kanske halvliggande i en gruvgång med 60 cm takhöjd och med en borrmaskin som väger 20 kg (den var tung att bara lyfta i ena änden), blir du svettig, kläderna klibbar, munskyddet får en ishinna på insidan, koldammet äter sig in i porerna… Jobbet i gruvorna är en mörk period i Norges historia.

Lunch i puben, dagens soppa var tomat – med kokt ägg och bröd. Helt ok!

Museirunda på eftermiddagen på egen hand. Wildphoto gallery ställde ut foton på isbjörnar och andra arktiska djur. I den lilla kyrkan fick vi också ta av oss om fötterna.

En trappa upp fanns ett samlingsrum med sittgrupper och kaffe framdukat för självbetjäning, till valfritt pris. I kyrkorummet hittade vi äntligen krukväxter  – orkidéer!

Drack kaffe i lugn och ro. Sinnet går verkligen ner i varv här, inga bilar, inget som händer, inget kan springa iväg från oss.

Gruvprylar
Kryper i gruva

Dag 5

Idag reser vi hem, från denna gudsförgätna håla – som känns vänlig och lättillgänglig, bara man har rätt kläder. Norskan blir enklare att förstå för varje dag…

Planet från Svalbard går enligt plan, med en mycket kort startsträcka innan vi är i luften. Landningsbanan slutar ju ute i sjön…

I Tromsö måste vi gå av planet för att gå igenonom pass- och säkerhetskontroll igen.

Så blir det stopp – dåligt väder försenar vår avgång med drygt 20 minuter. Oron sprider sig – kommer vi att hinna med våra plan till Stockholm respektive Kastrup?

Piloten kör in en del av tiden och dessutom är Stockholmsplanet lite sent – så vi får till och med en halvtimme att slå ihjäl på Gardemoen. Sedan får äntligen gå på planet hem till Arlanda och Stockholm. Borta bra men hemma bäst!

 

Några av deltagarna gjorde egna turer. Lars Samuelson har bidragit till bildskörden med följande djurbilder:

Valrossar
Praktejderhanne med ejderhannar och honor i bakgrunden
Spetsbergsgrisslor

 

 

Ett skepp kommer lastat …

$
0
0

Deltagarna möttes av en välkomstdrink när de kom ombord på Cinderella. Morgondagens föreläsare presenterades av konferenciern Annika Hagström. Efter det fick alla deltagare tillgång till sina hytter och kunde ta en vända dit innan det var dags att avnjuta en god trerättersmiddag med havsutsikt, alltmedan fartyget långsamt gled genom Stockholms skärgård och ut på öppet hav.

Vissa föds glada

Efter en – förhoppningsvis – god natts sömn, var det så dags för en heldag med ett fullmatat program, fullt av inspiration och peppande föreläsningar.
Först ut var ”vår egen husläkare”, Magnus Eriksson. Han inledde med att tala om att vissa föds lite gladare än andra, och att det inte är så mycket att göra åt det. När Magnus själv var liten sa hans mamma: ”Du ska inte tro att du är något, du föddes bara med ett gott humör.”
– Menar du att det är så orättvist, att vissa föds glada och andra mer sorgsna? undrade Annika Hagström, och såg lite förskräckt ut.
– Ja, jag tror det, sa Magnus. Men dysterkvistarna har mycket att tillföra de också, lade han till.

Karamellburkar

Hans stora människokärlek genomsyrade det mesta han berättade, hur han under alla sina år som distriktsläkare älskat att gå hem till äldre kvinnor och bli bjuden på karameller ur en burk.
– Det kändes som att jag var hemma hos min mormor eller farmor. Män har inte karamellburkar på samma sätt, de har inte det.
Han sa sig också haft en väldig tur i livet, eftersom han fått ett yrke som ”passade honom som handen i handsken”.
Avslutningsvis slog Magnus ett slag för att man ska vara stolt över sin ålder, glad att vara gammal, och inte försöka göra sig yngre än man är.
– Vi är lika vitala som yngre, även om vi inte springer lika fort.

Bestämde sig att skriva bestseller

Efter Magnus var det dags för ”virvelvinden” Catharina Ingelman Sundberg, som skrivit böckerna om Pensionärsligan, de som stjäl pengar från rika för att ge till fattiga pensionärer. Hennes peppande föreläsning beskrev hur allt, eller i alla fall väldigt mycket, är möjligt om man bara ger sig den på det.
Catharina beskrev hur hon tidigare levde på 7000 i månaden, hade skrivit flera böcker men ingen som blivit någon pengasuccé.
-Så jag bestämde mig för att skriva en bestseller. Och så gjorde jag det!

Var kryssningen som ni förväntat er?

Kerstin Lindmark, Britta och Staffan Wagner:
-Det var bättre än vi förväntat oss! Vi brukar åka på författarkryssningar, men det här var väldigt kul. Trevliga föreläsare och många bra tips. Jag ska gå med i Aktiespararna nu!


Agneta Englund, Gunilla Colliander, Ylva Bergengren, Inger Tidelius:
-Det vi föll för var faktiskt att vi läste menyn i förväg, och att Ingalill skulle prata om böcker! Det var en bra sammansättning, med läkaren, boktips, ekonomi och annat. Och så tycker vi att det var toppen att det inte var fler med, andra kryssningar vi varit på har det varit så mycket folk att det varit jobbigt. Föredömligt var också att man inte fick boka platser i föreläsningssalen, utan sätta sig där det fanns plats. Längden på föreläsningarna var också bra.

Dölj faktaruta

Bättre i fängelse

Böckerna om Pensionärsligan fick hon idén till då hon under tio års tid besökte sin moster på ett äldreboende i Siljansnäs i Dalarna. Under årens gång såg hon hur de äldre fick det sämre och sämre, och fick idén att skriva en berättelse om ett gäng pensionärer som ger sig den på att hamna i fängelse, eftersom de får det bättre där än på äldreboendet.

För höga krav

Efter en kaffepaus och bensträckare var Seniorens expert på sex och samlevnad, Malena Ivarsson, på plats. Annika Hagström undrade vilka de vanligaste frågorna hon får av läsarna är, och Malena räknade in dem i tre olika kategorier: ”Jag vill ha en ny partner”, ”Vad finns det för hjälpmedel?” och ”Nu borde vi ju ha tid för varandra”.
Vidare pratade Malena om hur vi idag ofta har alldeles för höga krav på våra relationer.
-Relationerna belastas av alla lyckokrav. Vi har så mycket föreställningar idag om vad en relation ska uppfylla, och lägger för stora krav på relationen som är som en liten planta som behöver vatten och omvårdnad, sa Malena.

”Sexfulness”

Hon tycker också att uttrycket ”ha sex” är tråkigt, och försöker istället lansera begreppet ”sexfulness”, som omfattar närhet, tid, lugn och ro. Som att bara ligga bredvid varandra, lyssna, känna, ta sig tid. Framförallt vara helt närvarande.
Malena utlyste även en tävling med fina priser. Den eller de som kom med det bästa relationstipset skulle få prispåsen. Det blev Christina och Ulf Ericsson som kammade hem det, genom sin fiffiga lösning med löpande ”ettårs-kontrakt”. Varje år i november sätter de sig ner och går igenom hur relationen fungerar, vad som är bra och vad som behöver förbättras.
-Och så gör vi något roligt på utvärderingsdagarna, det ska inte kännas som något tråkigt eller betungande förstås, sa Christina.

Gör nåt roligt

Seniorens privatekonomiska expert Ylva Yngvesson försökte lätta upp ämnet ekonomi lite grand. Många säger sig känna ”panik” inför sin egen ekonomi, men Ylva betonade vikten av att helt enkelt sätta sig ner och beta av det man måste göra, som att boka tid med en jurist, se över försäkringarna och sparpengarna.
-Man ska vara rädd om pengarna, men också se till att göra något roligt för dem, sa Ylva.

Inga tråkiga böcker

Efter en välbehövlig lunch bjöds vi på mängder av spännande boktips av Ingalill Mosander (se lista härintill), som sa sig precis som Magnus, ha fått ett jobb som passar henne som handen i handsken.
-Jag får läsa böcker och jag får betalt för det!
Hon slog också fast att livet är för kort för tråkiga böcker. Känner man att man inte gillar en bok behöver man inte, eller SKA man inte, plåga sig igenom den. Det finns så många andra som väntar på att bli lästa.

Skottlandsresa

Avslutningsvis bjöd Christina Wallbom från Reseskaparna på spännande restips, allt från salsa på Kuba till vin- och vandringsresor. Hon fick också den stora glädjen att dela ut första priset i en tipsrunda som alla kunde delta i under dagen. Första pris var en resa till Skottland, inte illa alls.

Ingalills boktips:

  • Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld
  • I trädgården hörs andra ekon av Göran Greider
  • Störst av allt av Malin Persson Giolito
  • Kobra av Deon Meyer
  • Efter din död av Eva Doland
  • Ännu ett liv av Theodor Kallifatides
  • Mörkrummet av Susan Faludi
  • Den sista kvinnan av Audur Ava Olafsdottir
  • En engelsk gentleman av Jane Gardam
  • Elena Ferrantes fyra böcker. Den sista heter Det förlorade barnet.
  • Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström
  • Den lille fursten av Barbro Lindgren och Eva Eriksson
  • Hjälp, vi har fått barnbarn! av Erik Sidenbladh
Dölj faktaruta

Trötta men nöjda och fyllda av intryck tog sig sedan alla i land och hem till en välbehövlig vila. Det tar på krafterna att åka på kryssning, men roligt är det!

Text och foto: Ulrika Palmcrantz

Färöarna – nordatlantens pärla

$
0
0

Från Kastrup i Köpenhamn tar det bara ett par timmar att flyga till Färöarna, ändå är det som en helt annan värld man kommer till. Ögruppen i Nordatlanten hör till Danmark, men har ändå har ett visst självstyre.
Har man tur och det inte är molnigt när man flyger in över Färöarna, dyker de plötsligt upp utanför flygplansfönstret och ser magiska ut – en grupp karga öar utslängda mitt i havet.

Fåren är fler

Färöarna består av 18 öar, alla utom en är bebodd. På några av dem bor det bara några enstaka människor. De flesta bor på huvudön, Streymoy, där huvudstaden Tórshavn finns. Den brukar kallas världens minsta huvudstad, med sin befolkning på knappa 20 000 människor. Totalt bor runt 50 000 människor på Färöarna. Fåren är fler, de är runt 70 000.
Det är också dem man ser överallt när man åker på de slingrande vägarna längs neongröna bergssluttningar. Överallt går får och betar, inte i stora flockar, utan utspridda. Oftast en tacka med ett eller två söta lamm som skuttar bredvid. Ibland farligt nära ett stup eller ett vattenfall, men de verkar förvånansvärt stadiga på benen.

På Färöarna finns både islandshästar och den egna rasen, Färöponny.

Familjenamn på öarna

Färöisk natur är karg, och ofattbart vacker. Gräset är som sagt grönare än grönast (antagligen för att det regnar så mycket). Bergen kan skifta mellan mjukt böljande till branta och karga. Och här och var i en dalgång ser man en liten by, ofta med en vit liten kyrka i mitten och några hus runt den. Man kan inte annat än undra hur människorna klarar sig – så isolerat, med Atlanten som närmaste granne.
Vår guide John är född och uppvuxen här, hans efternamn är Eysturoy, som också är namnet på den näst största ön.
– Det var min farfar som köpte sig namnet en gång i tiden. Alla öar här har familjer som bär dess namn, förklarar han.
Han möter oss på Vágar, den tredje största ön, där flygplatsen med samma namn ligger. Härifrån åker vi buss genom en fem kilometer lång tunnel, till huvudön Streymoy.

Olika färger och fönster

Tunnlar är ett sätt att göra infrastrukturen på de bergiga öarna lite smidigare, och underlätta förbindelsen öarna emellan. Idag finns det 22 tunnlar, varav två går under vatten. Fler är på gång, men det är förstås en kostsam historia att spränga sig genom bergen eller under havet.
När vi närmar oss Tórshavn pekar John ut en länga hus som ligger uppe på en bergsklippa, med utsikt över stan och havet. Husen sitter ihop, ändå är inget det andra likt. Det är olika färger och olika utformning på fönster och andra detaljer.
– Det där kan karakterisera oss färöingar, säger John. Man vill inte att ens hus ska likna någon annans, man ska kunna känna igen det på långt håll.

Utanför EU

Självständiga, och kanske lite envisa, möjligen kan man beskriva färöingarna så. De ingår i den danska monarkin, men är självstyrande i många lokala frågor, och har egen frimärksutgivning sedan 1976. Man är inte med i EU, trots att moderlandet Danmark är det. Då och då höjs röster om att landet borde vara helt självständigt. Men då skulle man också få klara sig utan det årliga bidraget på 600 miljoner kronor från danska statskassan…

Gräsklädda tak och fiskebåtar

Tórshavn rymmer allt en huvudstad ska – affärer, restauranger och vindlande gränder bland låga hus med grästak. Hamnen med fiskebåtarna är ett viktigt inslag, och påminner om att fisket och laxexporten är landets största inkomstkälla. En domkyrka finns, några fina gamla handelshus, och nere vid hamnen ligger också parlamentet, ett stort rött trähus med grästak. Det sägs vara världens äldsta parlament.
Den här första kvällen är många av oss trötta efter en lång resdag, så efter en god middag på hotellet drar de flesta sig tillbaka. Följande morgon kommer John och bussen att stå redo redan vid nio.
Alla är på plats, i tid. Det är bekvämt att bara sätta sig i en buss och låta sig föras iväg på äventyr. Vi åker den övre vägen, ”på fjället”, som John säger. Högsta berget på Färöarna är 882 m.ö.h. Där bergen brant störtar ner mot havet, känns det högre.

TjØrnuvik är en av Färöarnas äldsta byar. Ligger vackert i en vik högst upp på Streymoy.

Seniorguide Färöarna

Resa hit: Flyg från Köpenhamn, Edinburgh, Reykjavik och Bergen med landets egna flygbolag, Atlantic Airways. Från Kastrup är flygtiden är två timmar. Tur och retur från Stockholm via Köpenhamn kostar från 4 000 kr.
Prisläge: Ungefär som i Sverige.
Språk: Färöiska ligger nära isländskan, men de talar också en ”blandinaviska” som är lätt att förstå.
Bästa tiden: Sommaren, då mängder av lunnefåglar intar öarna.
Missa inte: Att åka ut på en båttur och se de karga klipporna från vattnet, det är ett helt annat intryck än från landsidan.
Seniortips: Det är bekvämt att ha Tórshavn som bas och göra utflykter härifrån. Man kan hyra bil och ta sig runt på egen hand, annars finns också paketresor, där allt är ordnat.
Länkar: visitdenmark.se, faroeislands.com

 

Dölj faktaruta

Höga berg

Vi åker till Saksun, en gammal by på nordvästra Streymoy som ligger vid en fjord omgiven av höga berg. Här finns en kyrka från 1858 och en gammal kungsbondgård med anor från 1600-talet. Den är i typisk färöisk stil, med en storstuga och små korta sängar där man sov i sittande ställning, dessutom flera stycken i varje litet ”bås”. Men om det var trångt inne, hade de i alla fall en vidunderlig utsikt över Saksundalen varje gång de klev utanför huset.
Nästa anhalt är TjØrnuvik, den nordligaste byn på Streymoy. De höga bergen runt viken där byn ligger håller solen borta två tredjedelar av året. Ändå odlas här rabarber i långa rader, som tillsammans med potatis är det man mest odlar på Färöarna.

Öppet vatten

Stranden nere i viken beskriver John som ”Färöarnas bästa surfstrand”. Bara det att vattnet håller sig runt 7-9 grader året om…
– Men ibland kan det komma upp i tolv i vikarna, säger John och ler.
Det är Golfströmmen som gör att det trots allt är ett milt klimat på dessa nordliga breddgrader. På sommaren ligger medeltemperaturen på cirka 11-12 grader i luften, på vintern runt tre. Hamnarna fryser inte, däremot kan några av insjöarna frysa till ibland, berättar John.

Respekt för naturen

Titt som tätt påminner han oss också om hur viktigt det är att vi håller oss till stigar och gångar. Vi får absolut inte gå på gräset, som är fårens mat. Respekten för naturen är stor, när vi stannar på en rastplats och John ser en pizzakartong ligga slängd på marken, plockar han genast upp den.
Vi äter medhavd matsäck i TjØrnuvik, och tittar på de förstenade jättarna Risin och Kellingin ute i havet. De är två sällsamma klippformationer, som enligt myten är Jätten och Jättekäringen från Island, som försökte dra med sig Färöarna till sitt eget land. Men se det gick inte, solen gick upp innan de hann med sitt ofog, och de blev förstenade.

Domkyrkan och de gamla handelshusen nere i hamnen i TÓrshavn – världens minsta huvudstad.

Fantastiska klippformationer

Vår tredje dag i öriket ska vi åka båt. Vi kliver på i Vestmanna på Streymoy, och åker norrut längs kusten till fågelfjällen. Bergen blir brantare och kargare, och fantastiska klippformationer reser sig lodrätt rakt upp ur havet. På sina håll har det bildats grottor och håligheter, och vår kapten styr skickligt in båten långt in i skrevorna så att vi kan se fåglarna som häckar på avsatserna.
Mest ser vi vita tärnor, men vid ett tillfälle ropar någon att de ser en lunnefågel, och alla spanar ivrigt åt det hållet. På ett ställe åker vi igenom en tunnel som bildats bland klippformationerna, en mäktig upplevelse.
Förutom klipporna och fågellivet, är det fascinerande att se att även här ute går det får och betar på små avsatser långt ner mot havet. De sätts ut på våren och hämtas in på hösten av bönderna, och på sina håll är det så brant att man firar djuren upp och ner i rep.
– Det händer tyvärr att ett lamm trillar i, och då tar de starka strömmarna dem, säger John, när vi förfäras över ett litet lamm som balanserar på en brant avsats.

Enkät – Några som var med på resan

Britt Ericsson och Katarina Hending, väninnor från Norrtälje:
– Det är första gången vi gör en resa ihop och det var bättre än vi förväntat oss. Otroliga naturupplevelser, och det har varit kul med allt som John berättat om kulturen och livet här. Allting blir mer levande då, när man har någon som berättar lite kuriosa.

 

 

Lilian och Sievert Alexandersson, makar från Bunkeflostrand:
– Jag är väldigt förtjust i nordisk natur, vi har varit mycket i Norge, men det här var nog ännu mer spektakulärt. (Lilian)
– Det är lite som på Island, fast kanske inte lika kargt. Vi åkte hit för naturens skull och för att Lilian inte gillar varma länder. (Sievert)

 

 

Marita Malmenstam Pehrson och Ann-Britt Pettersson, väninnor från Arboga:
– Det var Ann-Britt som tyckte vi skulle åka hit. Vi tänkte åka på en vandringsresa först, men så hittade vi den här och ville prova. Det är fascinerande med naturen, och att folk faktiskt kan leva här! Det berättas om stormarna som kan svepa in, det måste vara skrämmande.

Dölj faktaruta

Lätt att känna sig fri

Fjärde och sista dagen åker vi över till ön Eysturoy, via en bro som beskrivs som den ”enda bron över Atlanten”.
– Välkomna till min ö, säger John.
Vi åker upp till norra kusten på ön, till samhället Eidi. Här tillbringade John vartenda skollov som barn.
– Det var ett fritt liv här, ett härligt liv, säger han.
Och fri är det lätt att känna sig här. Ingenting står emellan dig och naturen.

Text och foto: Ulrika Palmcrantz

Viewing all 225 articles
Browse latest View live